12
Fotocredits: 'Nieuwe haring', Foodlog Media

Flash‘Op 11 juni is de nieuwe haring vet’

Het blijft hachelijk, een dag aanwijzen waarop de verkoop van Hollandse Nieuwe (de nieuwe vangst) begint. De haring moet dan vet genoeg zijn. In het verleden moesten aangekondigde campagnes soms weken worden uitgesteld. De dag van de nieuwe haring is dan ook verderop in het jaar gekozen. Ook dat is link. Bij veel zonlicht en een warm voorjaar kan de haring vroeg ‘kuitziek’ worden. Dat is een lelijke naam voor haring die kuit (of hom) ontwikkelt om zich voort te planten.

Nederlands Visbureau - Hollandse Nieuwe 2020: veiling eerste vaatje op 11 juni | Nederlands Visbureau, 3 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 feb '20
  • 17:07

Het bord 'Hollandse Nieuwe' staat ook vandaag nog (al) bij de visboer in ons dorp, gewoon een ander woord voor haring.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 3 feb '20
  • 17:36

Dat zou - hoewel niemand er zich aan lijkt te storen - veranderd moeten worden. Straks wordt Foodwatch nog boos.
Haring die in enkele weken in het voorjaar wordt gevangen en op een wijze wordt gewerkt die er 'Hollandse Nieuwe' van maakt, was aan het eind van de winter aan een nieuwe cyclus begonnen. Veel eten, vet worden, om daarna kuit of hom te kunnen vormen. Net voordat het voortplantingsmateriaal gemaakt wordt en de haring stopt met eten wordt, als het goed is, de vette vis gevangen. Deze nieuwe haring kon voorheen niet lang 'nieuw' blijven. De rauwe fermenterende vis werd in het zout bewaard steeds zouter. Dat is veranderd. Binnen twee dagen (ongeveer) is de kort gefermenteerde haring ingevroren en blijft dan zo goed als nieuw. Zo goed, dat er jaren zijn dat een haring van vorig jaar beter is dan een nieuwe magere nieuwe.
Vraag maar aan Huib Stam, die er een kloek boek over schreef.
Maatjesharing zou een betere naam zijn. Maagdelijke haring en dan in de betekenis: zonder voortplantingsmateriaal.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #3
  • 4 feb '20
  • 7:12

Maar hoe kun je daar nou in februari al een datum voor zetten? Er zijn toch veel te veel faktoren die invloed kunnen hebben op de duur van het hele proces?

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG Humane gezondheid, lactatiekundige, docent lactatiekunde, webwinkelier
  • #4
  • 5 feb '20
  • 10:55

Gewoon die hele jaarlijkse kermis afschaffen en het gewoon allemaal haring noemen, of voor mijn part Hollandse haring? Keuringsdienst van Waarde had er een eer een leuke uitzending over. [https://youtu.be/wcybUJODeOg]

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #5
  • 5 feb '20
  • 11:04

#3 je hebt helemaal gelijk. Er is inderdaad geen zekerheid dat de haring die op 11 juni geveild wordt al vet genoeg is (minstens 16% vet). Dat ligt aan het voedselaanbod van plankton. Als de zon wegblijft en er nog wat andere (klimaat)variabelen op gaan spelen kan het nog best spannend worden. Voor kuitzieke haring hoeven we op 11 juni overigens niet te vrezen. Dat speelt pas veel later in het seizoen.
Gedegen informatie over de "haringcyclus" is te vinden in artikelen van de hand van Simonis en van Lekkertafelen:
https://www.simonisvis.nl/nieuws/26-haring
https://lekkertafelen.nl/kookschool/haringweetjes/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.