November is aangebroken en dat betekent dat de verkiezing Het Gouden Windei van foodwatch - de Voedselwaakhond - start. Met deze verkiezing brengt foodwatch producten onder de aandacht die ze misleidend vinden. Dit jaar is een product van de Kleine Keuken genomineerd, namelijk onze biologische Chocopasta.

Foodwatch vindt dat chocopasta’s niet passen op boterhammen van kinderen tussen de 8 en 36 maanden1.

“Want met pakweg 30% suikers (...) zul je zo’n baby zeker zoet houden maar leren ze al gelijk na de borstvoeding verkeerde eetgewoonten aan”.

Wat is onze kant van het verhaal?
Het Voedingscentrum adviseert ouders dagelijks te kiezen voor appelstroop, jam of honing als broodbeleg 2. Let op: honing wordt vanaf 12 maanden geadviseerd, vanwege een microbiologisch risico. Deze drie belegsoorten zijn erg zoet en bevatten meer suikers dan onze chocopasta. Daarnaast leveren ze vooral suikers, terwijl vetten, vezels en eiwitten natuurlijk ook horen bij een compleet voedingsmiddel.
In tabel 1 hebben we de verschillende belegjes naast elkaar gezet zodat je deze kunt vergelijken.

tabel 1
Tabel 1: Voedingswaarden van door het Voedingscentrum geadviseerd broodbeleg en de Kleine Keuken Chocopasta 3

Zoals je kunt zien, krijg je met onze chocopasta in verhouding veel minder suikers en meer vezels, eiwitten en vetten binnen.

Is dat niet teveel vet voor kleine kinderen? Nee. De WHO (World Health Organisation) geeft aan dat kinderen van 6 maanden oud 40% tot 60% van hun energie uit vetten dienen te halen. Kinderen van 24 maanden dienen 30% tot 35% van hun energie uit vetten te halen. Daarnaast geeft de WHO aan maximaal 10% van de energie uit verzadigde vetten te halen 4. Dat betekent dat de vetten die kinderen van 6 maanden oud binnenkrijgen, voor maximaal 25% uit verzadigde vetten mag bestaan. Van de totale hoeveelheid vet in onze chocopasta is 12% verzadigd. Dit ligt dus ruim binnen het richtlijnen van de WHO.

Onze chocopasta is beter dan de drie door het Voedingscentrum geadviseerde belegjes

“De Kleine Keuken’ heeft volgens haar website als ‘droom’ dat elk kind gezond en energiek opgroeit en dat kleintjes hun motortjes goed moeten kunnen opstarten”

Onze chocopasta is zelfs een beter alternatief voor de opties die door het Voedingscentrum worden geadviseerd. Echter wij voelen deze nominatie en we hebben ervan geleerd dat de naam ‘chocopasta’ negatieve associaties met zich meebrengt. Daarom gaan wij onderzoeken of een andere naam dit product eer aandoet
De Kleine Keuken heeft een grote missie: elk kind gezond en energiek laten opgroeien. Daarom helpen wij ouders en opvoeders bij het maken van de beste keuze voor hun kinderen. We laten zien dat de juiste keuze maken in voeding en verzorging niet moeilijk hoeft te zijn. Alles wat we maken is biologisch, voedzaam en gezond. Zowel voor je binnen en buiten lijf. En we delen onze kennis graag. Want hoe meer jij weet, des te beter kun je de juiste keuzes maken. Want grote veranderingen beginnen altijd klein.

“Chocolade, je kunt er je baby niet vroeg genoeg aan laten wennen, zullen ze bij producent ‘de Kleine Keuken’ gedacht hebben.”

De Kleine Keuken is begonnen met het ontwikkelen van broodbelegjes omdat er weinig gezond broodbeleg in de supermarkt te vinden was dat jonge kinderen lekker vinden. Zo bevat smeerleverworst bijvoorbeeld teveel vitamine A, bevat smeerkaas smeltzouten en zijn bewerkte vleeswaren kankerverwekkend 5. Kleine kinderen eten gemiddeld 1 tot 3 boterhammen per dag. Gezien volkoren boterhammen de beste keuze zijn, wil je wel dat je kindje dit met plezier opeet. Daarnaast is variatie in broodbeleg erg belangrijk om zo veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en te wennen aan alle verschillende smaken.

Naast onze biologische Pindakaas, Appel & Peer Stroop, Aardbei & Bietjes beleg en Mango & Pompoen beleg hebben wij ook een biologische Chocopasta ontwikkeld. Want ouders struggelen vaak met momenten waarop hun jongste kindje ziet dat oudere broers en zussen chocopasta op brood krijgen en dan wil hij of zij natuurlijk hetzelfde. Met onze chocopasta kunnen ouders een gezonder alternatief bieden.

Onze chocopasta is niet zo maar een chocopasta
Hij wijkt namelijk qua hoofdingrediënt, textuur en smaak af van reguliere chocopasta. Het lijkt dus van buiten een reguliere chocopasta, echter is hij van binnen gemaakt met zonnebloempitten als basis, is hij voedzamer en heeft hij een bittere smaak met een zoete ondertoon.

“Dus ontwikkelden ze – dwars tegen het voedingsadvies voor baby’s in - chocoladepasta voor baby’s vanaf 8 maanden..?”

Het Voedingscentrum geeft op hun website het advies geen chocopasta aan je peuter te geven6. Hier doelen ze op standaard chocopasta. Reguliere chocopasta bestaat namelijk voor 50% tot 60% uit suiker. Ook bevatten ze (bijna) geen voedzame ingrediënten. Dit is inderdaad niet een gezonde keuze om aan je peuter te geven.

“Daarbij vertellen ze ouders dat dit ‘goed’ is en ‘natuurlijk voor je kleine’.”

In plaats van alleen suiker en (palm)olie, is onze chocopasta gemaakt op basis van zonnebloempittenpasta. Dat zijn gemalen zonnebloempitten. Zonnebloempitten zijn rijk aan vezels, een bron van calcium, rijk aan koper, rijk aan zink en een bron van vitamine B27. Door deze basis is onze chocopasta rijk aan vezels, rijk aan koper en rijk aan zink. Daarnaast is onze chocopasta biologisch en gezoet met ongeraffineerde suikers. Onze chocopasta is dus echt natuurlijker dan reguliere chocopasta’s.

“En dan fietst de Kleine Keuken er doorheen met een mierzoete chocopasta.”

Foodwatch geeft aan dat onze chocopasta mierzoet is. Dat baseren ze geheel op de ingrediëntenlijst, want als je onze chocopasta proeft, dan merk je dat deze juist een bittere smaak heeft met een zoete ondertoon, te vergelijken met pure chocolade. Dat heeft een bijkomend voordeel. Kinderen wennen aan de bittere smaak van pure chocolade in plaats van melkchocolade, zodat ze op latere leeftijd ook voor de pure opties gaan.

“Maar ga nou niet suggereren aan ouders dat het normaal, natuurlijk of goed is om je baby van 8 maanden al chocopasta te geven.”

Alle producten die voor zuigelingen en peuters (tot 3 jaar) worden ontwikkeld, krijgen een leeftijdsadvies mee. Onze chocopasta heeft het leeftijdsadvies ‘vanaf 8 maanden’. Dat betekent dat het product qua eigenschappen (smaakintensiteit, voedingsstoffen, textuur, benodigde motorische ontwikkeling) gegeten kan worden vanaf gemiddeld 8 maanden. Ouders kunnen altijd het beste inschatten wat hun kind kan eten en waar hun kind aan toe is. Zoals hierboven al is laten zien, past onze chocopasta uitstekend in het eetpatroon van kinderen vanaf 8 maanden.

Onze chocopasta een fopspeen?
De naam ‘Chocopasta’ doet vermoeden dat het een mierzoet beleg is, met hier en daar een verdwaalde mineraal. Als je onze achterkant leest en de chocopasta proeft, dan merk je dat deze chocopasta een veel beter alternatief is. Onze chocopasta is zelfs een beter alternatief voor de opties die door het Voedingscentrum worden geadviseerd. Echter wij voelen deze nominatie en we hebben ervan geleerd dat de naam ‘chocopasta’ negatieve associaties met zich meebrengt. Daarom gaan wij onderzoeken of een andere naam dit product eer aandoet.

Het is vervelend dat wij geen kans hebben gehad om Foodwatch van te voren in te lichten over de rijke diepere laag van onze chocopasta. Via deze weg willen wij consumenten, supermarkten en Foodwatch graag het hele plaatje meegeven.

Bronnen:
1. Foodwatch, Chocopasta voor baby’s
2. Voedingscentrum, Wat geef ik als ontbijt, lunch en broodbeleg (1-3 jaar)
3. ​NEVO-online versie 2019/6.0, RIVM, Bilthoven
4. World Health Organisation, Commercial foods for infants and young children in the WHO European Region A study of the availability, 2019
5. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat, World Health Organisation, 2015.
6. Voedingscentrum, Do’s and dont’s: wat geef je wel en niet
7. NEVO-online versie 2019/6.0, RIVM, Bilthoven
Dit artikel afdrukken