Met een simpel experiment, dat eerder ook met honden en met baby's is uitgevoerd, lijken Amerikaanse onderzoekers te bevestigen dat de sociaal-cognitieve eigenschappen van katten onderschat zijn. Voor het experiment werd een kat samen met zijn mens 2 minuten in een nieuwe omgeving gebracht. De mens liet de kat na 2 minuten alleen en kwam 2 minuten later weer binnen.

Net als bij mensen blijken ook katten die zich veilig en gehecht voelen bij hun mens vrolijk verder te spelen en te onderzoeken. Onzekere baby's en katten klampen zich vast aan de verzorger of kruipen weg. "Bij mensen blijkt 65% van de baby's gehecht te zijn aan hun verzorgers," aldus Krystyn Vitale. "Huiskatten zitten op hetzelfde niveau. Ook bij katten en kittens is 65% 'gehecht' aan hun verzorger."

In de Volkskrant plaatsen andere onderzoekers kanttekeningen bij het onderzoek. Het grootste bezwaar: "Ze hebben niet gecontroleerd of de katten niet net zo reageren op een vreemdeling. Maar het maakt nogal uit of mijn kat van mij houdt, of dat hij van iedereen houdt," zegt de Britse hoogleraar veterinaire gedragskunde Daniel Mills.

Desgevraagd zegt Vitale dat het wellicht beter was geweest ter controle ook een wildvreemde bij de kat naar binnen te sturen. "Maar wat telt, is de reactie van de kat, die lijkt precies op die van kinderen. En bij een kind gebruiken we het bindingsgedrag naar vreemden ook niet als bewijs dat ze niet gebonden zouden zijn aan hun ouder." Je zou die uitspraak als volgt kunnen lezen: we weten eigenlijk niet of kind wel van zijn ouders houdt.
Dit artikel afdrukken