Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Begin dit jaar verbood de Europese Commissie de pulsvisserij. Tot verdriet van de Nederlandse vissers, die in groten getale overgestapt waren op de innovatieve vismethode. Doordat de pulskor niet over de bodem sleept, maar als een soort vleugel net erboven zweeft, is het vistuig lichter, verstoort het bodem minder en verbruiken de vissersschepen minder brandstof.

Nederland kreeg in Europa niettemin de kous op de kop doordat onze vissers onevenredig veel (vonden met name de Franse kustvissers) vergunningen hadden losgekregen in Brussel en dankzij een effectieve lobby (van diezelfde vissers). Hét grote pulsonderzoek loopt nog; de resultaten worden eind januari verwacht.

In de tussentijd zijn de vissers noodgedwongen weer 'ouderwetse' sleepnetten gaan gebruiken. Om die tegen slijten te beschermen, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels, vispluis genaamd. Dat leidt ertoe dat de hoeveelheid plastic die in zee belandt, toeneemt. Volgens Erik van Uffelen van Centree zijn er duurzame alternatieven, aldus de NOS. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."
NOS - Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee
  • Deel
Druk af