16

Flash‘Nooit meer honger’, was allang geregeld

Nederland had al meer dan een eeuw geen honger meer, maar kon na de oorlog meer exporteren door de vorming van de interne Europese markt.

Trouw - Met de protesterende boeren had Sicco Mansholt wel raad geweten, 14 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 14 dec '19
  • 16:23

Met een helder commentaar van Merriënboer:

Het protest wat nu nog op tractors door Nederland rijdt, vormt volgens Van Merriënboer een achterhoedegevecht van een boerenstand die het niet zal redden. “Ze laat nog een keer luid van zich horen, en dan is het voorbij. Het protest doet me denken aan verschillende andere boerenopstanden die ook tot niets hebben geleid. Dat begint in de jaren dertig met de beweging Landbouw en Maatschappij, die in de oorlog een NSB-achtige club werd. Ook dat was een strijdbare activistische organisatie van wat kleinere boeren, die zich vermalen voelden door de economische ontwikkelingen.

Hetzelfde geldt voor de Boerenpartij van boer Koekoek in de jaren vijftig, tegen het machtige Landbouwschap. Daarna kwam Wien van den Brink van de varkenshouders, die zich later bij de Kamerfractie van de LPF aansloot. Het leidde tot niets. En als ik nu de pamfletten van de Farmers Defence Force lees, waarin woorden als ‘Hongerwinter’ en ‘klimaatsalafisten’ voorkomen, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de PVV of Forum voor Democratie heeft meegeschreven – anti-europa-partijen, terwijl juist de boeren zo ontzettend profiteren van de gemeenschappelijke Europese markt. Ze mogen in hun handen knijpen dat juist Mansholt die markt voor hen heeft gecreëerd.”

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #2
  • 14 dec '19
  • 21:32

Kan zijn, maar de open-markt doctrine van de EU is inmiddels niet meer gecompenseerd met de paar euro die uit GLB nog bij Nederlandse boeren terechtkomt. Het leeuwendeel van de GLB gaat nu naar de voormalige oostblokstaten die als komende voedsel producent voor de EU gekoesterd worden.
Dan nog Frankrijk, die GLB verhogen voor zijn boeren tot kunst verheven heeft, en de Nederlandse regering die in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland nog NOOIT de inkomens indexeerde voor de GLB uitbetalingen sedert de invoering, en zijn boeren inmiddels door de ronduit boervijandige houding op het ministerie tekort gedaan op een schofterige wijze. Dan heeft een Nexit tenminste nog het voordeel dat de goedkope import , die nu verhindert dat eigen boeren een prijs krijgen die passen bij hun situatie, duurder gemaakt kan worden en zo de consumenten en stemmers in Nederland de "kans" krijgen te betalen voor waar ze met hun stemmen voor gekozen hebben: Ot en Sien natuur, met daaruit wat veel lagere, en veel duurdere opbrengsten aan melk en vlees.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 14 dec '19
  • 22:45

Peter, dan maar rechtuit: ik geloof niet dat je veel verstand van economie hebt, maar wel een eindeloze adoratie voor de gemiddelde Nederlandse boer. Diens einde maken we nu mee. Het ministerie van Landbouw probeert juist die boer met onmogelijk beleid in de benen te houden. Dom inderdaad, maar daarmee zeg ik precies wat jij niet wilt horen.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #4
  • 14 dec '19
  • 23:35

Niet erg eerlijk van je . De Nederlander stemt voor een soort parklandschap en inefficiënte landbouw met minder vee en wil tegelijk natuur. ( als dat zo blijft tenminste)Vervolgens wil men daar niet voor betalen. Wat is er dan mis met mijn opmerking dat je de gene die dat park beheren kan doen en te weinig geld aan de productie verdient dan via de belastingen voor die bestelling moet betalen. Oh ik weet het al: Eerlijk bestaat niet en zonder boer kunnen we het consumptie patroon misschien nog 5 jaar rekken voor we alsnog naar de knoppen gaan. Ja ik snap het ik ben naief .

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #5
  • 14 dec '19
  • 23:40

Nog iets: de huidige problemen die gaat de economie niet oplossen Dick. idealen en durf misschien wel. Maar de stad wil niet van zijn comfort zone af, dan klamp je je vast aan het doorfeesten en offer je je eigen boeren gewoon op. Na ons de zondvloed.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.