Volgens hoogleraar Volksgezondheid (Vrije Universiteit, Amsterdam) en gezond eten activist Jaap Seidell, moet je in alle gevallen superbewerkte producten mijden, of ze nou dierlijk of plantaardig zijn. "Er is veel vega junkfood op de markt. Ze willen je laten denken dat je iets gezonds koopt. Dat is misleidende marketing. Als je vegetarisch wilt eten, ben je qua gezondheid beter af als je basisvoedingsmiddelen eet: noten, bonen, erwten, tofu, avocado. Een overkill aan soja heb je niet zo gauw in je lijf, maar beter is gewoon te variëren.”
Seidell doet zijn uitspraken in De Stentor.
Je schrikt je soms ook lam van de calorieën die de gemiddelde vegaschijf bevatten, meent de krant te weten. Seidell zegt: "Je moet het [vegan, red.] niet willen eten om af te vallen. Plantaardige eiwitten en vetten bevat evenveel calorieën als dierlijke eiwitten en vetten. Vegetarisch eten is wel gezonder. Het advies vanuit het Voedingscentrum is eigenlijk steeds: eet minder dierlijke producten en vervang die door groenten, bonen en fruit. Maar er staat nergens: vervang ze door ultrabewerkte kant en klaar plantaardige vegaschijven.”
Zelf zegt Seidell zeker drie keer per week plantaardige vleesvervangers te eten. Hij koopt de minst bewerkte varianten en let vooral op of het eiwitrijk is. "Ik eet zo simpel mogelijk.”
De Stentor - ?Over twintig jaar eten we geen hamburger meer?
Seidell doet zijn uitspraken in De Stentor.
Je schrikt je soms ook lam van de calorieën die de gemiddelde vegaschijf bevatten, meent de krant te weten. Seidell zegt: "Je moet het [vegan, red.] niet willen eten om af te vallen. Plantaardige eiwitten en vetten bevat evenveel calorieën als dierlijke eiwitten en vetten. Vegetarisch eten is wel gezonder. Het advies vanuit het Voedingscentrum is eigenlijk steeds: eet minder dierlijke producten en vervang die door groenten, bonen en fruit. Maar er staat nergens: vervang ze door ultrabewerkte kant en klaar plantaardige vegaschijven.”
Zelf zegt Seidell zeker drie keer per week plantaardige vleesvervangers te eten. Hij koopt de minst bewerkte varianten en let vooral op of het eiwitrijk is. "Ik eet zo simpel mogelijk.”
Nou Jaap dat zeg je wel voorzichtig.
Ik durf te stellen ultra bewerkt voedsel en nep producten, op vlees moeten gelijken, heeft zoveel toevoegingen die niets toevoegen aan onze gezondheid nee vaak zelf schaden.
Als voedsel al niet meer van zijn oorspronkelijke vorm is moet je al gaan oppassen.
Ze willen je helemaal niet laten denken dat je iets gezonds eet. Ze willen dat je geen dierlijke producten gebruikt. Beetje in de war?
#2 gezondheid wordt zeker ingezet in de marketing van vleesvervangers.
Zie bijvoorbeeld deze passage van de EkoPlaza “Zodra je plantaardig eet, ben je goed voor jezelf, maar ook voor de aarde”. De Marcketing mix van de vegetarische slager: "Dierenwelzijn, milieu en gezondheid".
Nogmaals: ik heb niets tegen vleesvervangers. Prima als er een verschuiving is van dierlijk naar plantaardig eiwit. Maar waarom dat in de vorm van junkfood zou moeten ontgaat me.
Jaap, mijn team en ikzelf hebben wel eens een vleesvervanger ontworpen. En zolang eiwitgehalte (voldoende hoog), vetgehalte (niet te hoog) en koolhydraatgehalte (laag) okay zijn snap ik werkelijk niet wat daar mis mee zou zijn. Wij zullen gezondheid nooit als argument gebruiken, maar diervriendelijkheid, duurzaamheid (CO2 en landgebruik) zijn toch echt prima argumenten om flexitarier te worden. Kortom, iets minder dier en iets meer plantaardig is toch echt een goede richting.
En om nu steeds de term processed food erbij te halen terwijl het gaat om duurzaamheid en lekker en een goede nutritionele waarde van producten (althans in mijn ogen) lijkt met onhandig.
Wijn en bier zijn trouwens ook processed foods. En brood ook.
“ Je schrikt je soms ook lam van de calorieën die de gemiddelde vegaschijf bevatten, meent de krant te weten. Seidell zegt: "Je moet het [vegan, red.] niet willen eten om af te vallen. Plantaardige eiwitten en vetten bevat evenveel calorieën als dierlijke eiwitten en vetten. Vegetarisch eten is wel gezonder. Het advies vanuit het Voedingscentrum is eigenlijk steeds: eet minder dierlijke producten en vervang die door groenten, bonen en fruit. Maar er staat nergens: vervang ze door ultrabewerkte kant en klaar plantaardige vegaschijven.” “
Ook Jaap Seidell die ik zeer hoog heb zitten, kan je steeds vaker betrappen op een frame (sorry, persoonlijke mening). Geeft niks, ik geef hem ook graag. Maar voedingscentrum als referentie gebruiken is weinig wetenschappelijk.
Ultra bewerkte ( ;-) ) vegaschijven, schnitzels en worsten (en vele andere producten), gaan ervoor zorgen dat de groei uit vlees-consumptie komt. Deze producten gaan straks goedkoper zijn dan vlees en daardoor ook ervoor zorgen dat goede eiwitproducten voor de minder bedeelden tussen ons beschikbaar blijven. En vooral zorgt deze categorie ervoor dat we voldoende voedsel op 1 aarde kunnen produceren zonder ontbossing of PAS discussies.