Door deze beschermende biofilm zijn vaak veel antibiotica nodig om indringers uit het lichaam te verjagen. Zoals bekend, kunnen hoge doseringen (of hoogfrequente doseringen) van antibiotica onwenselijke antibioticaresistentie teweeg brengen.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben daar een oplossing voor. Ze ontdekten een manier waarop samenwerkende bacteriën van elkaar kunnen worden gescheiden. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde vorige week de resultaten.

De wetenschappers ontdekten dat de biofilm zowel in het voor- als in het nadeel voor de bacteriën kan werken. Door een zogenaamde slijm-remmer toe te dienen, kunnen de bacteriën hun beschermende laag niet opbouwen. Zo verliezen ze hun gebundelde krachten. “Zonder hun beschermende biofilm worden de bacteriën weggespoeld door mechanische krachten en kunnen ze makkelijker gedood worden door antibiotica, ontsmettingsmiddelen of het immuunsysteem”, zegt professor Hans Steenackers, hoofdauteur van de studie, op Knack.

Bovendien kan zich – in tegenstelling tot bij antibiotica – geen resistentie vormen tegen deze strategie, omdat de niet-resistente bacteriën de resistente wegconcurreren. De resistente bacteriën zullen namelijk veel harder moeten werken om een slijmlaag van dezelfde proportie te produceren als de niet-resistente bacteriën niet meewerken.

Het Leuvense onderzoek geldt nu al als een mijlpaal omdat de resistentie tegen antibiotica kan oplossen. Steenackers: “Ons doel is om deze nieuwe antimicrobiële stoffen in de klinische praktijk te introduceren. Ze kunnen worden gebruikt als een preventief medicijn in de vorm van een pil, of als een coating op implantaten om het risico op infecties te verminderen.” De stof kan ook samen met antibiotica worden gebruikt. Op dit moment kijken de onderzoekers samen met producenten van diervoer en reinigings- en desinfectiemiddelen naar toepassingsmogelijkheden.
Dit artikel afdrukken