Vreugdenhil waarschuwde al jaren geleden bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de problemen rond stikstof waar Nederland nu middenin zit.

In de zomer van 2018 kreeg ze een motie geaccepteerd, nadat ze haar waarschuwingen reeds in 2016 was gestart. Veel is er niet mee gedaan in VNG-verband, maar in de gemeente Ede startte zij met een gebiedsgerichte aanpak en 'moedige gesprekken'.

Ze pleit vol vuur voor een inclusief gesprek met alle betrokkenen in plaats van politieke polarisaties die het land verlammen. Dat zal lokaal moeten.

In Ede is het vergunningenloket allang weer open. Provinciale overheden zijn nog steeds terughoudend omdat ze vrezen dat iedere vergunning die ze afgeven juridisch aangevochten kan worden, zolang er geen duidelijk overheidsbeleid is. Vreugdenhil durft het toch aan omdat ze zelfs van de bouw eist dat die natuurinclusief is. Daar kan toch niemand tegen zijn, zegt ze terwijl ze ons voorafgaand aan de opname van het gesprek foto's liet zien van bouwprojecten in de gemeente.

Luister naar het gesprek met een gepassioneerde politica die pleit voor eendracht vanuit een doel in plaats van partijpolitiek op basis van 'stukken roodvlees die in de arena worden gegooid'. Het gesprek werd afgelopen dinsdag opgenomen naar aanleiding van de kabinetsplannen om met de stikstofcrisis om te gaan en daags voor de bekendmaking van de plannen van het Boeren Collectief.

Dit artikel afdrukken