Van Winden wil de hysterie temperen. Dijken worden wat hem betreft onnodig verhoogd. Waterwerken zijn politiek correct, maar niet nodig, vindt Van Winden. Hij doet zijn uitspraken in het Algemeen Dagblad.

In de Provinciale Zeeuwse Courant, het dagblad van de provincie die in 1953 de zee binnen zag stromen, schrijft Ernst-Jan Rozendaal een opinie over Bregmans houding. Hij riskeert het om weg te worden gezet als een klimaathystericus omdat de stijging van de zee voorlopig millimeterwerk is. Wie pleit voor forse investeringen die de gemiddelde Nederlander veel geld gaan kosten, speelt Forum voor Democratie en de PVV in de kaart. Al dat geld is pas over een paar generaties van belang. Daar houden de gewone man en vrouw niet van.

En toch heeft Rozendaal sympathie voor Bregmans pamflet. Nederland bungelt onderaan met zijn aandeel duurzame energie volgens de EU. We leven aan de zee en zouden dus juist voor actie moeten zijn, maar er gebeurt bar weinig. Dat geld moet immers wel nu geïnvesteerd worden om straks zin te hebben. Rozendaal: "Kennelijk weten de Timmermansen, Samsoms, Nijpelsen en Ruttes de Nederlanders nog niet te overtuigen. Tegenover hun saaie betogen zet Bregmans zijn meeslepende pamflet. Hij gebruikt grote woorden, zoals je van een schrijver mag verwachten. In zijn poging een punt maken, neemt hij het risico dat hij zijn doel voorbijschiet. Dat typeert de beste spitsen, die zo meestal de mooiste doelpunten scoren. En daarmee hele stadions overtuigen." Dat neemt niet weg dat wie in Utrecht woont nog lang niet aan zee zit.

Bij De Wereld draait door lichtte Bregman zijn pamflet toe.
Dit artikel afdrukken