Afgelopen zomer lanceerde Unilever trots plasticvrije ijsjes. De ijsjes zijn los verpakt in een kartonnen doos, die bij het oud papier kan. Nou ja, getolereerd wordt, ontdekten we. Karton met een coating moet je eigenlijk in een aparte stroom inzamelen, wil je het goed kunnen recyclen. En dat geldt voor nog veel meer soorten afval. Hoe beter je scheidt, hoe beter je kunt recyclen.

In het 'afvalvrije' Japanse plaatsje Kamikatsu hebben ze een ingenieus inzamelsysteem ingericht: inwoners kunnen hun huisvuil scheiden in maar liefst 34 categorieën. In België sorteren de bewoners van de provincie Limburg hun afval in aparte vuilniszakken in 6 kleuren. Die worden wel in één keer door de vuilniswagen opgehaald.

In Nederland blijkt het inzamelbeleid per gemeente te verschillen. Afhankelijk van waar - en hoe - je woont, moet je als consument soms je plastic apart houden, in aparte zakken doen of naar aparte containers brengen. In bepaalde delen van het land heb je een Kliko, in andere een Otto (er zijn trouwens ook Sulo's en Milko's). Oud papier wordt ingezameld in ondergrondse afvalcontainers of opgehaald door particulieren. De glasbak is uit het straatbeeld niet meer weg te denken, maar op het inzamelen van drinkpakken is geen peil te trekken. Statiegeld - op ook kleine flesjes en blikjes - is al jaren een hoofdpijndossier.

Hoe scheiden Nederlanders hun afval? Houd jij je aan wat de gemeente van je vraagt - en wat vraagt die van je? Draag jij een extra steentje bij aan het verminderen van de afvalberg? Of vind je dat producenten en verwerkers maar voor afvalvermindering moeten zorgen?