Wat bleek namelijk: tot hun (gespeelde?) verbazing wisten onderzoekers van Yale Universiteit, zo schrijven ze deze week in Science Immunology, muizen weerbaar te maken tegen griep... met een ketogeen dieet.

Jawel, een ketogeen dieet.

Je weet wel, dat dieet wat grote groepen ultrafoodies die low carb niet laag genoeg vonden, zijn gaan volgen. 'Keto' gaat verder dan koolhydraatmijden. Je brengt de inname van suikers en aanverwanten zo ver terug dat je lichaam ketonlichamen begint te produceren om de hersenen (die normaal op glucose teren) van energie te blijven voorzien. Ja, daar ga je een beetje van stinken en nee, er is geen plezier meer aan je eten te beleven maar hé, je moet er wat voor over hebben om je een superieur wezen in een superieur lijf te voelen.

Het effect van keto bij epilepsie is inmiddels redelijk goed vastgesteld en er zijn ook aanwijzingen dat keto iets tegen diabetes kan uitrichten, maar de link met het immuunsysteem is verrassend
Immuunsysteem
Keto, zo schreef ik eerder al eens, werd zo’n honderd jaar geleden al geïntroduceerd als een dieet voor epilepsie-patiënten, omdat ketonlichamen epileptische stuipaanvallen lijken te kunnen onderdrukken. Dat effect is inmiddels redelijk goed vastgesteld en er zijn ook aanwijzingen dat keto iets tegen diabetes kan uitrichten, maar de link met het immuunsysteem is verrassend.

De Yale-onderzoekers begonnen met het houden van muizen op een normaal dieet, waarbij 18 procent van de calorieën uit vet en 58 procent uit koolhydraten komt. Een deel van de muizen gaven ze zeven dagen lang een ketogeen dieet, een deel het gewone dieet en een deel een vetrijk dieet zonder koolhydraatrestrictie – een soort snackdieet. Vervolgens besmetten ze alle muizen via hun neus met het griepvirus H1N1.

En warempel, de ketomuizen bleken beter bestand tegen het virus.

Op zich is zo’n bevinding natuurlijk intrigerend, al is ie beperkt (in mice!) en de muizen werden er allerminst onsterfelijk van: na vier dagen waren alle muizen die niet keto waren gegaan dood, van de ketomuizen leefde nog de helft.

De onderzoekers vermoeden dat immuuncellen in de longen, waar het virus zich bij muizen vermenigvuldigt, het op vetzuren beter doen dan op koolhydraten – een soort cellulaire superfood? – en zo beter in staat zijn het griepvirus eronder te krijgen.

Uiteraard is het de vraag of het keto-effect gerepliceerd gaat worden in andere studies en – cruciaal – ook in mensen en hoeveel er van het effect overblijft. Ons lichaam is immers ook op gewoon voedsel al een stuk beter in staat het griepvirus te elimineren dan deze muizen op het niet-ketodieet.

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen al die mitsen en maren fanatiekelingen uit twee groepen niet deren. Wie? Allereerst leefstijlgoeroes die zich voor alles tot voeding wenden (hoewel we het hier strikt genomen niet over voeding hebben maar het beperken ervan) en de door The Sun geclaimde prachtterm Thinfluenza ongetwijfeld gaan koesteren. Daarnaast, u had er misschien nog niet aan gedacht: de vaccinmijders. Zie je wel, denken zij ongetwijfeld, infecties zijn gewoon te genezen met leefstijl. Nergens voor nodig, zo'n prik.

Een beetje relativeren
Of we ons als kritische voedselexperts en journalisten daarover moeten opwinden? Dat zou wat hypocriet zijn, want als we heel eerlijk zijn, geven we toe dat ook wij dit soort berichten oppikken en optikken vanwege deze associaties – al nemen we ze niet te serieus. Ik heb ook niet de illusie dat het iets zou uithalen. Helemaal niet over schrijven dan? Daar ben ik ook geen voorstander van – tenzij het onderzoek echt slecht uitgevoerd is, of gruwelijk of anderszins onethisch. Een beetje relativeren, meer kunnen we niet doen.

Gelukkig deed hoofdonderzoeker Akiko Iwasaki dat in een reactie aan Business Insider ook. Zij gaat voorlopig niet keto, zegt ze, omdat ze veel te veel van rijst en pasta houdt. "Ik ga gewoon voor de griepprik."
Dit artikel afdrukken