In de Ondertussen van woensdag 22 januari vallen mij deze berichten op:

- dierenkadavers spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen, ook gedurende langere perioden. Dat concluderen wetenschappers van het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek (iDiv) en de Rijksuniversiteit Groningen op basis van onderzoek in de Oostvaardersplassen. De karkassen leveren niet alleen voedsel voor veel aasetende diersoorten, hun voedingsstoffen dragen ook bij aan de sterk toegenomen groei van de omringende planten. Dit trekt op zijn beurt weer veel plantenetende insecten en hun roofdieren aan. De onderzoekers bevelen een versoepeling aan van de regels voor de verwijdering van kadavers in natuurgebieden. Dode bomen in een natuurgebied zijn geaccepteerd. Dat zou voor dode dieren ook moeten gelden, pleit prof. Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen.

- bubbels in de Amsterdamse gracht. Daar wordt de Great Bubble Barrier getest. Het systeem is ontworpen om plastic afval te vangen voordat het de Noordzee in stroomt. Het is een buis op de bodem van de gracht waardoor lucht omhoog wordt geduwd. Omdat de buis diagonaal over het kanaal ligt, wordt de stroming van de bellen gecombineerd met de natuurlijke stroming van het water. Dit vormt een barrière die het plastic naar de zijkant duwt, waar het in een opvangsysteem terechtkomt. De luchtbellen kunnen ook plastic onder water tegenhouden, terwijl het boten en vissen gewoon door kunnen varen of zwemmen. In een eerdere test in een Nederlandse rivier heeft het systeem 86% van het plastic dat door het water stroomt kunnen opvangen.

- in delen van Japan, die in deze tijd van het jaar compleet wit zouden moeten zijn, is een gebrek aan sneeuw. Skioorden blijven daardoor dicht. Bovendien bedreigt het de plannen om toeschouwers van de Olympische Zomerspelen in Tokio koel te houden. De Olympische organisatoren wilden sneeuw opslaan in Minami-uonuma, een stad aan de kust van de Japanse Zee, en deze in de zomer in grote hopen bij de Olympische voetbal- en basketballocaties neerleggen. Bezoekers kunnen voor en na de wedstrijd in het ijs afkoelen of een ijspakketje meenemen voor tijdens de wedstrijd. Althans, dat was het idee. Het uitzonderlijk warme weer gooit roet in het eten.

De Franse president Macron sloot een deal over de belastingen die zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump wilde gaan heffen op de import van wijnen en andere Franse delicatessen in de VS. Hij beloofde de Amerikaan voorlopig geen belasting te gaan heffen op de diensten die de grote Amerikaanse digitale bedrijven (zoals Google en Facebook) in zijn land leveren (NRC en Le Figaro).
Koekjes bakken duurt in de ruimte maar liefst 2 uur. Om het eerste ruimtekoekje te bewonderen hoef je niet naar de ISS, maar kun je naar het Nationale Lucht- en Ruimtevaartmuseum in Washington D.C.
Renault test 7 verschillende laadtechnieken voor elektrische auto's, waaronder een soort racebaan met draadloos oplaadsysteem.
Dankzij warmere winters kunnen we Clematis armandii in onze tuin zetten, jubelt het AD. Ook Kellogg's gebruikt Nutri-Score in Frankrijk.
Waterschappen willen huizen voorzien van biogas. Daarvoor is een wetswijziging nodig; nu mogen ze alleen energie opwekken die ze zelf verbruiken.
Tot slot: Nederland staat te kijk. Ons land heeft volgens de EU het allerlaagste aandeel duurzame energie in zijn totale energiemix:


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken