In de Ondertussen van maandag 16 september valt mij op:

- Een verrassende wending in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, schrijft Boerenbusiness. China schrapt de torenhoge tarieven (72%) op Amerikaans varkensvlees en soja. Volgende maand gaan beide landen weer met elkaar in overleg. De Chinese stap is minder onverwacht dan het lijkt. Door de varkenspest is de varkensstapel in het land gedecimeerd en de productie van varkensvlees ingestort. China is in sterke mate aangewezen op (dure) import. Europese varkensboeren plukten de vruchten, maar lijken hun concurrentievoordeel nu weer kwijt te raken.

- Jaarlijks maken naar schatting zo'n 150.000 mensen een einde aan hun leven door pesticiden te drinken, aldus de BBC. Pesticiden blijken, vooral in Azië, goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Verschillende landen, zoals Sri Lanka, India, Bangladesh, Zuid-Korea, Nepal en China namen de afgelopen decennia maatregelen door de meest schadelijke pesticiden te verbieden of het gebruik ervan te verminderen. Het zelfdodingscijfer halveerde. Maar, opvallender eigenlijk: de effectiviteit van de gewasbescherming bleef gelijk.

- Twee soorten boeren kwamen zondagavond langs op de Nederlandse televisie, schrijft de NRC. Opvallende conclusie: "de VPRO-boeren in de periferie van het agrarische kapitalisme leken stellig gelukkiger dan de Yvonboeren in het hart van het systeem". De boeren in het programma Onze Boerderij van Yvon Jaspers - eerder dit jaar gestopt wegens belangenverstrengeling als boegbeeld van veevoerfabrikant Forfarmers - worstelden met regels, voorschriften en geldzorgen. De 'plattelandspioniers' in Tegenlicht bleken 'boeren zonder zorgen': een herenboer, een duurzaam dorp en het voedselbos van Wouter van Eck. Ze floreren, met dank aan de kapitaalkrachtige stadsleken die hun verhalen verslinden en daar voor willen en kunnen betalen. Een gewone boer is niet hip genoeg.

De beurzen stortten vandaag in als gevolg van de drone-aanvallen op de olie-installaties in Saoedi-Arabië. Vooral de vlieg- en toeristensectoren verloren beurswaarde. De olieprijzen vlogen omhoog omdat vijf procent van de wereldolieproductie is uitgeschakeld. De aanvallen zijn opgeëist zijn door Jemenitische Houthi-groeperingen. Benzine wordt waarschijnlijk meteen al duurder aan de pomp, schrijft het AD. Net als talloze andere producten, van tuinstoelen tot tandpasta, die aardolie-gebaseerd zijn. Om het over de energierekening maar niet te hebben. De Amerikaanse president Trump zag er geen probleem en ging voortvarend te werk: hij stelt de strategische olie-reserves van het land ter beschikking: "PLENTY OF OIL!", twitte hij.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken