Dat was reden voor onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen (UvA) om na te gaan of kweekinsecten (denk aan sprinkhanen, wormen, vliegenlarven en kevers) - een nog amper gereguleerde teelt - contaminanten, technische taal voor vervuiling en onveilige stoffen, bevatten. Ze keken vooral naar hormoonverstorende eigenschappen, zoals persistente organische verontreinigende stoffen (POP's), weekmakers en brandvertragers (FR's).
Onder begeleiding van professor Adrian Covaci deden dr. Giulia Poma en haar collega’s onderzoek naar de verontreinigingsniveau's van deze stoffen in eetbare insecten. In vijf Europese en drie Aziatische landen bestelden ze voor menselijke consumptie gekweekte sprinkhanen, kevers, vlinders, libellen en andere insecten. De dieren werden uitgebreid geanalyseerd, onder meer met gas- en liquid chromatografie-massaspectrometrie.
De onderzoekers constateerden dat de chemische besmetting sterk varieerde, afhankelijk van de soort, het productieproces en het land van herkomst. Niettemin vonden ze het niveau van vervuiling "over het algemeen laag en vergelijkbaar met andere veelgebruikte dierlijke producten”.
”Als we de resultaten vergelijken met de toelaatbare waarden, kunnen we concluderen dat het risico op schadelijke gezondheidseffecten door blootstelling aan de geanalyseerde organische stoffen via consumptie van de geanalyseerde insectensoorten onwaarschijnlijk is”, zegt Poma.
We vroegen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na of insecten inmiddels als een normaal levensmiddelen kunnen worden gezien. De kleine beestjes golden immers tot voor kort als een novel food. Een aantal is inmiddels toegelaten als gangbaar voedsel. Er zijn nog geen specifieke eisen ten aanzien van contaminanten. Het onderzoek van de UvA lijkt aan te geven dat die niet nodig zijn.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De UvA heeft alleen gekeken naar chemische contaminanten en niet naar b.v. allergenen. De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft in 2018 een interessante visie uitgebracht (lees vooral hoofdstuk 4), waarin relevante aspecten van insectenkweek voor humane en diervoeding worden beschreven. Het substraat waarop de insecten gekweekt worden is van invloed op de samenstelling en risico's van het eindproduct.
Dank Carolien! Dat rapport hoort hier zeker bij. Wie het snel wil doorbladeren op het woordje substraat, kan het document openen en dan een search laten lopen op het woordje (35x).
De vervuiling in het plantaardig, dierlijk en synthetische materiaal kan zich uiteraard ophopen in de beestjes.
Interessant is de focus van de UvA op stoffen als vlamvertragers. De Antwerpenaren verwachtten kennelijk dat de 'stalmaterialen' in de beestjes terecht kunnen komen.
Voor vlamvertragers gelden - vertelde de NVWA ons - geen veiligheidsnormen in voedsel (ook niet in andere producten). Voorts moet voedsel altijd aan de algemene regels ten aanzien van voedselveiligheid voldoen.
Vergelijkbare discussies spelen overigens ook voor andere novel foods / alternatieve eiwitbronnen: Eendenkroos (waterlinzen) is een leuke eiwitbron voor feed en food en kan ook worden ingezet om afvalstromen te 'reinigen'. Combinatie van beide toepassingen is niet aan te raden. Je gebruikt de teelt van insecten of kroos om afvalwater te 'filteren/reinigen', zodat je het restwater gewoon kunt lozen en de insecten of het kroos gebruikt als bodemverbeteraar/meststof/biobrandstof/fermentatiesubstraat OF je teelt kroos of insecten voor feed/food-toepassing en dan moet je een veilig substraat gebruiken (dus geen mest, 'swill' of industrieel afvalwater).
Al dik 10 jaar opereren mijn partners de grootste food algen fabriek van Nederland. Uiteraard in een gesloten reactor. Buiten kweek kan alleen voor energie of geef.
Dan Novel Food. Ook voor andere ingrediënten en groente fruit soorten lopen we daar tegenaan. Een dossier indienen kost snel meer dan een miljoen, en je conculega profiteren er ook van.
Mijn voorspelling. Insecten in food gaan niet doorbreken. Misschien tzt het eiwit isolaat.
In deze gevaarlijke tijden kan je insecten beter massaal kweken om even massaal in de nog overgebleven natuur uit te zetten zodat de vogelstand mogelijk wat kan opkrabbelen.