Met kerst een garnalencocktail? Lekker en (weer) helemaal hip. Maar de garnalencocktail is eigenlijk altijd al hip geweest tijdens de feestdagen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek zien.
De omzet van Noordzeegarnalen bij de supermarkten laat ieder jaar in december een piek zien. In 2018 was de omzet van Noordzeegarnalen in december "ruim vier keer zo hoog als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet," aldus het CBS. Ook de voorgaande jaren is een duidelijke decemberpiek zichtbaar.
Recordjaar
Het jaar 2018 blijkt in meerdere opzichten een bijzonder goed garnalenjaar te zijn geweest. De jaaromzet van 2018 lag bijna een kwart hoger dan die van het referentiejaar 2013. Maar ook de aanvoer van garnalen bereikte een recordhoogte. Tot 2009 werd er jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo garnalen aangevoerd in de Nederlandse havens. Daarna werd een stijgende lijn ingezet die na een dip in 2017 culmineerde in meer dan 24 miljoen kilo in 2018. Dit jaar is er tot en met oktober 12 miljoen kilo garnalen aangeland.
Opvallend: de omzetpiek loopt niet gelijk met de aanlevering van garnalen. De piek van de Noordzeegarnalenaanvoer valt traditiegetrouw in oktober. Dan wordt circa 20% van het jaartotaal aangeland. De vangsten lopen daarna terug, omdat de garnalen met het afkoelende zeewater de diepte opzoeken. Dit jaar werd er in oktober bijna 3 miljoen kilo garnalen naar de Nederlandse zeehavens aangevoerd.
Gekookt, gepeld, bevroren, hoe vers is vers?
Het leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe vers de garnalen eigenlijk zijn die je met de feestdagen op tafel zet. Waarschijnlijk zijn de garnalen die aan de omzetpiek van december bijdragen afkomstig uit de vangstpiek van oktober. Een paar jaar geleden constateerde de Consumentenbond dat tussen het moment van vangst en consumptie van een supermarktgarnaal wel 4 (!) maanden kon zitten. Garnalen maken nog bijna altijd een retourtje Marokko om daar gepeld te worden. Dat gaat gepaard met een fikse dosis conserveringsmiddelen, maar ook een lange houdbaarheid.
Machinegepelde garnalen bevatten minder conserveringsmiddelen, net als de pelgarnalen die je op de markt of bij de visboer kunt kopen. Ze zijn aan boord gekookt en je moet ze zelf even uit hun schaal peuteren. Je kunt van de Stellendamse garnalenpelsters de kunst afkijken.
Of zoek uit waar de Wieringer garnalenkotter W289 van de familie Van Eekelen zijn garnalen levert. Dan heb je rauw ingevroren, volledig onbewerkt garnalengoud in handen.
Dit artikel afdrukken
Recordjaar
Het jaar 2018 blijkt in meerdere opzichten een bijzonder goed garnalenjaar te zijn geweest. De jaaromzet van 2018 lag bijna een kwart hoger dan die van het referentiejaar 2013. Maar ook de aanvoer van garnalen bereikte een recordhoogte. Tot 2009 werd er jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo garnalen aangevoerd in de Nederlandse havens. Daarna werd een stijgende lijn ingezet die na een dip in 2017 culmineerde in meer dan 24 miljoen kilo in 2018. Dit jaar is er tot en met oktober 12 miljoen kilo garnalen aangeland.
Opvallend: de omzetpiek loopt niet gelijk met de aanlevering van garnalen. De piek van de Noordzeegarnalenaanvoer valt traditiegetrouw in oktober. Dan wordt circa 20% van het jaartotaal aangeland. De vangsten lopen daarna terug, omdat de garnalen met het afkoelende zeewater de diepte opzoeken. Dit jaar werd er in oktober bijna 3 miljoen kilo garnalen naar de Nederlandse zeehavens aangevoerd.
Gekookt, gepeld, bevroren, hoe vers is vers?
Het leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe vers de garnalen eigenlijk zijn die je met de feestdagen op tafel zet. Waarschijnlijk zijn de garnalen die aan de omzetpiek van december bijdragen afkomstig uit de vangstpiek van oktober. Een paar jaar geleden constateerde de Consumentenbond dat tussen het moment van vangst en consumptie van een supermarktgarnaal wel 4 (!) maanden kon zitten. Garnalen maken nog bijna altijd een retourtje Marokko om daar gepeld te worden. Dat gaat gepaard met een fikse dosis conserveringsmiddelen, maar ook een lange houdbaarheid.
Machinegepelde garnalen bevatten minder conserveringsmiddelen, net als de pelgarnalen die je op de markt of bij de visboer kunt kopen. Ze zijn aan boord gekookt en je moet ze zelf even uit hun schaal peuteren. Je kunt van de Stellendamse garnalenpelsters de kunst afkijken.
Of zoek uit waar de Wieringer garnalenkotter W289 van de familie Van Eekelen zijn garnalen levert. Dan heb je rauw ingevroren, volledig onbewerkt garnalengoud in handen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een paar groothandelaren in levensmiddelen verkopen verse machinegepelde garnalen van het merk Solt. Het is een eigen merk van een paar garnalenvissers in het noorden. De pelmachines staan in Lauwersoog. Albert Heijn zou ze ook verkopen, ging het gerucht, maar wie zag Solt bij Heijn?
Ook vandaag nog tot 12 uur visafslag Den Oever, verse pelgarnalen voor 5 euro per kilo. Maar ja, dat wordt een eind rijden voor u waarschijnlijk.
Jan van As in IJmuiden heeft ze ook en vast en zeker zijn ze ook in Stellendam te koop. Breskens misschien?
Verse garnalen bestaan toch helemaal niet? Ze worden toch in 100% vd gevallen aan boord gekookt?
En zijn deze gekookte garnalen daarna gekoeld of bevroren? Of ingevroren en daarna ontdooit?
Volgens mij zijn ze in 100% van de gevallen ingevroren. Of ze daarvoor altijd gekookt worden? Niet altijd. Wel schoongemaakt.
https://www.hanos.nl/nl/Assortiment/Vis/Schaal--en-schelpdieren/Schaaldieren/Diepvries/BLACK-TIGER-GEPELD-GARNAAL-RAUW-21-25/p/38300277
Verse Noorzeegarnalen (ze worden vers genoemd, net als je verse worst hebt en verse melk uit de fabriek) worden aan boord gekookt en koel gezet in het ruim tot ze aan wal op een afslag worden doorverkocht. Grote garnalenhuizen kopen vaak veel meer in dan verwerkt kan worden. Die worden ingevroren en later in Marokko gepeld.
Uit de pelmachines van Lauwersoog komen verse gepelde garnalen. Er zijn proeven gedaan in een bedrijf in Helmond dat ze bij hoge druk bacterievrij zou maken zodat ze iets langer onderweg konden zijn naar consumenten. Het werkte niet goed.
Solt doet er nu een beetje melkzuur bij.
#[#4](comment:262869) Wouter Klootwijk Dat bedrijf in Helmond ken ik vrij goed (we hebben het immers opgericht, ook al hebben we een paar jaar geleden het bedrijf ook weer verkocht), en de Noordzee garnaal onderzoeken ken ik ook heel erg goed (want gedeeltelijk door mijn team @ TOP uitgevoerd).
Het werkte heel erg goed kan ik je verzekeren (op houdbaarheid, voedselveiligheid perfect, en smaak ook goed), maar er speelde iets anders mee.
Noordzee garnalen worden bewerkt met natrium-benzoaat, en de natrium groep (Na+) geeft een lekker ziltige smaak. Garnalen zonder natrium(benzoaat) zijn daardoor wat vlakker van smaak. Ook zijn gepascaliseerde Noordzee garnalen iets duurder (het proces kost 40 cent per kg).
Tenslotte was (is?) er een tijd dat de grote garnalenverwerkers als de dood waren dat de supers er achter zouden komen dat 'het kan' (maar iets duurder) en dat deze bedrijven dan door de retail gedwongen zouden worden om zonder natriumbenzoaat maar met een zelfde prijs Hollandse garnalen te leveren zonder conserveermiddelen. En dat wilden ze niet ... ... dus moest het onder de pet blijven. Niks is gepubliceerd of geïmplementeerd.
Neen, pascalisatie (als je eenmaal precies weet hoe) voor Hollandse garnalen werk(te) als een tierelier. AH en Jumbo zouden zo over kunnen stappen. Wel moet de consument dan even wennen aan de neutralere smaak.
#3 bij black-tigers en andere Azië-spul weet ik het niet. Maar Noordzee-garnalen worden altijd gekookt aan boord meen ik (zie ook #[#4](comment:262869) ).