5
Fotocredits: 'Appelboom', via Pixabay

FlashOngemerkt nieuwe appelbomen zaaien

Bekend fenomeen: appeltje eten achter het stuur en het klokhuis door het raampje naar buiten gooien. Niet doen, zeggen Schotse onderzoekers. In het klokhuis zitten pitjes en daaruit kunnen nieuwe boompjes groeien, maar niet de gewenste. Door kruisbestuiving 'bederven' onze gecultiveerde appelrassen de oorspronkelijke wilde soorten. In wilde appelboompjes in een Schots bos is verontrustend veel genetisch materiaal van moderne appels gevonden. Ook appelboompjes in particuliere achtertuinen kunnen een bedreiging vormen voor wilde appels in een bos verderop.

Treehugger - Don't throw apple cores out the car window, 7 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 7 jan '20
  • 21:35

Gewoon verbieden de appelbomen; ze kunnen voor een schijntje appels uit Nederland halen

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #2
  • 7 jan '20
  • 23:23

Genderneutrale pitloze appelboompjes misschien een idee? Maar dat zal dan wel weer een Monsanto-like discussie losmaken. Dan inderdaad maar liever gewoon verbieden.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #3
  • 8 jan '20
  • 7:38

Je kunt met peren makkelijk steriele vruchten (zonder klokhuis) produceren, door cytokinine (natuurlijk planthormoon) te spuiten. Wordt (werd?) vaak gedaan als een late vorst de bloempjes molt. Kan misschien met appels ook wel.

Wouter van Teeffelen
Wouter van Teeffelen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 8 jan '20
  • 15:52

Mijn wenkbrauwen gaan als fruitdeskundige wat fronsen bij zo'n bericht. En de reacties erop vind ik ook niet direct van een hoog niveau. Maar leuk dat iedereen in zo'n discussie dingen mag gaan roepen zonder dat het veel hout snijdt. Harry #3 is gevalletje van de klok horen luiden. Je kunt na nachtvorstschade inderdaad bij sommige perenrassen door bespuitingen met gibberellinen (ander hormoon dan cytokinen) vruchten zonder pitten door laten groeien. Dit zijn dan zogenaamde parthenocarpe vruchten. Maar in situatie zonder vorstschade groeien de peren gewoon altijd met zaden door, ook al spuit je met gibberelinnen (GA). Bij appel kun je met deze gibberellinen zelfs geen parthenocarpe vruchten bewerkstelligen.
Wat ik niet snap aan het verhaal is dat van de wilde appels in het Schotse bos. De herkomst van de appel ligt in Kazachstan waar bossen met wilde appelsoorten zijn. Daar was een aantal jaren geleden nog een mooie documentaire over in de reeks van Fresco's Paradijs (https://www.human.nl/speel~VPWON_1223838~de-reis-van-de-appel-fresco-s-paradijs~.html). In hoeverre de appels in het Schotse bos echt wilde soorten zijn is voor mij een groot vraagteken. Mijn vermoeden is dat het gewoon zaailingen zijn van uitheemse appels die de laatste eeuw zich gevestigd hebben.

Wouter van Teeffelen
Wouter van Teeffelen Land- en tuinbouw
  • #5
  • 10 jan '20
  • 16:00

Even het bericht achter de link bekeken en wat gegoogeld. Het gaat dus om vervuiling van de zogenaamde crab apples. Dat zijn appelbomen die vaak heel kleine appeltjes met vooral sierwaarde. Mag je niet met 100 procent met sierappels mag vertalen want daar heb je ook weer gecultiveerde rassen in. Maar je moet het wel in die richting van wildere appelsoorten met kleine appeltjes zoeken. Wikipedia raadplegen helpt ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_appel. Denk dat in het bericht om de specifieke soort Malus sylvestris gaat die in tegenstelling tot de oude uitheemse soorten en voorouders van onze handappelrassen als Malus domestica en Malus sieversii veel meer inheems in Europa is (nu ik na wat googlen beter geïnformeerd ben).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.