De omzet van Noordzeegarnalen bij de supermarkten laat ieder jaar in december een piek zien. In 2018 was de omzet van Noordzeegarnalen in december "ruim vier keer zo hoog als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet," aldus het CBS. Ook de voorgaande jaren is een duidelijke decemberpiek zichtbaar.

Recordjaar
Het jaar 2018 blijkt in meerdere opzichten een bijzonder goed garnalenjaar te zijn geweest. De jaaromzet van 2018 lag bijna een kwart hoger dan die van het referentiejaar 2013. Maar ook de aanvoer van garnalen bereikte een recordhoogte. Tot 2009 werd er jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo garnalen aangevoerd in de Nederlandse havens. Daarna werd een stijgende lijn ingezet die na een dip in 2017 culmineerde in meer dan 24 miljoen kilo in 2018. Dit jaar is er tot en met oktober 12 miljoen kilo garnalen aangeland.

Opvallend: de omzetpiek loopt niet gelijk met de aanlevering van garnalen. De piek van de Noordzeegarnalenaanvoer valt traditiegetrouw in oktober. Dan wordt circa 20% van het jaartotaal aangeland. De vangsten lopen daarna terug, omdat de garnalen met het afkoelende zeewater de diepte opzoeken. Dit jaar werd er in oktober bijna 3 miljoen kilo garnalen naar de Nederlandse zeehavens aangevoerd.

Gekookt, gepeld, bevroren, hoe vers is vers?
Het leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe vers de garnalen eigenlijk zijn die je met de feestdagen op tafel zet. Waarschijnlijk zijn de garnalen die aan de omzetpiek van december bijdragen afkomstig uit de vangstpiek van oktober. Een paar jaar geleden constateerde de Consumentenbond dat tussen het moment van vangst en consumptie van een supermarktgarnaal wel 4 (!) maanden kon zitten. Garnalen maken nog bijna altijd een retourtje Marokko om daar gepeld te worden. Dat gaat gepaard met een fikse dosis conserveringsmiddelen, maar ook een lange houdbaarheid.

Machinegepelde garnalen bevatten minder conserveringsmiddelen, net als de pelgarnalen die je op de markt of bij de visboer kunt kopen. Ze zijn aan boord gekookt en je moet ze zelf even uit hun schaal peuteren. Je kunt van de Stellendamse garnalenpelsters de kunst afkijken.

Of zoek uit waar de Wieringer garnalenkotter W289 van de familie Van Eekelen zijn garnalen levert. Dan heb je rauw ingevroren, volledig onbewerkt garnalengoud in handen.
Dit artikel afdrukken