Sinds de ontdekking van leptine in 1994 heeft het zogenoemde verzadigingshormoon leptine de volle aandacht van obesitasonderzoekers. Uit experimenten met muizen is bekend dat het ontbreken van leptine en het gemis van receptoren voor leptine (in de hypothalamus) door een genetische afwijking tot onverzadigbaarheid leiden. Ob/ob muizen blijven maar eten. Hun honger wordt pas gestild als ze injecties met leptine krijgen.

Dat leek een veelbelovende therapie om ook de humane energiebalans te regelen en obesitas tegen te gaan.

Tegengesteld effect
Maar een mens is geen muis. Toedienen van leptine veroorzaakt geen toename van het verzadigingsgevoel bij mensen. Er doet zich leptineresistentie voor bij obese patiënten, wat vergelijkbaar is met insulineresistentie bij diabetes type 2. Gek genoeg vermindert overeten de werking van leptine. Hoewel leptine in grote hoeveelheden wordt aangemaakt in de vele vetcellen van obese personen, heeft het in de hersenen een tegengesteld effect.

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine (Houston, Texas) beweren een verklaring te hebben gevonden voor het dempen van het verzadigingssignaal bij overeten. Het gaat om een tot nu toe onbekend pad in de darm-hersen-as, het complexe communicatiesysteem tussen de darmen en de hersenen genoemd. Veel informatie wordt uitgewisseld over het neurale netwerk, via de nervus vagus. Maar stoffen die in de darmen worden gemaakt, bereiken via de bloedbaan de hersenen.

Energiebalans
Een van die stofjes is 'glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide' (GIP)) een endocrien stofwisselingshormoon met verschillende functies. Eén daarvan vermindert, denkt de wetenschap, de gevoeligheid voor leptine in de hypothalamus. Dat zou weer resulteren in een zwakker verzadigingsgevoel. “We wisten niet hoe een dieet met veel vet of overeten tot leptineresistentie leidde,” aldus een van de onderzoekers in ScienceDaily. “We hebben een nieuw stukje van de puzzel ontdekt van hoe het lichaam de energiebalans regelt en het gewicht beïnvloedt.”

Het onderzoek werd uitgevoerd met verschillende soorten genetisch gemanipuleerde muizen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking ooit leidt tot een aanpak van overgewicht bij mensen, waarbij het anti-effect op leptine door GIP in de hersenen kan worden onderdrukt.
Dit artikel afdrukken