FlashLekker duurzaam, glyfosaatvrije appels met extra diesel

Boeren die stoppen met glyfosaat moeten meer wieden. Met de hand is te veel werk. Daarom gebeurt het met de trekker. Het kost een flinke slok diesel meer, weten Franse boeren die het doen inmiddels. Het jaagt de kosten van appelboeren met 10% op. Ze lopen dat verlies gelukkig weer in omdat consumenten van lekker duurzame glyfosaatvrije appeltjes houden en daar graag 10% meer voor willen betalen.

Twitter - CSFL on Twitter, 17 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #1
  • 17 nov '19
  • 22:48

Tja. Als we gewoon die oude hoogstam appelbomen hadden behouden, hadden de boeren niet zo extreem veel hoeven wieden. Een paar schapen of geiten hadden dan - uiterst duurzaam - het werk kunnen doen. Net als vroeger, eigenlijk, toen niemand een tractor had en glyfosaat nog niet uitgevonden was... Hoe gek moeten we worden voordat we tot inkeer komen?

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 17 nov '19
  • 23:12

#1 Saskia. Klopt. En de auto schaffen we dan ook meteen af. Lopen zullen we. Hondenkar of paardenkar dan maar? Trekschuit? Of toch een trein? Wat mag er nog?

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #3
  • 18 nov '19
  • 1:00

Wie zegt dat, Piet? Auto's hadden al lang duurzaam kunnen zijn - zowel in productie als in gebruik. Tractoren ook, trouwens. Maar nee, dat doen we lekker niet! In plaats daarvan drijft de klimaatgekte ons er nu toe, auto's te gaan produceren die weliswaar op een andere manier, maar toch minstens net zo effectief de Aarde om zeep helpen... Knettergek zijn we!

Henric van der Krogt
  • #4
  • 18 nov '19
  • 6:40

Saskia Ehrhardt , enig idee hoeveel extra arbeid (verreweg de grootste kostenpost in de fruitteelt) het plukken van appels van hoogstambomen kost ten opzichte van laagstam? De plukkers willen ook een normaal uurloon, dus dan worden de appels niet 10% maar veel meer duurder.

Ik ben ook wel benieuwd hoe je auto's duurzaam kunt maken trouwens.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 18 nov '19
  • 21:56

Er zijn nog appelboeren (Bio, Frankrijk) die het gras onder de appelbomen hard nodig hebben.
Ganzen, kippen, schapen en een paar varkens houden de boomgaard 'schoon' en het gras voorkomt dat de rijpe appels kapot vallen. Dagelijks appels rapen en plukken en een lokale afzet zonder tussenhandel zijn uiteraard onontbeerlijk. De vraag is groot.
(Gezien in de volgende doku, waarvan nog een kopie op youtube staat)

Documentaire (2018) op France 5: Pauvres Pommes (Arme appels):

Beschrijving.
Appels zijn het favoriete fruit van de Fransen, die meer dan 15 kilo per jaar consumeren. Goedkoop, goed voor uw gezondheid en ziet er goed uit. Maar als gevolg van het succes is dit voedsel gestandaardiseerd en verarmd. Hij verloor voedingsstoffen en werd besmet met pesticiden. Gala, Golden, Pink Lady en Granny Smith maken naam in de schappen van de supermarkten. Oude rassen - kennelijk niet productief genoeg - zijn soms echter beter. Gepassioneerde mensen, koks en onderzoekers mobiliseren zich in heel Frankrijk om te proberen dit smaakerfgoed te redden. De biologische sector is ook geïnteresseerd in oudere rassen, die minder veeleisend zijn op het gebied van pesticiden.

Comentaar van de Redactie (niet van FL).
Een boeiend en briljant uitgevoerd onderzoek, dat niet aarzelt om bepaalde praktijken in diskrediet te brengen en de consument te waarschuwen. Begeleid door getuigenissen blijkt deze documentaire een bron van informatie te zijn, die essentiële wetenschappelijke inzichten verschaft. Zowel informatief als onderhoudend.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.