Te weinig stroom over 3 jaar. Daarvoor waarschuwt de Franse netwerkbeheerder ERT (Réseau de Transport d’électricité) in een deze week verschenen rapport. Het zou dan kunnen gebeuren dat de overheid maatregelen moet opleggen om het energieverbruik terug te dringen, zoals het stopzetten van de stroomlevering aan grote afnemers (lees: de industrie), schrijft de Franse krant La Croix.

Deze winter is er (nog) niets aan de hand, valt te lezen in hetzelfde rapport, tenzij er zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen, zoals een temperatuur van 3 tot 8 graden onder het gemiddelde en de onvoorziene uitval van verschillende energiecentrales. Frankrijk staat er wat dat betreft beter voor dan de afgelopen winters: er gaat maar 1 kerncentrale in de revisie en er stond de afgelopen 10 jaar niet zoveel water als nu in de stuwmeren om de waterkrachtcentrales op volle toeren te kunnen laten draaien.

Wereldkampioen kernenergie
Je zou er zo maar overheen lezen, over zo'n zinnetje als hiervoor. Maar het geeft aan dat Frankrijk op een totaal andere manier in zijn energiebehoefte voorziet dan Nederland dat voornamelijk fossiel gestookt wordt. Frankrijk haalt maar liefst 78% van zijn energie uit kerncentrales. Nog eens 9% wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Kolen- en oliegestookte centrales zijn elk goed voor 1% van de energieproductie, gas voor 8% en hernieuwbare energiebronnen als zon- en windenergie dragen 3% bij in de Franse energieproductie, toont staatsenergiebedrijf EDF op zijn website.

energieproductie frankrijk


'Scharniermoment'
"De periode 2019-2025 is een scharniermoment in de energietransitie," aldus de RTE. Ook Frankrijk wil helemaal van de kolen en het gas af. De komende jaren bouwt het land zijn kolencentrales af. Huiseigenaren worden al tijden achter de broek gezeten om toch vooral zonnepanelen op het dak te leggen. Windmolens schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

Kernenergie stond jarenlang in een kwaad daglicht, waardoor er tot sluiting van centrales is besloten. Vanaf januari gaan er weer 2 dicht. Maar Frankrijk kan niet zonder kernenergie, zei de Franse president Macron bij zijn aantreden. Ook bij klimaatwetenschappers en andere denkers valt te beluisteren dat het terugdringen van de CO2-uitstoot niet gaat lukken zonder kernenergie.

Jammer dus dat Frankrijk op dit gebied het slachtoffer lijkt te worden van zijn eigen vooruitstrevendheid. Van de 56 overgebleven kerncentrales op Frans grondgebied moeten er in de jaren 2020-2025 een veertigtal tijdelijk sluiten voor onderhoud. Dat kost steeds een half jaar. Daarna kan Frankrijk er nog een 10-tal jaren mee vooruit, tot de technische levensduur van 50 jaar is bereikt.

'Mislukking'
Maar het is toch nog wat erger dan het lijkt. De nieuwe, derde-generatie, kerncentrale EPR die voorzien is in het Normandische Flamanville, is een regelrechte 'mislukking'. Dat constateerde vorige maand Bruno Le Maire, minister van economie, naar aanleiding van een vernietigend rapport over de bouw van deze nieuwe centrale. De opening staat nu gepland voor 2022, 10 jaar later dan oorspronkelijk voorzien. De kosten zijn verviervoudigd naar €12,4 miljard, laat 20Minutes zien in onderstaand filmpje.



De kernenergiesector veroudert bovendien in snel tempo: tussen de bouw van de laatste Franse kernreactor en het begin van de bouw van de EPR in Flamanville zat 16 jaar. Gespecialiseerde bedrijven hebben nieuwe wegen ingeslagen en de mensen met de kennis en expertise om een centrale te bouwen en te onderhouden zijn inmiddels met pensioen.

'Ecogestes'
Los van de grote politiek ingegeven bewegingen kunnen de Fransen natuurlijk al gewoon aan het bezuinigen op energie slaan. De site van de EDF staat vol suggesties voor 'écogestes', zoals korter douchen en het licht uitdoen als je de kamer verlaat. Apps en vergelijkingstips te over. Ook RTE gelooft in energiebesparen. Goedschiks: door een slim besparingsprogramma op piekmomenten met vrijwillige deelnemers bijvoorbeeld. En anders kwaadschiks: geen of minder stroom voor grote afnemers, verlaging van spanning op het net of: alle lichtreclames op zwart.
Dit artikel afdrukken