In de Ondertussen van 28 januari vallen mij deze berichten op:

- zonneparken beïnvloeden de bodemkwaliteit negatief; de grond onder zonnepanelen verarmt en verdroogt. Door de panelen groeien er minder planten en is er een ongelijke verdeling van het regenwater. Voor bodemorganismen is er hierdoor minder voedsel beschikbaar en is er minder vorming van organische stof. Dat concludeert Wageningen UR na onderzoek op vier zonneparken (Boerderij).

- over 100 jaar ligt het grootste deel van Nederland onder water. Dat denkt ongeveer een derde van de bevolking. Een op de vijf verwacht een vrijwel onbewoonbaar Nederland in 2120 waarbij bewoning alleen nog mogelijk is op hoge terpen. Maar veruit de meeste Nederlanders blijken niet bang te zijn dat ze op termijn in grote problemen komen. 4 op de 5 Nederlanders vertrouwt er op dat de overheid op tijd maatregelen neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een alliantie van Rijkswaterstaat en de waterschappen, onder bijna 1100 mensen (NOS, BNR).

- Amazon vroeg zijn werknemers geen kritiek te leveren op het klimaatbeleid van hun baas. Ze luisterden niet. ‘Amazonians’, zoals Amazon-werknemers zichzelf graag noemen, vinden dat de grootste retailer ter wereld niet genoeg doet tegen de opwarming van de aarde. Met een online-petitie voeren ze de druk op hun werkgever verder op om meer tegen klimaatverandering te doen. De Amazonians kijken met jaloezie naar aartsrivaal Microsoft. Dat bedrijf maakte twee weken geleden bekend over tien jaar CO2-negatief te willen zijn. “Als Microsoft het kan, waarom wij dan niet?” (Grist, NRC).

Premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten brachten vandaag in Radio Kootwijk natuurclubs en boeren bij elkaar om te praten over de stikstofproblematiek; volgende week praten ze weer met het Landbouw Collectief (Nieuwe Oogst). Duitsland wil samenwerken met andere EU-lidstaten aan een Europees dierenwelzijnslabel. Europese landbouwministers reageerden positief (Nieuwe Oogst). Om de verliezen in wijnbouw door de opwarming van de aarde te beperken, moeten boeren overschakelen op nieuwe druivenrassen (Phys.org).

Britten hebben geen idee van microplastics of zien het als een probleem waar zij geen rol in spelen(Phys.org). Niet alleen wij en kinderen zitten te veel stil en bewegen te weinig, zelfs baby’s zouden vaker mogen omrollen (Metro).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken