In de Ondertussen van maandag 23 september vallen mij deze berichten op:

- Louise Fresco waarschuwt in de NRC voor ‘makkelijke klimaatoplossingen’. Ja we moeten snel handelen, maar er moet ook gedacht worden in toekomstbestendige oplossingen. De afspraken voor vermindering van broeikasgassen in 2020 zijn een politieke afspraak, maar geen dramatisch kantelpunt. De wereld vergaat niet van de een op de andere dag. Fresco's advies: “De overheid moet wijzer zijn dan meeliften op een gevoel van haast, zeker op een dossier vol krachten van buiten Nederland.” Niet alle ogenschijnlijk klimaatvriendelijke keuzes zijn namelijk in werkelijkheid duurzaam. Greta Thunberg daarentegen toonde zich bij de VN in New York vandaag woest op de grote mensenwereld. Over haar how dare you-speech, zal vast nog lang worden gesproken. CNN meldt dat zij en 15 andere jongeren zich door een bekend advocatenkantoor laten bijstaan om Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Argentinië en Turkije te laten veroordelen wegens de schending van mensenrechten door klimaatverwaarlozing. Dat hebben ze waarschijnlijk afgekeken van Urgenda in Nederland.

- Een Britse topadvocaat claimt in The Independent dat vlees eten in de toekomst illegaal zal worden door de ecologische schade die het aanricht. Michael Mansfield QC noemt het tijd voor een “nieuwe wet op de ecocide naast de genocide en alle andere misdaden tegen de menselijkheid”. Hij vergelijkt vlees eten met andere zaken die vroeger heel gewoon waren, zoals binnen roken. Dat zou betekenen dat we over een jaar of 20 tegen elkaar zeggen: “Heh bah, at jij vroeger vlees?!”

- Weermannen (en -vrouwen) spelen een belangrijke rol in de informatieverspreiding rondom de klimaatcrisis, aldus een artikel op Grist. Een studie toonde namelijk aan dat de publieke opinie van een groep sneller verandert op plaatsen waar een lokale weerman het onderwerp adresseert in zijn of haar weerbericht.

Verder vandaag in het nieuws: een diëtiste raadt de beste snacks aan, terwijl ze tussendoortjes eigenlijk afraadt. Matchis introduceerde de Stamcelwijzer omdat er nog veel onduidelijkheid blijkt over stamceldonatie, zo laat de organisatie weten. Bierproducent Budweiser schrapt de single-use plastic pack rings om deze te vervangen door onder meer gerecycled karton, wraps en dozen. Het bedrijf hoopt hiermee 850 ton plastic te besparen (evenveel als 425 black cabs, 67 dubbeldekker-bussen of 10 blauwe vinvissen). Ten slotte vertelt minister Bruins in WNL op Zondag dat de geplande Formule 1-race in Zandvoort niet de dupe moet worden van het stikstofbesluit. Voor het gemak laten we dan de stilliggende landbouw- en huizenbouwprojecten maar even achterwege? First things first, natuurlijk.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken