In de Ondertussen van dinsdag 26 november vallen mij deze berichten op:

- Nestlé gaat het Nutri-Score voedselkeuzelogo op grote schaal uitrollen in Europa (Distrifood). Het logo komt op de voorkant van productenverpakkingen van Garden Gourmet, Nesquik, Buitoni, Nescafé, Maggi en KitKat in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland te staan. De eerste verpakkingen met de Nutri-Score verschijnen in de eerste helft van 2020. Gedurende een periode van twee jaar zal Nestlé het Nutri-Score voedselkeuzelabel verder uitrollen. Uit de woorden van Marco Settembri, CEO Nestlé Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika valt op te maken dat de samenstelling van producten mogelijk verandert onder invloed van het label: “Onze ambitie is om een van de gezondste opties te zijn in elke productcategorie die we aanbieden. De Nutri-Score zal ons motiveren en helpen bijdragen aan de vooruitgang die we willen behalen.” Een kleine correctie bij die uitspraak: een voedselkeuzelogo beveelt geen 'gezonde producten' aan. Meuk blijft meuk als je voornamelijk betere meuk kiest. Dat legde de ontwikkelaar van de Nutri-Score, Serge Hercberg, onlangs uit op Foodlog.

- de Tweede Kamer keert zich mogelijk tegen het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie, schrijft het Algemeen Dagblad. Regeringspartij ChristenUnie twijfelt. “Wij zijn er niet uit of Ceta nou zo’n goed idee is’’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "We zitten er kritisch in.’’ Voordewind vraagt zich bijvoorbeeld af of er wel voldoende gecontroleerd kan worden of er geen hormonen zijn gebruikt in varkens- en rundvlees uit Canada. Als de ChristenUnie niet instemt is er geen meerderheid voor het verdrag, eerder zeiden alle oppositiepartijen al tegen Ceta te zullen stemmen. Een tegenstem van één van de leden van de Europese Unie betekent dat het bereikte akkoord tussen de regering van Canada en de Europese Commissie er niet kan komen. Onlangs kwam EU-commissaris Cecilia Malmström naar Nederland om uit te leggen dat het akkoord prima in elkaar zit en de onderhandelingen niet heropend zullen woorden (RTL).

- bijna een jaar na de containerramp met de MSC Zoe liggen de Wadden nog steeds bezaaid met plastic. Vooral op Schiermonnikoog wemelt het van de miljoenen kleine, plastic bolletjes. Naast de plastic korrels spoelt er ook elke dag nog grof vuil en speelgoed aan. Het is de ramp na de ramp, zeggen bezorgde eilandbewoners. Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen daarom dat er speciaal fonds komt, betaald door de reder (RTL Nieuws). "Het schadefonds is nodig om het onderzoek te financieren naar wat die plastic vervuiling doet, maar ook echt om een plan te maken hoe je dit op kunt ruimen, licht Suzanne Kröger van GroenLinks toe.

De 12 Nederlandse provincies scharen zich gezamenlijk achter het Klimaatakkoord (Boerderij). Volgens Nicola di Virgilio van DG AGRI van de EU slaagde de Europese veehouderij erin om sinds 1990 de methaanuitstoot met 21,2% te verminderen, terwijl de productie van melk en rundvlees in dezelfde periode grotendeels stabiel is gebleven (VILT). De irriterende geur van een kudde koeien en rijpend hooi onder het keukenraam van de buren kost een Franse boer €8.000 (Guardian). Met deze beslissing van de rechter komt er een eind aan 10 jaar juridische strijd.

Nog op zoek naar een Sinterklaaskado? Misschien is de Fisslerpan van €150.000 wel wat (Algemeen Dagblad). Nu te bewonderen in Rotterdam. Een gelukje: hij kan ‘gewoon’ in de vaatwasser.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken