In de Ondertussen van maandag 20 januari vallen mij deze berichten op:

- het is tijd voor chocolademaker Tony’s Chocolonely van 'slaafvrije chocolade' om keuzes te maken. Het bedrijf maakt verlies en krijgt steeds meer concurrentie. Journalist en naamgever Teun van de Keuken, die zijn naam aan het inmiddels beroemde merk leende als een geintje van een productie van de Keuringsdienst van Waarde, en Henk Jan Beltman, CEO van Tony’s hebben een totaal andere opvatting over waar Tony's voor zou moeten staan. "De geestelijk vader van Tony’s en de huidige directeur staan recht tegenover elkaar als het gaat om de koers van het bedrijf" schrijft Marketingfacts. Het verhaal is de nasleep van een lange affaire. De journalisten van de Keuringsdienst hebben met omroepgeld een bedrijf opgericht en dat kan niet, schreef Volkskrant TV-recensent Jean-Pierre Geelen al in 2007. De Keuringsdienst kreeg er een boete van €20.000 voor, maar Tony's heeft er nog altijd last van. Teun werd een merk dat geld verdient met te mooie verhalen, maar krijgt er geen cent van. Dat bijt. De oude eigenaar van de Keuringsdienst, Maurice Dekkers, hield wel aandelen in Tony's. De jongste discussie gaat over de vraag of het Beltman niet in de bol is geslagen: hij verkoopt repen bij de vleet, maar geeft zoveel geld uit aan communicatie en pretpark-ambities rond het chocolade-concept dat hij uiteindelijk wel overgenomen moet worden door de traditionele spelers in de chocoladeindustrie. Die drijft voor een niet te verwaarlozen deel nog altijd op slavernij.

- terwijl Dry January nog in volle gang is, denken producenten en ondernemers alweer aan de volgende trend: alcoholvrije bars (UK: The Guardian; NL: AD) waar alleen maar ‘nolo’ (no- or low-alcohol) wordt geschonken. In de Amsterdamse Bar 0.020 (nul-punt-nul-twintig) schenkt uitbater Mariska Leising alleen maar alcoholvrije dranken. De pop-up horecagelegenheid is in eerste instantie open van donderdag tot en met zondag. Zaterdag 1 februari zou de laatste dag zijn, maar Leising overweegt om langer door te gaan vanwege het grote succes.

- een gefrituurde snack of een broodje vette hap voor na het stappen. Als het aan de Rotterdamse afvaardiging van de Partij van de Dieren ligt, kan dat straks niet meer. “Dit is een eerste stap in onze strijd tegen overgewicht. We zijn de stad met de meeste inwoners met overgewicht van heel Nederland. We willen dat Rotterdammers minder in de verleiding komen om de verkeerde eetkeuze te maken”, zegt PvdD-fractievoorzitter Ruud van der Velden tegen EditieNL. Zij sloegen er een expert op na. “’s Nachts snacken leidt tot een verstoring van ons biologisch ritme”, laat Gerda Pot, onderzoeker Voeding & Gezondheid aan het Louis Bolk Instituut weten aan EditieNL, “maar als je niet meerdere keren per week gaat, blijft het negatieve effect beperkt. “Ik zou hier dus als overheid niet zo sterk op ingaan, maar de aandacht focussen op het aantrekkelijk maken van gezond eten overdag. Wanneer het de meeste mensen betreft”, concludeert Pot. Dat zei vorige week ook D66 al. Kennelijk hoeven we echt niet wakker te liggen van een vette of gefrituurde nachthap, maar wel van de boeven die je overdag verleiden tot te veel en verkeerd eten.

De prijzenoorlog rond groenten en fruit leek voorbij, maar Albert Heijn verlaagt de prijzen weer (Distrifood). De Dierenbescherming wil maatregelen tegen vogelgriep en de aanbevolen ophokplicht om ruimingen te voorkomen, zo lang mogelijk uitstellen: “Maatregelen als het ophokken van al het pluimvee hebben ook nadelige gevolgen voor dierenwelzijn en moeten dus niet voorbarig worden genomen” (Nieuwe Oogst). Inmiddels is er in Duitsland bij een wilde vogel vogelgriep geconstateerd (Boerderij). De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen 20.000 extra laadpunten voor elektrische auto’s (Bright) zodat het opladen van een elektrische auto net zo makkelijk moet worden als het opladen van een mobiele telefoon. Anders dan wel beweerd wordt, bevatten frikadellen geen karton, beenderen, slachtafval en (toegevoegd) vet, maar wel kipseparatorvlees, mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees, soms aangevuld met een beetje paardenvlees, ontdekt het AD.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken