Dat zou, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, een verklaring kunnen zijn voor de onevenredig grote effecten die klimaatverandering in het noordpoolgebied laat zien.

De klimaatwetenschap heeft voor die effecten nooit een goede verklaring kunnen vinden. Het noordpoolgebied warmt meer dan twee keer zo snel op als de gemiddelde snelheid van de rest van de wereld - een fenomeen dat bekend staat als de 'versterking van het noordpoolgebied' - en het verliest zee-ijs in hoog tempo.

Van ozonafbrekende stoffen, waaronder de chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's die bekend zijn van hun toepassing in spuitbussen als drijfgas), is bekend dat ze de atmosfeer vele duizenden keren efficiënter opwarmen dan kooldioxide. Het leeuwendeel van het onderzoek naar deze chemische stoffen is echter vooral gericht geweest op hun invloed op de beschermende ozonlaag van de planeet - met name op het zuidelijk halfrond, waar ze verantwoordelijk zijn voor de vorming van het Antarctische ozongat, zegt Mark England, een klimaatwetenschapper bij Scripps Institution of Oceanography in La Jolla, Californië.

England is co-auteur van de studie, die op 20 januari werd gepubliceerd in Nature Climate Change. Hij verwacht dat de nieuwe inzichten een nieuw perspectief geven aan de discussies over global warming.
Dit artikel afdrukken