9
Fotocredits: 'Eggs', via Pexels

FlashEi zonder kip

In namaakvlees wordt vaak kippeneiwit gebruikt. Dat zit veganisten dwars. Fumi Ingredients, een bedrijf dat geboren is in de schoot van de Universiteit van Wageningen, maakt kippeneiwit zonder kip. De onderneming haalde een half miljoen euro op bij twee investeringsfondsen om de productie te kunnen opschalen. Volgens de start-up maken micro-organismen goedkoper kippenei-eiwit dan kippen.

Boerderij - Start-up ontvangt half miljoen voor plantaardig kippenei-eiwit, 4 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 4 feb '20
  • 17:48

Ik heb een neefje die fanatiek vegan is dus we zitten elkaar soms wat te voeren , 1 ding zijn we het wel over eens "waarom zou je als vegan zo nodig namaakvlees moeten eten" waarom zouden peulvruchten er uit moeten zien als een gehaktbal.
Maar ook hoeveel klimaatwinst en gezondheidsvoordeel blijft er over als je verse groenten eerst suf bewerkt om ze op iets te laten lijken waar je eigenlijk vanaf wil.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 4 feb '20
  • 18:55

Kippeeiwit is het bindmiddel. Volgens de vegaslager worden producten snel week bij het afkoelen als de aangewezen vervanger methylcellulose wordt gebruikt

*

Pieter J. Bogaers
Pieter J. Bogaers Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 5 feb '20
  • 0:02

@1
Beetje flauwe opmerking Van Ginkel: "waarom zou je als vegan zo nodig namaakvlees moeten eten" waarom zouden peulvruchten er uit moeten zien als een gehaktbal.

Echte vegeanisten (vegetariërs en veganisten bij elkaar) hebben dat neem ik aan niet nodig, maar mensen 'in de overgang' (van omnivoor naar vegetariër of zelfs veganist) misschien wel. Het zijn lokkertjes: kijk eens hoe lekker een balletje gehakt of deze hamburger kan zijn zonder vlees?! Dát wil men zeggen en, om eerlijk te zijn, bij mij werkt het. Althans, ik heb ervaren dat de Beyond Meat burger die bij Thrill Grill te koop is (en bij de Appie) verraderlijk echt smaakt (en als ik een hamburger bestel, dan die). Net als de net op de markt gekomen Moving Mountains-burger. Die is zelfs uitgesproken lekker.

Het wordt tijd dat verstokte carni/omnivoren (waar ik mijzelf steeds minder toe reken) leren inzien dat vegetariërs en veganisten vaak mensen zijn met het hart op de goede plek (van de ongenuanceerde activistische soort ril ik). En dat veganistisch eten echt bijzonder lekker kan zijn, bewijst een restaurant als Bonboon in Amsterdam. Laat die veganisten maar schuiven. Uiteindelijk zullen we allemaal moeten. En hoe vaak kom ik het nog tegen dat mensen gruwelen bij het voorstel om aanwezig te zijn bij de slacht van het dier dat ze eten. Hoe noem je mensen ook al weer die zo zijn? Begint met een H en eindigt op ypocriet, precies!

Hans Pollemans
  • #4
  • 5 feb '20
  • 8:49

#3 P.G. B.
"...dat vegetariërs en veganisten vaak mensen zijn met het hart op de goede plek..".

Leg dat eens uit in relatie tot carnivoren ? Hebben die dat minder ? Nee ?
Dan is de opmerking suggestief en niet relevant.
Omnivoren doen niet mee. Elke menselijke carnivoor is per definitie een omnivoor.
Ik slacht met plezier een mooie haas of een zelfgekweekte haan en maak ook groentegrechten waar de gemiddelde namaakvleeseter nog nooit (*) van gehoord heeft.

(*) Natuurcamping in Bretagne met Nederlanders die ons maar vreemd aankijken als we levende krabben koken. En vega's onder hen. Tijdens een gesprek met hen wijs ik ze er op dat in een Intermarche een fantastische aanbieding loopt. Prachtige artisjokken; tijdelijke aanbieding 2 stuks voor 1,50 of zoiets.
"Hoe eet je die op ?", vragen de vega's met hart op de goede plaats.
Ik heb het recept 3x opgeschreven voor ze; hoe je eerst na het koken en koud laten worden de blaadjes afzuigt, nadat je ze in een zelfgemaakte dikke vinaigrette doopt.
Hoe je daarna het 'haar' van de artisjokbodem haalt, met daarop weer dikke vinaigrette-pap en op smikkelt.
Ze hadden er nog nooit een artisjok aangeraakt..

Kwamen dus waarschijnlijk ook niet verder dan een nep-smakende stukje namaakvlees.
Om alvast in de sfeer te komen, zoals ik van je begrijp..

ps. Toch weer frappant dat een hogere ethiek gekoppeld moet worden aan vega..
Beetje griezelig ook. Straks moeten in restaurants naar een ander zaaltje..

Pieter J. Bogaers
Pieter J. Bogaers Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #5
  • 5 feb '20
  • 11:43

#4 Wat een mooie stereotiepe enigszins hysterische reactie :-)
Stoer hoor, waarde Pollemans, een haas slachten (hoe heb je die gevangen joh? knap!). Voor velen (denk aan kinderen), mij incluis, is het opeten van (aaibare) dieren wat lastig. Omdat erover nagedacht wordt. Daarom eet ik steeds minder vlees en alleen van dieren waar ik in theorie bij de slacht aanwezig kan zijn. Die slacht bezocht ik meerdere keren en deed mij meestal niks, maar ondertussen denk ik er iets meer over na en staat het me soms tegen. Laatst zag ik een groepje van zes huilende jongeren die in Azie een kippenslachterij bezochten. Iedereen was in shock. Omdat ze nu pas nadachten waarschijnlijk.
Dat vegetariërs en veganisten vaak het hart op de goede plek hebben, bedoel ik precies zo. Ze denken na en zeggen 'nee' tegen het voorgeschotelde plaatje. Daar kun je niks tegen hebben.
Veel carnivoren en omnivoren geven toe niet na te denken bij het eten van vlees en dat zouden we allemaal meer moeten doen. Koop dus geschoten wild, dure kip met een goed leven achter de rug of vlees van de koe wiens leven in het teken stond van het produceren van melk. Sommige melkkoeien leveren wagyu-achtig vlees; is dat niet fijn?
Als namaakvlees helpt bij het oplossen van een voedselprobleem, mijn zegen hebben ze, maar ik zal het denk ik nooit eten. Doe mij die artisjok maar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.