Dat is geen onbelangrijke vraag als je bedenkt dat we wereldwijd tegen 2011 zo'n 250.000.000.000 liter uit nutteloze flesjes zullen drinken die met veel vrachtgeweld de wereld rondgaan. Dat zijn er zomaar 35 per mens op aarde! Als je bedenkt dat waarschijnlijk niet meer dan een zevende van de wereld flessenwater drinkt, slaan gefleste mensen doordeweeks iedere dag een hele literfles achterover. Dom, want water kan zich in onze contreien nou eenmaal zo heerlijk via de druk in leidingen verplaatsen. Duurzamer is er niet.
Nog maar kort geleden kreeg je in Nederland om je oren als je beweerde dat flessen- en pakkenwater nogal Maatschappelijk Onvriendelijk is en dus idioot als onderwerp voor de maatschappelijk vriendelijke
Binnenkort ben je geen centenknijper meer als je in een restaurant heel beslist en bewust om kraanwater vraagt. Je kijkt de horeca-uitbater minzaam aan nadat die je heeft gevraagd of je San Pellegrino, Hildon, een exotisch Bad Huppeldepup uit Duitsland, Bru met of zonder, Sourcy of - minachting in de stem - 'gewoon een karafje water' wilt.
Je zegt, "meneer, geen fles! Duurzaam water graag. Als u geen kraan aan tafel heeft, desnoods in een karafje."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zit dan ook met smart te wachten op een horecaconcept van Neau (http:///www.neau.nl) . Wilt u kraanwater of Neau? Een fles Neau zou dan hetzelfde moeten kosten als een fles Vitel of Spa, maar het bedrag dat gelijk staat aan de inkoopprijs moet dan naar Neau die daar projecten in de derde wereld mee uitvoert. Zo is iedereen blij: de horecaondernemer, het milieu en de gast (al blijft een karaf kraanwater wel goedkoper).
Wat ze trouwens doen bij bijvoorbeeld Verheyden in Arnhem (toptent trouwens): karafwater met een beetje mint en citroentje op de kaart zetten voor 1,50. Met een beetje moeite heb je de prijs verantwoordt.
Het ligt er maar net aan waar je woont. In Nederland is plastic-flesjes-drinkwater gezien de kwaliteit van ons leidingwater niet echt nodig, toen ik laatst in Valencia rondliep was ik gezien de hoeveelheid chloor in het leidingwater aldaar blij met plastic-flesjes-drinkwater.
Heeft de KvW niet eens een onderwerp hierover behandeld? Dat hetzelfde bronwater én wordt gebruikt om te bottelen, én het leidingnet in wordt gepompt? Wat de aanschaf van dure kunstof flesjes in één klap hilarisch maakt [maar ook wel een beetje triest]...
Ik denk niet dat er hier een grote foodmilesgekte uit gaat breken, waarin allerlei producten de maat genomen gaan worden op zinvolheid. Er zullen wat belastingen omhoog gaan, ongetwijfeld ook op vervoer. Producten zullen wat duurder worden. Dat zal vanzelf wel voor wat minder consumptie van flessenwater leiden. En S. Pellegrino zal misschien met tankwagens gaan rijden en hier bottelen.
Ik stop met eten in restaurants als mijn buren gaan roepen om "duurzaam water". Vraag eerst eens om biologische kip.
Ik vraag altijd al expliciet om een karaf water. Het verschil met die kip, Wouter, is dat je aan de prijs wel merkt of het inderdaad kraanwater was. Bij die kip niet.
In vele top restaurants hebben ze een systeem aangekocht wat kraanwater kan verrijken met diverse mineralen. (Dat is instelbaar per bedrijf)Ook kun je met of zonder bubbels instellen.
Dat wordt in een mooi karaf met losse kurk gedaan et voila! Men rekend hiervoor echter wel de prijzen van een fles mineraalwater. Het apparaat moet immers ok terug worden verdiend. Overigens een hele duurzame methode!
In dat geval kun je ook niet reclameren als je de rekening krijgt. Immers ze hebben je kraanwater gegeven?