Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.

"Denemarken heeft de grens bereikt van het aantal vissen dat zonder milieuschade op zee kan worden gekweekt.... Wij moeten een groene pionier zijn, ook op het gebied van de viskweek", zei minister van Milieu Lea Wermelin in een verklaring.

Het besluit maakt een einde aan de ontwikkeling van nieuwe aquacultuurprojecten in het land. De 19 bestaande viskwekerijen mogen in hun huidige omvang blijven bestaan; groei wordt bevroren. In Denemarken wordt voornamelijk regenboogforel gekweekt.

Milieuorganisaties zijn blij met de maatregel. Viskwekerrijorganisaties bekritiseren het besluiten en zeggen dat de Deense regering een bloeiende industrie zijn bestaans- en groeikansen ontneemt. De Deense aquacultuurbond Brian Thomsen spreekt van "een ernstige tegenslag".

Denemarken exporteert jaarlijks voor circa €200 miljoen aan kweekvis. Het land doet al sinds de 19e eeuw aan aquateelt. Kweekvis is in Europa onderontwikkeld vergeleken met Azië dat meer dan 90% van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) noemt de aquacultuur "waarschijnlijk de snelst groeiende voedselproducerende sector". Bijna 50% van 's werelds voedselvissen is afkomstig uit kweek.
Fish Farmer - Minister defends Danish fish farming ban ? Fish Farmer Magazine
  • Deel
Druk af