Alleen, hoe ga je er op handhaven? "Het is lastig om oneigenlijk gebruik van azijn bij particulieren thuis te controleren, maar ik wil wel dat het voor consumenten zo makkelijk mogelijk is om verstandige keuzes te maken, zodat zijzelf en hun omgeving zo min mogelijk risico’s lopen,” zegt Van Veldhoven in het Algemeen Dagblad. Overheid en sector gaan consumenten over de risico's informeren.
Het RIVM onderzocht de risico's van het gebruik van azijn. Er zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur in de handel die ook door particulieren gebruikt mogen worden. Ze kunnen tot 80% azijnzuur bevatten. Als de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd, zijn deze middelen veilig. Maar veel mensen gebruiken gewone keuken- of schoonmaakazijn. Die bevatten ook azijnzuur.
Het RIVM stelde vast dat al bij lage percentages azijnzuur (6,6%) planten naast het bespoten oppervlak risico lopen. Bodemorganismen lopen acuut risico bij een plens azijn. Vanaf een concentratie van 10% azijnzuur kunnen huid- en oogirritatie optreden. Bij hogere concentraties, vanaf 25%, kunnen mensen zelfs brandwonden, oogletsel en luchtwegbeschadigingen oplopen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja... Wachten is weer op sneeuw en ijzel dat weer met ander product uit de keuken bestreden wordt met honderden misschien wel duizenden tonnen tegelijk. Ben je daar nog Stientje?
Inderdaad, dat mag zomaar en is/vinden we zelfs heel gewoon.
#1 Theo..
Milieu-activisten begin deze eeuw in Hamburg kregen het via de rechter (de geijkte procedure) voor elkaar om zout strooien te verbieden bij gladheid door verijsde sneeuw.
De gevolgen materieel (auto's, schade aan aan derden) en 'medisch' (gevallen fietsers, oudere met gebroken ledenmaten, kinderen), waren zo dramatisch, dat de gemeente het terug draaide. Honderdend automobilisten kwamen in problemen om de verzekeringen weigerden uit te betalen, gesteund door de gemeenteverordering. Mensen kwamen te laat op hun werk, en hulpdiensten konden konden het niet bijbenen.
Ik heb er doodsangsten uitgestaan om een klant te bereiken.
Misschien een actiepuntje voor onze activisten ?
Want volgens mij is zout strooien inderdaad niet goed voor het milieu...
#3, lijkt mij dat de gemeente in gebreke was: had bevolking moeten inlichten omtrent niet-gebruiken van zout, en gladheidsgevaar.
Hier heeft de Glastuinbouw enorm last van. Omdat wij al heel lang met Beneficials werken, (insecten tegen insecten), en dus amper insecticiden kunnen gebruiken, is er al heel lang +25 jaar geleden ontheffing gevraagd. Dat is de zgn RUB lijst. Dick heeft dit al eens aangekaart. RUB staat voor Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen/Beschermingsmiddelen.
Om de zoveel jaar gaat iemand uitleggen dat Europa niet 25 jaar uitzonderingen kan toelaten. Dus dat moet gereguleerd worden. Dit gaat over Bier en zout tegen slakken, zeepsop tegen luizen en azijn etc. Het verkrijgen van een toelating is complex en duur. Ik heb ooit staatssecretaris Bleker al mijn overtredingen laten zien. Hij kon zich niet voorstellen dat dat strafbaar was. En ging er vanuit dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ik las even het woord Azijn en dacht: daar gaan we weer.