'Balsamico' is geen beschermde term, oordeelde het Europese Hof vandaag. Dat is een tegenvaller voor de Italiaanse azijnmakers die zich sinds 2009 kunnen laten voorstaan op Europese herkomstbescherming voor hun Aceto Balsamico di Modena.
De zaak was door de azijnmakers van Modena aangespannen tegen een Duits bedrijf dat al jaren azijnproducten verkoopt onder de naam 'Deutscher Balsamico', schrijft Zeit. Dat mag het bedrijf dus ook blijven doen, volgens het Europees Hof van Justitie.
De Beschermde Geografische Aanduiding is bedoeld om regionale specialiteiten in Europa te beschermen tegen toe-eigening en namaak. Smaak, reputatie en receptuur moeten dus een directe relatie hebben tot de regio waar het product gemaakt wordt. Balsamico kan ook ergens anders vandaan komen dan uit Modena, vindt de rechter.
De naam 'Aceto Balsamico di Modena' blijft wel beschermd. Maar het exclusieve gebruik van de afzonderlijke woorden in de naam kunnen de Modenezen niet claimen. "Het woord 'aceto' is een algemene term en het woord 'balsamico' is een adjectief dat algemeen gebruikt wordt voor azijn met een zoetzure smaak", aldus het Hof.
Die Zeit - EuGH: Balsamico kann auch aus Deutschland kommen
De zaak was door de azijnmakers van Modena aangespannen tegen een Duits bedrijf dat al jaren azijnproducten verkoopt onder de naam 'Deutscher Balsamico', schrijft Zeit. Dat mag het bedrijf dus ook blijven doen, volgens het Europees Hof van Justitie.
De Beschermde Geografische Aanduiding is bedoeld om regionale specialiteiten in Europa te beschermen tegen toe-eigening en namaak. Smaak, reputatie en receptuur moeten dus een directe relatie hebben tot de regio waar het product gemaakt wordt. Balsamico kan ook ergens anders vandaan komen dan uit Modena, vindt de rechter.
De naam 'Aceto Balsamico di Modena' blijft wel beschermd. Maar het exclusieve gebruik van de afzonderlijke woorden in de naam kunnen de Modenezen niet claimen. "Het woord 'aceto' is een algemene term en het woord 'balsamico' is een adjectief dat algemeen gebruikt wordt voor azijn met een zoetzure smaak", aldus het Hof.
Hans Pollemans een rode landwijn ofzo - een vino verde - kunnen het toppunt van genot betekenen…. mee eens... maar dat zie ik al:
'HET mooiste bestaat niet.... ook al zijn er betere balsamico's en wijnen…. is een simpele (krachtige) Spaanse wijn genietend met mancheso/plaatselijke bergkaas en goede olijven bij een meer in de Pyreneeën het summum ;) En kun je een slechtere balsamico in je stoof of zo in 'umami' compenseren met kruiden of zo ;)… altijd nog smaakvoller dan gewone azijn….
Het gevaar is nogal elitair te worden... in plaats van basic genietend. Toch gaat het voor een groot deel verdwijnen van de rauwmelkse Franse kazen om drogredenen me aan het hart.... net zo 'authentieke' streekproducten (waar is de EU smaakbescherming?).... waarvan ik de gepasteuriseerde varianten moeilijker kan slikken...
#6 Frank wij drinken dagelijks wijn. Vroeger een fles en soms nog een halve. Nu doen we met een rode of witte 2-3 dagen. Over wijn kom je nooit uitgepraat.
Een van de beste wijnhandels c.q. supermarkten is Colruyt. Zeer grote keus, groter dan Delhaize, in de winkel. Maar.. ga je naar de klassewijnen, dan komen de grote jongens, tot 400-500 euro per/fles. Maar ook van 9-10 euro.
Hier keuze uit bijna 700 flessen..
Colruyt kocht (goede wijn zit niet onder blikken draaicapsule) een aantal jaren hele kurk-eikplantages in Portugal op. Bottelt een aantal grote wijnen zelf.
Alleen op bestelling. Op te halen in de winkel en dan pas af te rekenen.
Onze mooiste wijnervaring ?
Eind 60er jaren met mijn vriendin, nog altijd mijn vrouw, - ik liet haar de duim omhoog steken, waardoor we door Europa 'raceten'....- , heel Europa doorgelift.
In Strassbourg ligt de 'Auberge de la Jeuness' op de top van een hoge heuvel. Doodmoe naar boven gesjokt met de rugzakken. Waarin een literfles rode franse wijn, afsgsloten niet met een loden capsule en kurk, maar met zo'n omgekeerd plastic bolhoedje en zilverpapier. Kostte ongeveer omgerekend 1 euro. 's Avonds met ons stokbrood, en een stuk camambert op het gazon bij de Ayuberge gezeten, waar een fantastische avondlucht met naderd onweer een heel speciale sfeer gaf. Een van de gelukkigste momenten met zijn tweeen. Dolverliefd genietend de hele liter soldaat gemaakt.
Met een meest 'vin ordinaire' uit plastic laplandmokken, die inmiddels al een halve eeuw mee gaan. Over duurzaam gesproken..
Het geluk zit in je bol, nooit in een glas.
ps. Heel het jaar zie je bij de Belgsiche supers tam konijn van goede kwaliteit. Of het aan dat hypcriete Youpje ligt of aan de prijs, weet ik niet. Maar een normaal mooi tam konijn doet onveer 18-20 euro. In Holland nergens te koop. ('Youpie de Flappie' heeft wat op z'n geweten..)
Dit gaat het onderwerp 'balsamico' te buiten.... maar naar mijn ervaringen/ smaakbelevingen komen de beste rode wijnen vaak uit Italië (onder de 15 euro). Maar 'het beste', 'mooiste'? Dat bestaat eigenlijk niet.... er is zoveel moois (zo heb ik >5 jaar gerijpte Pinot Noirs van 6-7 euro uit Bulgarije geproefd die de Bourgogne overtreffen.... maar hoe het zit met die flessen Bourgogne van 40 euro?) (en er zijn ook geweldige - relatief goedkopere - Spaanse wijnen, gran reserva's met enorme diepten - of Garrafeira's uit Portugal... die de meeste Bordeaux verslaan … Garrafeira van 20 jaar oud is een van de beste wijnen die ik ooit geproefd heb - en goedkoper dan die eveneens geweldige Saint-Emilion Grand Cru van 5 jaar... en Dao is veel lekkerder dan jonge Bordeaux - bij beiden zijn de 'oceaan invloeden' te proeven, in mijn suggestie).
Nieuwe ervaringen in onze ontdekkingstocht van het leven in al haar aspecten, proeven, genieten. Doe het! Schuw ook niet het ontbreken van het keurmerk 'Di Modena IGP'. Probeer de smaken van de wereld, experimenteer. En geloof me.... dat Vlaamse kerstkonijn in bier wordt nog net iets lekkerder met een scheutje balsamico erbij ;) Lol.
#4 Frank, er zijn uitstekende wijnen, maar grosso modo haalt Duitsland het niet bij Frankrijk.
Het grootste wijngebied is Mosel / Rijn. Als je de geografie bekijkt zie je meteen het probleem.
De Moezel loopt slingerend van West naar Oost de Rijn in. Mist gewoon zon. De noordelijk oever is te steil; die werd vroeger tot boven benut, maar dat is te arbeidsintensief. Men heeft nu wijngaarden veel lager, met druiven die minder zon benodigen. Op dit plaatje zie je dat de bovenste wijngaarden niet meer gebruikt worden.
In de Rijnvallei zelf (niet alleen uitgesleten, maar hoofdzakelijk een noord/zuid-'slenk'), ontberen de wijnvelden in de zomer de vroege zon, waar de de Alsace volop van geniet en door de lange glooing naar de Rijn in de namidag/vroege avond relatief lang. Dat maakt een zeer groot verschil uit.
Je kunt er over discussieren, en inderdaad zet 'Liebefraumilch' (?) en 'Chateau Kopfschmerzen' wat minder de standaard, maar een vergelijk met de Elzasser wijnen wordt problematisch. Rond Baden zijn kleine dalen met een micro-klimaat die prachtige rode wijnen (inderdaad duur) opbrengen. Duitsland is primair een bierland, en blijft qua wijn in de schaduw van La douce France, Italie en Spanje...
Duitse witte wijnen zijn vaak hoogstaander/ aparter dan Franse.... om de knuppel maar in het hoenderhok te gooien.... maar dan heb je het wel over flessen vanaf zo'n 9 euro…. zoals van het 'huis' Jacob Gerhard. En er zijn ook hele goede Franse, absoluut... net zoals misschien nog wel betere Italiaanse... pinot gris of pinot groccio? Bourgogne of Elzas (Lotharingen)?