1

FlashKoreaan pakt Michelingids aan

Eo Yun-gwon, u weet wel, de gevierde chef van Ristorante Eo in Seoul, Zuid-Korea, wil niets te maken hebben met de Michelingids. Toch staat zijn eethuis in de gids, ondanks zijn verzoek hem niet op te nemen. Let op, er kan nieuwe jurisprudentie van komen. Hij stapt naar de rechter. Michelin vindt dat ze niets te maken hebben met wat chefs wel of niet willen. Het is de internationale vraag of dat eigenlijk wel kan.

Nieuwsblad - Deze chef vindt Michelinster een ?belediging? en stapt naar rechter, 27 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Pieter J. Bogaers
Pieter J. Bogaers Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 27 nov '19
  • 23:16

Ha, daar izzie weer, de aloude discussie over wie bepaalt of je als restaurant in een gids komt of niet. Natuurlijk denk ik meteen aan John Halvemaan die na een conflict over een verloren ster het inspecteurs van Michelin verbood om ooit nog voet in zijn restaurant te zetten. Een 'stelletje prutsers', zo vond hij. Et voilà ... Halvemaan ging door de sterren van de hemel te koken, maar zijn gids verscheen niet meer in de kolommen van de rode gids.

Aangezien Michelin geen afzeikgids is, zoals Lekker dat in NL lange tijd wel was, zou je natuurlijk alleen maar blij moeten zijn met dit impliciete compliment. Maar als je alleen maar genoemd wordt zonder de 'versierselen', dus geen Bib, geen één, twee of drie sterren, en je vindt dat je tenminste twee sterren verdient, kun je dan zeggen: zeg ... stelletje prutsers, jullie komen er niet meer in! Kan dat? Doet Michelin er verstandig aan om daar opvolging an te geven?

De rode gids was ooit bedoeld om klanten van Michelin, de kopers van rubberbanden, tips te geven waar men onderweg goed toeft (overnachten en eten) en waar je je kostbare vehikel kon laten repareren. De redactie van de gids is vrij een keuze te maken welke, maar als men als restaurant aannemelijk kan maken dat men moeite gedaan heeft duidelijk aan te geven dat men er geen prijs op stelt, sterker nog, dat men per se niet in de gids wil, tja ... waarom zou je je daar dan als Michelin niks van aantrekken?
Ik ken geen jurisprudentie, maar mijn rechtsgevoel zegt me dat je je niet kunt laten dwingen in een gids opgenomen te worden.
Stel dat Michelin nou wél een afzeikgids was met een deugdelijk beleid (alleen een restaurant aan de paal nagelen als structureel dingen niet kloppen, dus na meerdere inspecties), zou men dan ook kunnen aangeven niet meer door de gids opgenomen te willen worden?
Online ligt de zaak natuurlijk nog ingewikkelder.
Een rechter zou er eens een uitspraak over moeten doen. Een rechter? Niks: de Hoge Raad!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.