De Fryske is een klein en jong merk in de Nederlandse kaaswereld. Apetrots is drijvende kracht Catharinus Wierda dan ook dat hij de hoogste prijs wist binnen te halen voor zijn stokoude kaas van 2 jaar.
De Stokâlde Fryske heeft tijdens de World Cheese Awards in het Italiaanse Bergamo de hoofdprijs in de wacht gesleept. De kaas kreeg de SUPER GOLD toegekend. Er was nog meer succes voor de kaas van De Fryske: de Âlde Fryske verwierf een bronzen medaille. Beide kazen vallen in de categorie Goudse kazen ouder dan 1 jaar.
"Het is uniek dat we als zeer klein kaasmerk in deze wedstrijd gewonnen hebben van de grote merken van Nederland," zegt Catharinus Wierda, ondernemer van De Fryske. "En dan ook nog als kaas met een duurzame en 'natuurinclusieve' missie." De kazen van het Friese merk worden gemaakt van niet afgeroomde melk van boeren die veel rekening houden met weidevogels, biodiversiteit en landschap. In het rantsoen zit veel gras, waardoor er meer zachte melkvetten ontstaan, vertelt een trotse Wierda.
De Stokâlde Fryske is een extra oude kaas met een rijping van 2 jaar. De kaas is nog maar een jaar op de markt. Wierda: "we waren vorig jaar benieuwd hoe onze kaas zich zou doorontwikkelen, ook als deze ouder wordt. We waren toen al verrast door de romige én krachtige smaak met veel kristalvorming."
Wil je de Stokâlde Fryske proeven? De kaas is - met zijn jongere soortgenoten de Jonge Fryske, Belegere Fryske en Âlde Fryske - onder meer verkrijgbaar op de website en, via bestelling, leverbaar door vrijwel alle winkeliers in Nederland.
Volgens Wierda liggen er op dit moment nog zo'n 1.000 supergouden stokoude Fryske op de plank. De kaas wordt gemaakt in de kaasmakerij van coöperatie Rouveen in Rouveen.
Dit artikel afdrukken
"Het is uniek dat we als zeer klein kaasmerk in deze wedstrijd gewonnen hebben van de grote merken van Nederland," zegt Catharinus Wierda, ondernemer van De Fryske. "En dan ook nog als kaas met een duurzame en 'natuurinclusieve' missie." De kazen van het Friese merk worden gemaakt van niet afgeroomde melk van boeren die veel rekening houden met weidevogels, biodiversiteit en landschap. In het rantsoen zit veel gras, waardoor er meer zachte melkvetten ontstaan, vertelt een trotse Wierda.
De Stokâlde Fryske is een extra oude kaas met een rijping van 2 jaar. De kaas is nog maar een jaar op de markt. Wierda: "we waren vorig jaar benieuwd hoe onze kaas zich zou doorontwikkelen, ook als deze ouder wordt. We waren toen al verrast door de romige én krachtige smaak met veel kristalvorming."
Wil je de Stokâlde Fryske proeven? De kaas is - met zijn jongere soortgenoten de Jonge Fryske, Belegere Fryske en Âlde Fryske - onder meer verkrijgbaar op de website en, via bestelling, leverbaar door vrijwel alle winkeliers in Nederland.
Volgens Wierda liggen er op dit moment nog zo'n 1.000 supergouden stokoude Fryske op de plank. De kaas wordt gemaakt in de kaasmakerij van coöperatie Rouveen in Rouveen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Decembernummer van Lekkernijver is uit. Vakblad voor winkeliers in delicatessen. Advertentie van kaashandelaar Zijerveld. Zijn Sklyger, een kaas van Terschelling is 'Topsmaak winnaar van de Internationale Cheese & Dairy Awards'. Zelfde wedstrijd, andere advertentie (Van der Sterre): Goud voor honing schaap kaas. Treur Kaas meldt in een advertentie dat zijn Weydeland Rijck bekroond is als 'Best Dutch Cheese'.
Wie heeft er niet een slager op het dorp met een awardwinnende rookworst, of een bakker met een gouden medaille voor z'n puddingbroodjes, het komt dicht in de buurt van een medaille op bestelling.
Een buitengewoon vreemde zaak.
Wacht even. De Friese kaas is, kan ik getuigen, een van de heel goede Gouda's op de markt. Het prijzenfestival is niet oprecht. Inzenders moeten betalen. Beloning: een prijs. Nooit een afstraffing wegens inferieure waar. Prijswinnaars gebruiken de prijs voor reclame en beter nog: vrije publiciteit. Het is geldschuivende industrie, net als die van keurmerken.
Maar daarom is de kaas nog wel goed.
Koartlyn krige ik in "Alde Bussumer" út in relaasje, jo leauwe it net. Krek itselde as de "Alde A'dammer". Ik kin ferkeard wêze, mar is dat tsiis? Ja, ik freegje gewoan. No't it yn it Frysk is sil ik aanst nei Rouveen om ien te keapjen.