20
Fotocredits: 'Rog', Hans Hillewaert, Wikimedia

FlashTienduizend kilo uitstervende vis

Rog mag maar mondjesmaat worden aangevoerd. Het gaat slecht met de vis. Dat vinden de visbiologen van ICES. Hun oordeel wordt vertaald in een quotum dat vissers aan rog mogen vangen. Dat kan lastig uitpakken als je in één trek (een keer het net uitgeworpen) tien ton rog boven haalt; dat gebeurt in de praktijk. Dus, zeggen vissers, het gaat de rog zo beroerd nog niet. Daar moeten de biologen toch weer iets op terugzeggen. Weet Christien Absil raad?

VisserijNieuws - Rog in overvloed, 9 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #20
  • 11 jan '20
  • 15:50

"Vis is niet om te eten maar voor de handel". Deze benadering van - destijds - de Directie van de Visserijen was toen al realiteit. Als visliefhebber kom je met wat inventiviteit nog altijd een heel eind.

Hans Pollemans
  • #19
  • 11 jan '20
  • 15:21

#18 Dat laatste wist ik. Mijn ouders woonden in Oostburg naast een jonge 'visboer' die in tijd van drie weken in een exclusief resort in de Ardennen Frans leerde spreken... Zijn handel met Parijs vanuit ZVL begint 's morgens om drie/vier uur.
Het bovenstaande in je post is nieuw,. Waar komen die langoustines vandaan ?
Hier uit de Noordzee ??

Je kan verd*mme niet eens meer hier een levende krab kopen. Wij consumeren ook de rode eitjes en de geel/groene drab uit de schelp.
Van een krab bij ons blijft vrijwel niets over..
Mits bloedvers en zelf levend gekookt.

Verse langoustines zijn hier niet te koop. Ze zijn er wel maar we moeten ze niet.
Zag met eigen ogen hoe in Breskens aan de haven achter hun kaaiwinkel men minder verse languoustines in een een ketel zelfgemaakte 'vis-boullion' met veel peper gooide om ze 'op te knappen'.
Bretagne.. Staat op weer op onze agenda....

Eigenlijk is je post hier schokkend voor de Nederland, dat de waarde van hoogwaardige voedsel uit de zee niet eens kan waarderen.

Wouter Klootwijk
  • #18
  • 11 jan '20
  • 14:35

Cijfers heb ik niet, Hans Pollemans, maar bijvoorbeeld iemand van United Fish Auctions, samenwerking tussen verschillende visafslagen en een directe die zetelt in Scheveningen, heeft sensationele cijfers. Scheveningen, leest u mee? Hartelijk welkom.
Het overgrote deel van vis die in Nederland word aangevoerd, gaat verder op reis. Kijk naar de nummerborden van koelwagens in IJMuiden, allemaal buitenlands. Soms is in Den Oever, groot in aanvoer van langousitines, geen kreeftje meer te koop vrijdagmiddag. De hele vangst is in Franse vrachtwagens weggereden naar het zuiden. Inktvis waar Scheveningen tegenwoordig specialist in is, gaat allemaal naar het zuiden.
Vlak bij jou, Pollemans (je woont in Biervliet) is een reusachtig transportbedrijf in vis gevestigd. Voorheen De Vooruit in Breskens, inmiddels gefuseerd met twee andere groten in vistransport. Ze zijn er niet om in Nederland visjes rond te brengen. Ze brengen heel veel Nederlandse vis naar ver.
Grappig: vaste bestemming is de groothandelsmarkt in Rungis bij Parijs. Enkele Nederlandse visspecialisten en handelaren die restaurants beleveren, halen daar verse vis die 24 tot 48 uur eerder op een Nederlandse afslag werd verhandeld.

Hans Pollemans
  • #17
  • 11 jan '20
  • 14:17

Wouter #[#[#1](comment:264166)](comment:264166)4 , heb jij enig idee van wat er in totaal aan handelsvis (dus excl. teruggooi) hier in Nederland blijft voor consumptie en wat naar waar in buitenland toe gaat ?
En dat gespecificeerd voor de min of meer reguliere soorten incl. rog ?
Je mag verwachten dat dat ergens bijgehouden wordt (ivm vangstquota, export, binnenland gebruik cbs etc.)
Of is dat een vraag voor #[#[#1](comment:264166)](comment:264166)6 de absente mevr. Absil ?

redactie: met enige regelmaat problemen met het maken van een 'post'-link.. How come ?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #16
  • 11 jan '20
  • 11:06

Christien Absil, zie ook #1, zou jij ons inderdaad nader kunnen en willen informeren?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.