De onderzoekers brachten de verschillende voedselaanbieders in Rotterdam tussen 2004 en 2018 in kaart en presenteerden hun rapport deze week tijdens het Rotterdam Kennisfestival.

In de afgelopen 15 jaar nam het totale aantal voedselaanbieders (restaurants, lunchrooms, fastfoodlocaties, supermarkten en versaanbieders) met bijna een kwart toe, van 1.750 naar 2.165. De toename is procentueel heel ruim vier keer zo groot als de bevolkingstoename (8%) in dezelfde tijdsperiode. Het aantal fastfoodzaken nam toe met 159 locaties, een stijging van 37% in 15 jaar. Het aantal versaanbieders daalde met 38% tot 186 locaties.

Buurten met een lagere sociale status hebben het grootste aantal fastfoodlocaties, versaanbieders en supermarkten. In deze buurten was de toename van het aantal fastfoodlocaties (+57%) en supermarkten (+80%) ook het grootst. Alle buurten laten een afname van het aantal versaanbieders zien.

De makers van het rapport pleiten voor maatregelen om het ongezonde voedselaanbod te beperken en een gezonder voedselaanbod in de stad bevorderen, met name in buurten met een lagere sociale score. “Preventie van overgewicht en obesitas vereist dat de voedselomgeving wordt aangepakt. Zolang de omstandigheden voor het maken van een gezonde keuze steeds ongunstiger worden, mag niet worden verwacht dat ongunstige trends in overgewicht en obesitas kunnen worden omgebogen”, schrijven de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken