Laatste update: 05-02-2020 | 16:40

Na vandaag sluiten we de dagelijkse update over de uitbraak van 2019-nCoV.
De Volkskrant, de NRC en De Morgen houden hun liveblogs nog steeds bij.


  • De BBC legt uit waarom het Coronavirus nog geen officiële (en vooral gemakkelijke) naam heeft. 'Coronavirus' betekent niet meer dan dat het virus tot de groep van coronavirussen behoort. En 2019-nCoV rolt niet lekker over de tong. Voor de naamgeving van een virus blijken richtlijnen te bestaan. Zo mag de naam niet verwijzen naar de naam van een persoon, dier of soort voedsel, niet refereren aan een bepaalde cultuur of sector en moet het lekker kort en beschrijvend zijn. Een team van 11 virologen boog zich 2 weken geleden over mogelijke namen en was er na 2 dagen uit. Ze hopen de naam binnen een paar dagen in een wetenschappelijk tijdschrift te publiceren.

  • De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio noemt de situatie 'extreem zorgwekkend', aldus het Algemeen Dagblad. "Ik hoop dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Ik ben bezorgd dat de opmars van de epidemie de interesse in en het enthousiasme voor de Spelen zou kunnen verminderen", zei Muto. De Japanse overheid, de stad Tokio, het IOC en het Paralympisch Comité doen er alles aan om de impact van het coronavirus te minimaliseren vóór de Spelen op 24 juli van start gaan.

  • Twee cruiseschepen liggen vooralsnog aan de ketting, omdat er bij passagiers en/of bemanningsleden een besmetting met het Coronavirus is vastgesteld. In de haven van het Japanse Yokohama ligt een Amerikaans cruiseschip met 3.700 opvarenden - onder wie ook 3 Nederlanders- in quarantaine. Het tweede schip, de World Dream met 1.800 passagiers, ligt in de haven van Hong Kong. Alle passagiers worden getest, schrijft het Financieele Dagblad.

  • Dinsdag 4 februari 2020
  • China geeft toe dat de aanpak van de coronavirusuitbraak 'tekortkomingen' vertoont, schrijft de NOS. Maar het land is ook 'boos' over cartoons die in de Deense en Belgische media, waaronder De Standaard, verschenen zijn waarin de sterren op de Chinese vlag vervangen zijn door coronavirusdeeltjes. Van een pandemie is vooralsnog geen sprake, aldus de BBC.

  • Is het griep of het virus? Om snel antwoord op die vraag te geven, ontwikkelde de vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel een online vragenlijst. Met de test kan het risico op een besmetting met corona op een eenvoudige manier worden ingeschat, schrijft Knack.

  • Onder de gerepatrieerde Belgen is één besmetting geconstateerd. "Patiënt draagt het virus zonder symptomen," zegt de betrokken viroloog in De Morgen.

  • De meeste Nederlanders die uit Wuhan geëvacueerd zijn, verblijven de komende twee weken in 'thuisquarantaine'. Ze mogen niet het huis uit, zelfs niet op het balkon, moeten 2 meter afstand houden van huisgenoten - die wel de deur uit mogen - en iedere dag aan het RIVM hun temperatuur doorgeven, aldus RTL.

  • Maandag 3 februari 2020
  • De WHO rapporteert op 3 februari 17.238 besmettingen en 361 doden.

  • China beschuldigt de Verenigde Staten ervan (BBC) paniek te zaaien en angst te verspreiden. De uitspraak volgt op het inreisverbod dat de VS afgekondigd hebben voor niet-Amerikaanse reizigers uit China. Ook andere landen hebben vergelijkbare (deel)maatregelen genomen, waaronder Australië, Singapore, Nieuw-Zeeland, Israël, Japan, Zuid-Korea en Rusland reizigers. Egypte, Finland, Indonesië, Groot-Brittannië en Italië hebben alle vluchten naar China stopgezet. Ook op sommige cruiseschepen zijn passagiers en bemanningsleden die recent naar China zijn gereisd, niet langer welkom.

  • Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dankzij de Corona-uitbraak meer reizigers te vervoeren. "Als gevolg van het virus zullen veel toeristen dichter bij huis blijven," zegt financieel directeur Neil Sorahan in De Tijd. "Velen zullen ervan afzien naar Azië of elders in de wereld te reizen."

  • China gaat het middel remdesivir als vaccin op mensen testen, meldt Metronieuws. In de stad Wuhan zullen 270 mensen die wel besmet zijn, maar nog geen ernstige symptomen vertonen, met het middel behandeld worden. Ook het hiv-medicijn Kaletra mag binnenkort op mensen getest worden.

  • Hoe de 15 uit Wuhan geëvacueerde Nederlanders hun quarantaine moeten doorbrengen, was vanochtend nog onduidelijk, aldus BNR. Na een reis van meer dan 40 uur - via een Frans (Istres), Belgisch (Melsbroek) en Nederlands vliegveld (Eindhoven) - is de groep voor hun eerste (gedeeltelijke) nacht per bus naar een militair terrein bij Huis ter Heide gebracht. Daar zullen ze eerst 'op adem komen', meldt RTL. Naar verwachting kunnen de meesten de quarantaineperiode van 2 weken thuis doorbrengen. Verslaggeefster Anouk Eigenraam van Het Financieele Dagblad beschrijft de tocht.

  • De Wereldgezondheidsorganisatie prees China voor de doortastende aanpak van de Corona-uitbraak. The Guardian beschrijft dat China daarbij mensenrechten en het recht op vrije meningsuiting met voeten getreden heeft. Het een maand lang onder de pet houden van de uitbraak, oppakken van artsen, censuur, mensen toegang tot ziekenhuizen onthouden en afsluiten van een miljoenenstad zonder dat burgers de kans kregen voorraden of medicijnen in te slaan, zijn daar voorbeelden van. Angstaanjagend, volgens mensenrechtenwatcher Eve Frances.

  • Zaterdag 1 februari en zondag 2 februari 2020
  • Circa twintig passagiers uit een vliegtuig dat zondag uit China in Istres (Frankrijk) landde, mochten de luchthaven niet verlaten in afwachting van een test. Ze vertonen symptomen van besmetting met het coronavirus. Het gaat zowel om Franse als niet-Europese onderdanen.

  • De 15 Nederlanders die vanavond uit Wuhan ter in Nederland verwacht worden, zullen hier opnieuw onderzocht worden op besmetting met het Coronavirus. Bij vertrek waren zij virusvrij, 2 weken quarantaine - thuis - moeten zeker stellen dat dat daadwerkelijk het geval is. Onder de 120 Duitsers die dit weekend gerepatrieerd werden, bleken twee besmettingen voor te komen. De Duitsers zijn in quarantaine op een legerbasis ondergebracht, schrijft Metro.

  • De WHO meldt op 2 februari 14.411 besmettingen in China, 304 doden. In 23 landen buiten China zijn 146 besmettingen gerapporteerd en de eerste dode buiten China (op de Filipijnen). In reactie 57 becommentarieert Dennis Zeilstra de ontwikkeling van de uitbraak.

  • Waar China bij eerdere uitbraken van ziekten kritiek te verwerken kreeg, prijst de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de NRC de Chinese president Xi Jinping voor zijn "zeldzame leiderschap in het belang van de hele wereld." Xi heeft door in te stemmen met de internationale noodsituatie "een berekende, geopolitieke stap” gezet en tegelijk het land weer stevig in de hand gekregen. "Met hem als generaal runt de staat de operatie met militaire precisie. Het hele volk is gemobiliseerd. Vrijwilligers stoppen auto’s om iedereen te temperaturen, biotech-bedrijven racen om test-kits en vaccins te produceren. De partij monopoliseert alle informatiekanalen om deze 'oorlog van het volk tegen de nieuwe virale longontsteking' te winnen."

  • Het Coronavirus zou zich niet alleen via de lucht verspreiden, maar ook via de darmen. Bij een Amerikaanse Coronapatiënt met diarree is het virus 2019-nCoV in zijn ontlasting aangetroffen, aldus Bloomberg. Omdat verreweg de meeste ziektegevallen tot nu toe de luchtwegen betreffen, zou de besmettingsroute via (hurk) toiletten en onvoldoende hygiëne na toiletbezoek tot nu toe onder de radar zijn gebleven. Ook bij het verwante SARS-virus bleek indertijd besmetting via diarree een factor te zijn.

  • Voor sommige bedrijven levert het Coronavirus goudgeld op, aldus de Telegraaf. Handelaren in mondkapjes, filters en handschoenen krijgen ze niet aangesleept en de prijzen stijgen navenant. Andere - Chinese en van Chinese onderdelen afhankelijke - bedrijven vrezen door de Corona-uitbraak voor hun voortbestaan, omdat bijvoorbeeld werknemers niet terug zullen kunnen (of willen) keren na de Nieuwsjaarsvieringen. Maar er is nog een kwetsbare categorie de bedrijven die niet weten dat ze afhankelijk zijn van een producent in een crisisgebied. "Dan blijkt daar een toeleverancier van een toeleverancier te zitten die net dat ene onmisbare onderdeeltje levert," zegt Marco Zannoni, crisisexpert van risico-adviseur Aon in Het Financieele Dagblad. "Dus bedrijven moeten dat goed scherp hebben."

  • Vrijdag 31 januari 2020
  • Facebook lanceerde een Coronavirus Misinformation Battle Plan, meldt Bloomberg. Niet alleen verwijdert Facebook rigoureus foute of racistische berichten (in plaats van ze alleen te labelen), het internetbedrijf stuurt bezoekers ook actief naar accurate nieuwsbronnen en werkt samen met de WHO en Harvard. Ook Instagram, YouTube, Twitter en Google verwijzen bezoekers naar gevalideerde informatiebronnen.

  • In de Verenigde Staten doen diverse hoaxes - opzettelijk foute berichten - de ronde, aldus CNN. Er is géén coronavirusbesmetting op Californische scholen, bleek drinken helpt niet tegen besmetting en ook een brief van de gezondheidsautoriteiten over het virus is gewoon 'vals'.

  • Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins informeerde in een Kamerbrief de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken. Nederland heeft de door de WHO aanbevolen maatregelen voor isolatie, quarantaine en contactonderzoek al genomen. Het RIVM, Erasmus MC (als referentielaboratorium voor opkomende ziekten) en de GGD-en zijn voorbereid op surveillance, detectie en contactopsporing, zorgverleners op isolatie en patiëntenzorg. Er zijn in Nederland tenminste 250 bedden beschikbaar om patiënten op de intensive care in isolatie op te vangen. Ook op Saba en Bonaire zijn isolatiemogelijkheden aanwezig. Op Sint-Eustatius niet, maar wordt aan alternatieven gewerkt.

  • Het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) meldt per 31 januari 9.700 vastgestelde besmettingen wereldwijd, ook in nieuwe landen waaronder Finland en India. Er zijn 213 overlijdensgevallen, allen in China.

  • Volgens Foodlog-commentator Dennis Zeilstra zijn er morgen 13.500 infecties te verwachten en 265 doden. Over een week voorspelt de nieuwe curvefit ruim 60.000 infecties en ruim 900 doden (reactie #39)

  • De Europese Unie heeft €10 miljoen vrijgemaakt voor versneld wetenschappelijk onderzoek, schrijft Metronieuws. In het Parool zegt expert Marion Koopmans dat er mogelijk over 4 maanden een vaccin ontwikkeld kan zijn - normaal is daar zo'n 10 jaar mee gemoeid. Italië heeft de noodtoestand uitgeroepen nadat bij 2 Chinese toeristen het virus is vastgesteld.

  • China zet drones in - van de overheid, boeren, burgers en particulieren - om gebieden waar het virus voorkomt te desinfecteren, in de hoop het virus onder de duim te krijgen, schrijft de DailyMail. Met welke desinfecterende stof gesproeid wordt, is niet duidelijk. Of het effectief is, ook niet.


  • Donderdag 30 januari 2020
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde aan het begin van de avond de uitbraak van het coronavirus tot een wereldwijde noodsituatie op het gebied van volksgezondheid. De WHO definieert de nieuwe uitbraak van het coronavirus officieel als een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC).

    De verklaring stelt daarmee de lidstaten van de Verenigde Naties in kennis van het feit dat de hoogste gezondheidsautoriteit in de wereld de situatie als ernstig beoordeelt. Landen kunnen nu onder meer beslissen hun grenzen te sluiten, vluchten te annuleren en mensen die op luchthavens aankomen te screenen of andere maatregelen te nemen.

  • In het Algemeen Dagblad waarschuwt Marion Koopmans nogmaals voor "onnodige angstzaaierij" en wijst opnieuw op het belang van beheersing zodat het virus zich niet gemakkelijk kan verspreiden. Ze neemt de uitbraak niettemin heel serieus en noemt die "groot en lastig". Koopmans: "Vergeleken met SARS en MERS lijkt deze uitbraak vooralsnog de minst ernstige: SARS was dodelijker (ruim 770 doden op ruim 8000 besmettingen, red.) en besmettelijker: één patiënt besmette gemiddeld 3 anderen, terwijl dat bij het nieuwe coronavirus waarschijnlijk zo'n 2,5 is. Vergelijk je dit virus echter met andere infecties, zoals de beruchte Spaanse griep in 1918, dan is het wel dodelijker: het sterftepercentage ligt rond 3 procent, tegenover 2 procent bij de Spaanse griep. Het is dus heel belangrijk dat we zorgen dat deze uitbraak wèl beteugeld wordt.’’

  • De huidige uitbraak van het zich vanuit China (Wuhan) verspreidende coronavirus wordt toegeschreven aan vleermuizen. Het voor mensen besmettelijke type coronavirus zou van deze dieren zijn overgesprongen op mensen. Ook de eerdere coronavirussen SARS en MERS werden via vleermuizen verspreid. Zij lijken daarom een sleutelrol te spelen in zoönosen. Wij maakten een Context: Ben jij bang voor zoönosen?

  • Het Chinese ministerie van landbouw drong donderdag diervoederproducenten en slachthuizen aan om de hervatting van hun productie te bespoedigen, schrijft Reuters. Dit met het oog de bevoorrading van Wuhan. Fabrieken worden doorgaans gesloten tijdens Chinees Nieuwjaar. Vanwege de virusuitbraak zijn de ‘feestdagen’ tot minstens 2 februari verlengd om de verspreiding van de epidemie te beperken.

  • Ook de producenten van medische goederen zijn verzocht om hun hun productie te hervatten, schrijft Reuters. Op dit moment zijn er namelijk tekorten. De lokale overheden zijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de lokale ondernemingen de levering van beschermende kleding, gezichtsmaskers, brillen, ambulances en drugs handhaven, aldus de Raad van State in een verklaring.

  • Voor de kust van Italië ligt een cruiseschip met 2 zieke Chinezen aan boord, schrijft RTL. Niemand van de 6.000 passagiers mag het schip verlaten omdat men bang is dat zij zijn besmet met het coronavirus.


  • Vanmiddag om 13:30 vergadert het Emergency Committee van de WHO opnieuw over de situatie rondom het novel coronavirus. De WHO zal om 19:30 met een uitspraak komen.

  • Vanochtend (10:45) stond de teller op 7909 besmettingsgevallen en 170 doden. Terwijl de doden nog steeds enkel in China zijn gevallen, verspreiden de besmettingsgevallen zich wel steeds verder over de wereld. De Filipijnen en India rapporteerden beide hun eerste besmetting. Ondertussen zijn er in Europa inmiddels 10 besmettingsgevallen gemeld. In China heeft het virus zich verspreid over alle Chinese provincies.


  • Woensdag 29 januari 2020
  • Vanmiddag om 17:00 zal het WHO een persconferentie houden die live wordt uitgezonden via het Twitteraccount van de organisatie.

  • Er bevinden zich ongeveer 20 Nederlanders in Wuhan. Zij kregen vanuit de Nederlandse ambassade de vraag of ze geëvacueerd willen worden. Volgens minister Blok hebben 18 Nederlanders aangegeven dat ze graag terug willen, maar de communicatie verloopt stroef. Er is nog veel onduidelijk, zowel voor de Nederlandse overheid als de Nederlanders in het getroffen gebied. Vandaag vliegt een vlucht vanuit Frankrijk terug naar Europa. Ook Italië en Turkije zeggen vluchten voor te bereiden om hun burgers terug te halen.

  • In een rapport voorspelt ING dat de Chinese economie minder hard zal groeien. De Chinese economie zal naar verwachting dit jaar met 5,6 procent groeien, 0,3 procentpunt lager dan eerder gedacht.

  • Zhong Nanshan, een Chinese wetenschapper die is gespecialiseerd in longziekten, zegt in Belgische krant De Standaard dat de piek van het coronavirus nog moet komen. Over 7 tot 10 dagen zal de virusuitbraak op zijn hoogtepunt zijn, voorspelt Nanshan.

  • Er bestaat twijfel over de eerlijkheid van de Chinese overheid, aldus de NOS. Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet publiceerde een stuk dat concludeert dat de eerste besmette patiënt zich al op 1 december in een ziekenhuis in Wuhan zou hebben gemeld. De Chinese autoriteiten brachten dit nieuws pas eind december naar buiten.


  • Dinsdag 28 januari 2020
  • De EU gaat op verzoek van Frankrijk burgers coördineren uit de Chinese stad Wuhan, meldt onder andere NU.nl. Twee vliegtuigen zullen ongeveer 350 EU-burgers ophalen uit het epicentrum van het coronavirus. Woensdag vertrekt het eerste vliegtuig vanuit Parijs richting China. Alleen gezonde mensen, die geen symptomen van een virusinfectie vertonen, mogen mee met de vliegtuigen. Omdat het ook kan voorkomen dat iemand al is besmet zonder dat hij symptomen heeft, worden de teruggehaalde burgers meteen in quarantaine geplaatst wanneer ze weer voet zetten op Europese bodem.

    In de officiële berichtgeving vanuit de Europese Commissie komt Europees commissaris crisisbeheer Janez Lenarčič aan het woord: “The EU does not forget its citizens in need, wherever they are in the world. Two aircraft will be mobilised through our EU Civil Protection Mechanism to repatriate EU citizens from the Wuhan area to Europe. Our EU Emergency Response Coordination Centre is working 24/7 and is in constant contact with Member States, the EU Delegations in the region and the Chinese embassy in Brussels. Further EU support can be mobilised if requested.”

  • De WHO verspreidde zojuist een persbericht. Daarin laat Dr Tedros weten dat het de hoogste prioriteit van de WHO is om verspreiding van het coronavirus, in China en over de hele wereld, te stoppen.
    “We appreciate the seriousness with which China is taking this outbreak, especially the commitment from top leadership, and the transparency they have demonstrated, including sharing data and genetic sequence of the virus. WHO is working closely with the government on measures to understand the virus and limit transmission. WHO will keep working side-by-side with China and all other countries to protect health and keep people safe.”


  • Sinds vanochtend zijn er ongeveer 100 extra gevallen gemeld. De teller staat nu op 4682 gevallen en nog steeds 106 doden.

  • De productie van iPhones loopt mogelijk gevaar, meldt RTL. Bijna alle iPhones worden gemaakt in China, maar daar kunnen nu problemen ontstaan met het leveren van grondstoffen, het in elkaar zetten of het testen van de apparaten en het verschepen, zegt een analist tegen Bloomberg. Daarnaast heeft de virusuitbraak effect op de wereldwijde im- en exportmarkt. Nederland exporteert doorgaans veel varkensvlees naar China, maar dat wordt nu belemmerd.

  • Vanuit verschillende landen sturen overheden vliegtuigen naar Wuhan om hun inwoners terug te halen. In ieder geval Frankrijk en Japan vliegen morgen heen-en-weer. In Japan is een buschauffeur besmet geraakt nadat hij contact had met mensen uit de Chinese stad Wuhan. Eerder al werd geconstateerd dat het virus van mens-op-mens werd doorgegeven door gevallen in Duitsland en Vietnam. De Duitse man werd besmet door een Chinese vrouw die op bezoek was in Duitsland.

  • Vanochtend werd ook bekend dat in Beijing iemand is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In Beijing is nu ook WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus aanwezig. Hij liet vanochtend weten vertrouwen te hebben in de Chinese regering en de maatregelen die zij neemt. Daarmee heeft hij meer vertrouwen in de Chinese overheid dan de Chinezen zelf: zij uiten hun kritiek op Twitter.

  • Iets na 8:00 vanochtend stond de teller op 4565 cases en 106 doden. Een van deze nieuwe cases sinds gisteravond is toe te schrijven aan Duitsland. Daar is een persoon in quarantaine geplaatst. Volgens de Duitse nieuwssite Zeit Online is dit het eerste geval van besmetting waarbij de persoon of zijn directe naasten niet recent in Wuhan zijn geweest.
    In China loopt het aantal gevallen zo hard op dat er een tekort ontstaat aan medische hulp, zowel aan materiaal als mankracht. Daarnaast meldt China’s National Health Commission (NHC) dat het virus zich niet slechts via de lucht verspreidt, maar ook door fysiek contact.


  • Maandag 27 januari 2020
  • Vanavond kwam een groep medisch deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) met een advies aan minister Bruins van Volksgezondheid. Zij achten het nodig om maatregelen te treffen tegen het coronavirus en adviseren om het virus aan te merken als A-ziekte. Dit betekent dat een patiënt met een verdenking van de ziekte al gemeld moet worden aan de GGD. Daarnaast acht het OMT het niet noodzakelijk om maatregelen als entry-screening in te voeren op Schiphol. Het OMT benadrukt wel dat er wetenschappelijk gezien nog veel onzeker is. Minister Bruins laat in een kamerbrief weten alle adviezen over te nemen en de maatregelen in gang te zetten.

  • De WHO publiceert al een aantal dagen rapporten over de situatie op dat moment. Daaruit valt op te maken dat het virus zich snel verspreidt.
    - Op 21 januari 2020 waren er 282 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 3 doden (bron)
    - Op 22 januari 2020 waren er 314 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 6 doden (bron)
    - Op 23 januari 2020 waren er 581 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 17 doden (bron)
    - Op 24 januari 2020 waren er 846 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 25 doden (bron)
    - Op 25 januari 2020 waren er 1.320 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 41 doden (bron)
    - Op 26 januari 2020 waren er 2.014 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 56 doden (bron)
    - Op 27 januari 2020 waren er 2.798 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 80 doden (bron)
    - Op 28 januari 2020 waren er 4.593 besmettingsgevallen gemeld, waarvan 106 doden (bron)


    Aan het begin van de avond van 27 januari 2020 meldt de officiële Chinese teller 2901 besmettingsgevallen en 82 doden. Volgens de South China Morning Post op 27 januari wordt inmiddels geschat dat Wuhan vermoedelijk 44.000 besmette personen telt; het merendeel is nog ongeïdentificeerd.

  • Marion Koopmans volgt de ontwikkeling van het virus op de voet. Haar updates zijn te volgen via Twitter.

  • Aan de gevolgen van SARS en MERS overleden respectievelijk 754 en 858 personen. Jaarlijks worden circa 1 miljard mensen ziek door een griepinfectie. Daarvan overlijden er tussen de 300.000 en 650.000.

  • In The Lancet beschrijven Chinese artsen het verloop van een besmetting met het Coronavirus. De infectie veroorzaakt koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en soms kortademigheid. Patiënten boven de zestig met verzwakte gezondheidsproblemen laten een ernstiger verloop zien. Ze ontwikkelen leden een zware longontsteking, pneumonitis, waardoor een levensbedreigende afname van de longcapaciteit ontstond. Van de eerste 41 patiënten overleed 15 procent; ongeveer twee derde was echter na enkele weken alweer zodanig hersteld dat zij naar huis konden.

  • In Nederland liggen protocollen klaar mocht het coronavirus Nederland bereiken. Verwacht wordt dat minister Bruins (Medische zorg, VVD) morgen (dinsdag 28 januari) beslist of er extra maatregelen in Nederland nodig zijn tegen het coronavirus. Volgens een Amerikaanse studie is Nederland na de VS en het Verenigd Koninkrijk het best op een pandemie voorbereidde land ter wereld.

  • WHO directeur generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus kwam vandaag in China aan om daar vandaag volksgezondheidsofficials te ontmoeten om te overleggen over de situatie.

  • China reserveert €7,9 miljard ter bestrijding van het coronavirus en om verspreiding ervan te voorkomen. Dat meldde het Chinese ministerie van financiën vanmorgen. Premier Li Keqiang van China is in Wuhan aangekomen om de strijd tegen het virus te leiden, schrijft de South China Morning Post. Het dodental door het coronavirus was op dat moment gestegen tot 80. Wereldwijd waren op dat moment 2801 officiële besmettingen volgens Chinese tellingen vastgesteld. Ondertussen beginnen de economische gevolgen van de corona-uitbraak zich sterker te laten gelden: de aandelen van vliegmaatschappijen en bedrijven in luxeproducten dalen.

  • In een aantal Europese landen worden maatregelen getroffen om gedupeerde inwoners terug te halen uit China. Onder andere Spanje, Engeland en Frankrijk halen hun burgers terug uit het rampgebied. Ook de Nederlandse overheid zou maatregelen overwegen.

  • Op 22 en 23 januari kwamen professoren en experts op het gebied van volksgezondheid samen bij een spoedoverleg van de WHO. Zij besloten dat er op dat moment geen sprake is van een public health emergency of international concern. Een van de aanwezigen bij deze bespreking is de Nederlandse hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus, Rotterdam). Vorige week zei ze ons met zoveel woorden ‘geen paniek’. "We moeten de situatie nu bestrijden en beheersen, en dan vooruitkijken hoe we zulke uitbraken in de toekomst kunnen voorkomen."

  • In China wordt dezer dagen Chinees Nieuwjaar gevierd. Dat is doorgaans het moment dat veel Chinezen familie en vrienden opzoeken in andere regio’s of landen. Het is mogelijk dat Chinezen de afgelopen weken het virus al mee hebben genomen. Tijdens de incubatietijd van het virus is het al besmettelijk, terwijl de drager nog niet weet dat hij geïnfecteerd is. Precies dat maakt het virus zo gevaarlijk. Bovendien is de besmettingsratio van het virus hoog. Een besmet persoon kan 2 tot 3 nieuwe mensen infecteren. Neil Ferguson, viroloog aan het Imperial College in Londen, wijst erop dat dit overdrachtsgetal moet worden teruggebracht tot 0,6. Dat kan worden gerealiseerd door direct contact met geïnfecteerde personen zoveel mogelijk uit te sluiten en besmette mensen of mensen die met hen in contact zijn geweest niet te laten reizen.

  • De stad Wuhan (11 miljoen inwoners), waar de virusuitbraak heeft plaatsgevonden, is sinds donderdag 23 januari geïsoleerd om verspreiding van het virus te beperken. Sindsdien hebben de Chinese autoriteiten nog 15 andere steden van de buitenwereld afgesloten. In totaal zitten ongeveer 50 miljoen mensen in isolement. De steden ontvangen minimale bevoorrading, omdat alle in- en uitgaande (vracht)wagens grondig moeten worden geïnspecteerd en gedesinfecteerd. Supermarkten die nog voorraad hebben, worden leeggekocht met schaarste als gevolg. De aandelen van luxe merken als Rémy-Cointreau (cognac en gedistilleerd) dalen in waarde omdat de producten niet meer naar kopers kunnen worden gedistribueerd.

  • Inmiddels zijn – naast China –ziektegevallen vastgesteld in 11 landen, waaronder Frankrijk, Australië en Amerika. In China zelf maakt de uitbraak voorlopig de meeste slachtoffers. Op dit moment zijn volgens de Chinese teller wereldwijd bijna 3000 infecties vastgesteld, maar lopen waarschijnlijk nog minstens zo veel mensen rond als drager van het virus. Aan het virus zijn nu 81 mensen overleden, allemaal in China. De overledenen zijn voornamelijk mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen die een zwakke gezondheid hebben.

  • De infectie wordt veroorzaakt door de variant 2019-nCoV. Dit is een coronavirus verwant aan de SARS- en MERS-uitbraken van respectievelijk 2002/2003 en 2012. Het virus is zeer waarschijnlijk ontstaan op een markt in de Chinese stad Wuhan waar onder meer wilde dieren worden verhandeld. Slangen worden genoemd als mogelijke bron. De (illegale) handel in (wilde) dieren komt door deze uitbraak nog eens in een extra slecht daglicht te staan. Voorlopig zijn dierenmarkten en de handel in gestroopte wilde dieren verboden.

Dit artikel afdrukken