In de Ondertussen van donderdag 14 november vallen mij deze berichten op:

- Afgelopen weekend bezetten dierenrechtenactivisten van Animal Resistance het foie-grasbedrijf Callemeyn in Bekegem. 190 eenden zouden van de stress gestorven zijn. De eigenaar dient een klacht in tegen de groep en eist €20.000 (Vilt). De activisten ontkennen en wijten de dood aan de leefomstandigheden van de eenden. In België mag vanaf 2023 alleen nog foie-gras geïmporteerd worden. Bijvoorbeeld vanuit China. In dat land is de aandacht voor dierenwelzijn niet bijster hoog.

- Volgens de BBC vergiftigt het verbranden van plastic in Indonesië - veelal afkomstig uit het Westen - de lokale voedselketen. Milieugroep IPEN trof in kippeneieren 700 keer de toegestane hoeveelheid giftige dioxines aan. Blootstelling over een langere periode aan deze giftige stoffen is statistisch een oorzaak voor kanker, schade aan het immuunsysteem en ontwikkelingsproblemen. De grootste hoeveelheid toxines werd gevonden in de buurt van een tofufabriek die plastic gebruikt als brandstof. De Indonesische regering is van plan plastics terug te sturen naar het Westen.

- Greenpeace wil supermarkten inspireren om plastic afval te reduceren met het rapport The Smart Supermarket: How retailers can innovate beyond single-use plastics and packaging. Volgens de NGO zitten de oplossingen in onverpakte producten en herbruikbare verpakkingen. Is er restafval, zorg dan dat duidelijk is hoe de verpakking het best verwerkt kan worden. Een consortium van onder andere Procter & Gamble, Nestle en PepsiC werkt aan een onzichtbare barcode. Zo weet in ieder geval de afvalsorteermachine meteen of en hoe de verpakking hergebruikt kan worden.

Na de boeren en de bouwers dreigen nu automobilisten het Malieveld op te stromen. Ook de pest die mensen doodt, is bezig aan een come back in China. De Europese Commissie is blij dat het Nederlandse kabinet kiest voor maximaal 100 rijden overdag (NOS)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken