Toch is er reden voor wat relativering. Bloomberg meldt op basis van de MODIS-satellietgegevens van NASA dat op 21 en 22 augustus Angola en Congo de mondiale lijst van landen met brandende oerbossen in de wereld aanvoerden
Weather Source bekeek de satellietdata en constateerde dat afgelopen donderdag en vrijdag 6.902 branden in Angola woedden en 3.395 in de Democratische Republiek Congo. In Brazilië registreerde de satelliet 2.127 branden.
Zoals tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer - die enkele jaren in Kameroen (Afrika) woonde en werkte - op Foodlog opmerkte, zijn slash and burn praktijken ook in Centraal-Afrika gangbare praktijk.
Volgens NASA werden in juni vorig jaar in een periode van één week meer dan 67.000 branden gemeld die het gevolg waren van landbouwpraktijken. Boeren steken de vuren aan om land vrij te maken en er gewassen op te kunnen telen.
Na Brazilië stond eind vorige week Zambia, een Afrikaans land, op de vierde plaats als grootste bosverbrander. Brazilië's buurman Bolivia nam als Zuid-Amerikaans land de vijfde plaats in.
Relativeert dit de ernst van de branden in het Amazone-gebied? Nee. Het wijst op een nog vervelender consequentie: ontbossing is nog altijd gangbare praktijk en het bos begint op te raken, terwijl we het zo hard nodig hebben om CO2 op te slaan.
Naar aanleiding van een eerder artikel, wordt op Foodlog de vraag opgeworpen of de branden die de satellieten registreren wel een correct onderscheid maken tussen het verbranden van gekapt bos en het schoonbranden van akkers.
Volgens de Braziliaanse onderzoeker Marcos Fava Neves (met zakelijke agribelangen) moeten de branden in het Amazone-gebied niet overdreven worden. Er zijn er meer dit jaar als gevolg van hogere watertemperaturen en wind, maar het zou nog steeds gaan om 'traditional fires' zoals ze al eeuwen door de boerende mens worden aangestoken. Volgens Fava Neves zal de productie van granen en soja voor de wereldmarkt het Amazone-gebied niet aantasten.
Why do we have people trying to link the burnings in Amazon with food production in #Brazil?
— SLE Farms (@StaLuziaEsteio) August 24, 2019
Video from Professor Marcos Fava Neves#agro pic.twitter.com/bN5IV0k50X
Why the rainforest is burning?
— SLE Farms (@StaLuziaEsteio) August 24, 2019
Video from Professor Marcos Fava Neves#agro#brazil pic.twitter.com/bqNLOcvxBZ
Branden van savannen ten behoeve van vee komt niet alleen voor in Afrika, maar ook in Zuid Amerika, met name in natte gebieden om bos(her)groei te voorkomen.
Arie Staal stuurde me een citaat uit het artikel Livestock Herbivory Shapes Fire Regimes and Vegetation Structure Across the Global Tropics van Rafael Bernardi et al. in Ecosystems (open access):
"The openness of South American landscapes has puzzled naturalists and ecologists for centuries (Darwin 1890). These landscapes are found in regions with relatively high precipitation and low fire frequency conditions that generally favor tree establishment. Yet tree cover is low. Our results indicate that high livestock densities in South America play a fundamental role in maintaining these open landscapes. These results agree with findings for southeastern South America (Bernardi and others 2016b). Interestingly, we also find that high livestock density is associated with an increase in fire frequency in the wettest regions. This increase in fire frequency could be explained by grazing management practices in these areas with very high productivity, where grazing alone would be insufficient to maintain open landscapes. Here, rangers use fire as a tool to clear vegetation and prevent regrowth of closed forests."
Frank Eric, met mijn reactie op cijfers in #[#71](comment:254059) heb ik vooral willen aangeven dat "cijfers" zomaar nog heel weinig zeggend kan zijn. Voor foodlog niet perse nieuw dat je moet willen weten hoe cijfers zijn samengesteld en waaruit ze bestaan om te kunnen en mogen interpreteren waar je naar kijkt en wat je ziet. Toch meende ik dat het in deze nog eens benoemd mocht worden.
Jouw wens is nog een hele stap verder. ik vrees dat de stap van #[#71](comment:254059) al niet beschikbaar is.
#71, hoe kan je in die cijfers verdisconteren bijvoorbeeld dat er klimatologische of ecologische tipping points aan komen, die er een grote rotzooi van kunnen maken?
#70 cijfers?
De enige eenheid die hierbij op zijn plaats is in mijn optiek is
- stuks
- met footprint (LCA?) in CO2 per stuks ( en eventuele andere bijkomende vervuiling).
Wanneer je het in geld of volume doet weet ik niet of al die action prullaria juist uit de verf komt als u begrijpt waar ik op doel.
Dat is zeker waar, maar ik vermoed dat China nog steeds veel minder produceert voor de export dan voor de 1,4 miljard Chinezen.
Kan iemand daar cijfers over leveren?