Het Franse meldpunt voor vergiftigingen noteerde de afgelopen twee weken bijna 500 gevallen van vergiftiging, schrijft Le Figaro. Doden zijn er (nog) niet gevallen. In de periode van juli tot begin oktober varieerde het aantal van 4 tot 90 gevallen per week.

Reden voor het Franse Agence nationale de sécurité sanitaire (Anses) en het ministerie van Volksgezondheid een waarschuwing met 10 aandachtspunten uit te sturen. Wat moet je doen en vooral niet doen als paddenstoelenplukker?

Alleen paddenstoelen meenemen die je met 100% zekerheid herkent, en zodra je ook maar de minste twijfel hebt, de geplukte champignon door een specialist laten controleren. In Frankrijk kan dat bij de apotheek, of bij een paddenstoelenvereniging. Pluk alleen hele en gave exemplaren. Stop ze niet in een plastic zak (dat versnelt het bederf). Was je handen na het plukken. Bewaar ze in een kistje of doos in de koelkast en eet ze binnen 2 dagen op. Nooit rauw, natuurlijk, en laat er ook geen jonge kinderen van eten.

Gaat het dan toch nog mis, krijg je buikpijn, diarree, moet je overgeven, ga je trillen, word je duizelig of ga je dubbel zien, bel onmiddellijk het noodnummer of het gifmeldpunt in je regio. Vergeet niet te vertellen dat je wilde paddenstoelen hebt gegeten. Nog beter: maak een foto van je wildpluk voor deze de pan in gaat. Dan kan de specialist hopelijk nog op tijd zien welke toch-niet-eetbare paddenstoel je voor de gek gehouden heeft.
Dit artikel afdrukken