FlashSpreeuwen willen kleinere weiden

Een van de oorzaken van de teruggang van het spreeuwenbestand in Europa is mogelijk de intensieve beweiding van vee op grotere oppervlakten. In gebieden met kleinere weiden met minder vee worden meer spreeuwen geteld, zo blijkt in Oost-Europa. In Tsjechië neemt het aantal kleinere weiden toe. Het aantal spreeuwen ook.

Nature Today - Nature Today | Koe in de wei, spreeuw blij, 12 okt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #1
  • 12 okt '19
  • 20:20

De spreeuwen uit de buurt komen bij ons achter fourageren. Moet ik er wel eens van zuchten.
Ze vliegen langs het huis en gedragen zich als gevechtsvliegtuigen, laten witte bommen vallen op de ramen en de auto. Ik ga er maar van uit, dat ze ook de nodige emelten uit het land peuren.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 12 okt '19
  • 21:05

Spreeuwen willen kleinere weide?
Bullshit. Spreeuwen willen alles, het zijn (net als mensen) de opportunisten onder vogels.

Ook ik was de witte bommen zat en heb AL mijn gebouwen spreeuwenluw gemaakt. Dit naast mijn armada aan katten voorkomt dat al mijn zachtfruit door deze terroristen opgevreten wordt!

p.s. ze zorgen overigens ook nog eens ervoor dat de exoot 'vogelkers' massaal verspreid wordt. Het gezegde 'Daar helpt dweilen met een open kraan niet aan.' is hierbij een understatement!

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #3
  • 12 okt '19
  • 22:50

Vroeger... had je een spreeuwenpot, daar gingen ze in broeden , en vlak voor de jongen uitvliegen werden ze gesnakt en gingen in de pan. Spreeuwen zijn best te eten, maar wel veel werk om ze schoon te maken. Geldt ook voor duiven. soep van de karkassen is een dijl van een bouillion voor een kervelsoepje of zo. Er is (of was?) een horecaondernemer, ergens in de Betuwe, die had ze op zn menu gezet. Het waren geschoten spreeuwen tijdens de verjaging ivm kersen oogst. Hij moest politie bescherming krijgen want de dierenliefhebbers uit de stad wilden hem brandschatten. Deze kop is blijkbaar ook uit dat soort bronnen afkomstig. Inderdaad, is grote Bullshit!
De grotere aantallen waarin ze optreden is een verdedigingsmechanisme tegen predatoren, vooral de havik en sperwer zijn verzot op een spreeuw . Dan maken ze fantastische figuren in de lucht net als sardines in een school die haaien ontwijken. Best mooi om te zien. Maar verder leven ze vooral als echtpaar en zijn dan niet zo hinderlijk. Als ze massaal gaan fourageren , vaak in het najaar, dan is het niet zo leuk meer, ivm stront en lawaai. Duurt net zo lang tot de vlierbessen, kersen, peren of wat dies meer zij die ze gevonden hebben, helemaal op zijn. Ze rusten dan in de buurt in rustbomen en daaronder kun je maar beter niet wezen. Het zijn net mensen, die elkaar ook na doen in etensgedrag. Een pakt een bes , en de hele meute komt eraan om ook mee te doen, tot alles is leeggeplunderd.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 13 okt '19
  • 7:39

"Rekening houdend met het relatieve aandeel per land, nam de Europese broedpopulatie spreeuwen als geheel met 68 procent af tussen 1980 en 2015.", aldus NatureToday.
Dat is heel veel voor een 'ordinaire' broedvogel, en toont m.i. aan dat ie ook kan verdwijnen; vgl amerikaanse trekduif, byzonder talrijk destijds, uitgestorven nu.
Een onderzoek in Noord-Amerika toonde ook spectaculaire afnames van ook algemere vogels, oa door destructie van leefgebieden.
Speelt hier ook, maar Tsjechie laat zien dat het ook andersom kan, voor spreeuwen: daar nam de stand toe.
Bovendien, klimaatverandering gaat te snel voor vogels . Dan kan het ineens bekeken zijn voor bijvoorbeeld de spreeuw. Bepaalde mensen zullen daar dan niet rouwig om zijn, want ze richten veel schade aan bij bijv fruit. Maar jeetje, wat gebeurt er als dat fruit niet meer bestoven wordt? Geen bijen, geen spreeuwen, geen fruit.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #5
  • 13 okt '19
  • 11:48

Tsjechie is geen land waar de kavels kleiner worden, eerder het tegendeel!

Maar het zou best wel eens kunnen komen omdat Tsjechische grond meer voedsel en meer leven bevat dan de inmiddels behoorlijk uitgemergelde grond int westen van Europa en in Amerika. Dat is voor elke diersoort een boost naar vermeerdering. Zie ganzen en gras bij ons.

De intensieve landbouw gaat wel heel ver in het uitpersen van de laatste percentages meeropbrengst per oogst. Daar heb je een valide punt. Dat vogelsoorten afnemen ,net als insecten en andere levensvormen , zelfs bacteriën in de grond, en dat is zeker verontrustend.
Maar het blijft zaak bij zoeken naar evenwicht niet te snel tot verkeerde conclusies te komen, of helemaal door te slaan. Hier is dat volgens mij onterecht aangeven van de kleinere kavelgrootte omdat dat nu eenmaal past in de oplossing kleinschaligheid die sommigen voor ogen hebben.

Het is het relatief rijk aanbod van voedsel voor spreeuwen door de toenemende ontsluiting en uitbreiding van gronden in Tsjechië voor landbouw. Elders in draden van deze site is al het vermoeden uitgesproken dat Nederland niet meer gewenst is als voedselproducent en de focus in de EU op de voormalige Oostbloklanden ligt met Frankrijk.
Nu zorgen, dat men ook daar weer niet gaat doorschieten . (niet als jacht bedoeld :-) Die enorm gegroeide populaties kraanvogels daarginds zijn ook te danken aan die landbouwgronden en hun voedselaanbod samen met de beschermingsmaatregelen vanuit de EU, en de factor rust. Die hebben wij niet (meer) te bieden voor deze vogelsoort in Drente.
Daarginds is er nog een zekere balans tussen predatoren en prooidieren en de dekking voor die prooidieren. Dat hebben wij niet (meer).
Tsjechie is een favoriet land voor mij , ook als jager want grote diversiteit en alleen maar toenames van alles, juist door deze factoren balans in biodiversiteit, voedsel en rust.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.