Onderzoekers zijn er in geslaagd om een DNA-bewerkingstechniek bruikbaar voor gebruik te maken die 89% van de ruim 75.000 bekende mutaties kan corrigeren die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten bij de mens. Dat schrijft de NRC.

Met behulp van ‘Prime Editing’, gebaseerd op de CRISPR-Cas techniek, is het mogelijk om op een specifieke plek DNA te bewerken en de gewenste codesamenstelling aan te brengen. De zogenaamde knipschaar in CRISPR-Cas is in staat om DNA te knippen op een aangegeven plaats in de DNA-streng.

Tot voorheen kon het knip-en-plakwerk niet helemaal precies worden uitgevoerd zodat de resultaten niet altijd voorspelbaar waren. Een groep Amerikanen brengt daar nu verandering in. Zij hebben een reverse transcriptase en een stukje code toegevoegd aan de bestaande techniek. Het organisme spiegelt vervolgens nieuw DNA aan dit meegeleverde stukje, waardoor het lichaam zich weer herstelt in de gewenste staat.

Deze methode maakt heel precieze veranderingen in het DNA mogelijk. "Met onze nieuwe techniek kunnen we het systeem dubbel programmeren," aldus eerste auteur Andrew Anzalone. "Dat wil zeggen, de precieze plek waar in het DNA waar we de verandering willen, en welke soort aanpassing we daar willen." Helemaal 100% voorspelbaar is ook deze techniek nog niet.
NRC - Een nieuwe zoek-en-vervangmachine voor dna
  • Deel
Druk af