Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #4
  • 9 jan '20
  • 7:39

Met half vlees, een klein visje en wat linzen - om te varieren - kom je ook een heel eind.

Wouter Klootwijk
  • #3
  • 8 jan '20
  • 19:14

Het is niet bekend hoe oud het rijm is over Holle Bolle Gijs. Het werd rond 1850 op schrift gevonden (volgens het Meerstens Instituut).
Wat ik er wonderlijk aan vind: de veelvraat at vrijwel alleen vlees. Een kerk vol schapen, hoe leuk toen, om de grootte van iets te benoemen. En hij zoop. Zeven tonnen bier. Maar geen brood, geen bloemkolen, geen uien. Alleen een schip vol rapen.
Zou het toen al, toen de schrijver/ster het prachtvers schreef, zo zijn geweest dat als je verlangen had naar onbeschaamd veel eten, het vlees moest zijn?
Heeft niks te maken met het bericht hierboven. O nee?

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #2
  • 8 jan '20
  • 18:51

#1
Heb je wel gehoord van de hollebollewagen
Waar die hollebolle Gijs op zat?
Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol rapen en een kerk vol schapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 8 jan '20
  • 17:27

Maar Jos Hugense heeft toch ook en al lang prachtspul van zeewier en nog zo wat plantaardigs, waarmee een koe en een kalf en een heel paard half gemaakt worden? Beter dan de gehaktbal van mijn opoe die voor de helft uit oud brood bestond.
Waar kan ik uw ballen kopen, Jos Hugense?

Ik heb dat trouwens nooit begrepen, detail in het kinderversje over holle bolle Gijs. Een koe snap ik. Een kalf ook. Maar een heel paard half?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.