FDF is fel gekant tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vorige week maakte minister Carola Schouten (LNV) bekend bijna een half miljard beschikbaar te stellen om boeren uit te kopen en stallen te verduurzamen. Volgens Mark van den Oever, de voorzitter van de FDF, "heeft Nederland überhaupt geen stikstofprobleem."

In een duet waarin de partijen tot elkaar veroordeeld zijn, proberen het Collectief en de FDF dit wortel en stok spel tot een goed einde te brengen
Een eerdere trekkeractie, voorzien op 5 februari, werd nog afgeblazen omdat de FDF de uitkomsten wilde afwachten van een nieuwe doorrekening van de stikstofberekeningen zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mlieuhygiëne die hanteert als basis voor wet- en regelgeving. Op 20 februari zal het Mesdagfonds, dat al jaren ageert tegen de rekenwijzen van het RIVM, zijn eigen berekeningen van de stikstofdepositie door de landbouw presenteren. Via een WOB-verzoek verkreeg Mesdag meetdata en de modellen waarin het RIVM de opgevraagde cijfers verwerkt. Volgens het RIVM is de landbouw verantwoordelijk voor 40% van de Nederlandse stikstofdepositie. Boeren bestrijden dat percentage.

Of de actie op veel sympathie kan rekenen, is de vraag. Premier Rutte heeft zijn buik vol van de dwarse houding van FDF, die eerder het overleg tussen het kabinet en het Landbouw Collectief dreigde te frustreren. Rutte waarschuwde vorige week tijdens zijn persconferentie: "Het is een keer klaar. De tolerantie voor dit soort dingen is nu wel richting nul gedaald, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt,” zegt hij in het Algemeen Dagblad.
De organisatie laat weten morgen met meer informatie te komen over de acties en volgt daar zijn inmiddels bekende patroon. Het kondigt zwaar aangezette druk aan en slikt die vervolgens weer heel of half in. Met de opgebouwde angst probeert vervolgens het Landbouw Collectief vriendelijker en redelijker te scoren in zijn onderhandelingen met de overheid over oplossingen voor het stikstofdossier. In een duet waarin de partijen tot elkaar veroordeeld zijn, proberen het Collectief en de FDF dit wortel en stok spel tot een goed einde te brengen.

Agractie
De andere nieuwe, maar meer gematigde boerenactiegroep, Agractie, voert ook actie. Niet met trekkers, maar met stickers, om daarmee supermarkten aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Op Nieuwe Oogst TV vertelt Agractie-voorman Bart Kemp over de stickeractie.


De stickers met de teksten 'niet duurzaam', 'geen eerlijke prijs voor de boer' of 'boervriendelijk' kunnen vanaf vandaag besteld worden en door boeren en burgers op producten in de supermarkt geplakt worden. Wel even opletten want zomaar stickers plakken, mag niet. Agractie levert er dan ook een gebruiksaanwijzing bij. Stiekem hoopt de organisatie dat u de stickers wel in de winkels op producten gaat plakken. Het moet de zoveelste discussie opleveren over eerlijke prijzen en uit eigen land eten. Dat is een lastige discussie in een land dat zelf exporteert naar landen en daar dus boeren met hun onverkoopbare of onder lage prijzen bezwijkende oogsten laat zitten, schreef Foodlog al talloze malen.
agractie stickers
Dit artikel afdrukken