In de Ondertussen van zaterdag 16 november en zondag 17 november vallen mij op:

- de eerste verjaardag van de Gele Hesjes-protesten in Frankrijk ging gepaard met geweld in Parijs (Figaro) en protesten tegen consumentisme in de wereldberoemde Parijse vestiging van de Galéries Layette (FranceTVinfo). De steun voor de protesten is gedaald tot 55% (Ouest-France). Durf maar eens te zeggen dat dat weinig is na een vol jaar van protesten en 11 doden, 4400 gewonden en €17 miljard schade verder (Algemeen Dagblad). Het gele hesje heeft iedereen anders laten denken over wat een samenleving is, zegt een Franse promovenda (The Conversation).

- Metro maakt melding van een Amerikaanse baby die zou zijn overleden door het radicale veganisme van de ouders. Het kind kreeg vermoedelijk zo weinig eiwitten binnen dat het niet kon overleven. Er is een onderzoek ingesteld naar de iets oudere kinderen van het stel. Radicaal veganisme vergt voedingskennis. Die ontbreekt bij de nodige mensen.

- In de Arabische Emiraten is een 'energieneutrale stad' gebouwd. In de stad wordt groente geteeld. Nu.nl brengt het nieuws. Geen woord over de realiteit. De bouw is gerealiseerd met veel olie-kracht. Nu kan het stadje functioneren op zonnekracht. Dan die groente. Dat heet duurzaam, maar er zitten nauwelijks eiwitten, koolhydraten en vetten in, de macronutriënten waar mensen op leven. Een duurzame stad moet je bouwen zonder fossiel en voeden met meer dan alleen groenten, anders is die duurzaamheid net zo nep als El Hierro, het eerste eiland dat 100% duurzaam claimde te zijn.

Weg met de Airmiles, zegt de baas van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland (P+). Airmiles laten je denken dat vliegen goed is, maar het is een kwaad. Dat komt trein Eurostar goed uit; de organisatie wil graag 40% van de Europeanen uit het vliegende stedentripje haar treinen in hebben (Algemeen Dagblad). Een ontluisterende reportage - van al een dikke week oud - in the New York Times die je echt even moet lezen: geldboeren en populisten slurpen de Europese landbouwsubsidies naar de meest populistische Oost-Europese landen. Daar wordt er de opbouw van megabedrijven mee gefinancierd. West-Europese boeren kunnen daar niet mee concurreren, maar om de lieve vrede in de EU te bewaren en de Unie bijeen te houden is het een onbespreekbaar fenomeen.
Europese varkenshouders in Duitsland, Denemarken, Nederland, België en Frankrijk houden hun hart vast: de Afrikaanse varkenspest krabbelt aan de Duitse grens (Agrarheute). Net nu verdienen ze goudgeld aan hun varkens (Boerenbusiness) omdat de pest al een kwart van de wereldvarkensstapel te pakken heeft gehad.
Dit artikel afdrukken