Op dit moment ligt vrijwel al het werk in de grond-, weg- en waterbouw stil. Dat is het gevolg van het 'Tijdelijk Handelingskader' dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat deze zomer invoerde. Dat had onvoorzien grote gevolgen: door de lage norm en de alomtegenwoordigheid van pfas - vanwege de nuttige eigenschappen is het in talloze producten gebruikt, van teflonpannen tot blusschuim - kwam het nationale bagger- en grondtransport tot stilstand.

De sector sloeg alarm en protesteerde op het Malieveld. Van Veldhoven beloofde een ruimere norm, per 1 december. In de aanloop daartoe heeft ingenieurs- en advies bureau Sweco een 'hittekaart' gemaakt van de mogelijke probleemlocaties in Nederland. Voor het eerst is daarmee een totaaloverzicht beschikbaar van de problematiek. "De belangrijkste vraag wordt straks: op welke plekken komen ze in zulke concentraties voor dat je er echt wat mee moet," zegt projectmanager bodem en ondergrond Cees Maurits van Sweco in Het Financieele Dagblad.

Sweco heeft geen bodemonderzoek gedaan, maar "alle beschikbare data bij elkaar geschraapt" om de risicoprofielen te bepalen. Zo zijn er 396 locaties vastgesteld waar het risico op stevige verontreiniging met pfas groot is. Daarnaast zijn er nog 4.700 locaties met een beperkt risico. De hoogrisico-locaties zijn industrieterreinen waar pfas zijn geproduceerd of gebruikt (bijvoorbeeld in de galvanische industrie), brandweeroefenlocaties, vliegvelden of plaatsen waar stevig is geblust.

De verwachting is dat met de ruimere norm gericht per locatie gekeken kan worden naar de beste aanpak. "De situatie gaat dan lijken op klassieke verontreinigingssituaties zoals met gechloreerde koolwaterstoffen (tri en PER), waarbij gericht wordt gekeken wat echt gesaneerd moet worden en waar er eigenlijk geen issue is," aldus de krant. Met pfas vervuilde grond is lastig schoon te maken. Vooralsnog is opslaan de eerste aangewezen oplossing. En, uiteraard, de productie van pfas aan banden leggen, in Europees verband. "Anders blijft het dweilen met de kraan open." zegt Maurits.

pfas heatmap sweco
Fotocredits: 'Heatmap', Sweco
Dit artikel afdrukken