Beoordeel bijna 400.000 verpakte voedingsmiddelen en dranken uit 12 landen aan de hand van het Australische 'Health Star'-voedingslogo en het Verenigd Koninkrijk komt als beste uit de bus. Canada, Australië en de Verenigde Staten volgen de Britten op de voet. HongKong, Chili, India en China scoorden het laagst.
De Australische Health Star Rating (HSR) is een voedingslogo dat vaak gebruikt wordt om de gezondheid van verpakte voedingsmiddelen en dranken te beoordelen. Australië en Nieuw-Zeeland maken sinds 2014 gebruik van het front-of-pack logo. Het voedingslogo moet consumenten helpen gezondere keuzes te maken en de industrie stimuleren hun producten te herfomuleren tot een gezonder aanbod.
Het systeem scoort producten op basis van hun voedingssamenstelling per 100 gram of 100 milliliter. Het kijkt naar energie, zout, suiker, verzadigd vet, eiwitten, calcium en vezels. Deze HSR-scores worden vervolgens omgezet in een ‘Health Star Rating’ van een halve (minst gezonde) tot 5 (meest gezonde) sterren, in stappen van een halve ster.
Onderzoekers van het George Institute for Global Health van de Universiteit van Oxford vergeleken 394.815 voedingsmiddelen en dranken uit 12 landen (Australië, Canada, Chili, China, Hong Kong, India, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Slovenië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) aan de hand van het HSR-systeem.
Het gemiddelde voor alle verpakte producten tezamen kwam uit op 2,73 sterren. Als ‘winnaar’ komt het Verenigd Koninkrijk met een gemiddelde van 2,83 sterren. Op de voet gevolgd door Amerika (2,82) en Australië (2,81). De drie laagste scores gingen naar India, China en Chili met respectievelijk 2,27, 2,43 en 2,44.
Figuur 1: Heat map of nutrient profile (mean health star rating – HSR) of major food categories by country
Opvallend: de Chinese dranken scoorden als hoogste in de studie, met 2,9 sterren, maar op verpakt eten scoorde China maar 2,39 sterren. In Zuid-Afrika ligt het omgekeerd, de voedselbeoordeling lag op 2,87 terwijl de Zuid-Afrikaanse dranken maar 1,92 sterren krijgen.
De hoogste gehalten aan verzadigd vet en suiker waren bij de Chinezen te vinden, Canadese en Amerikaanse producten scoorden met respectievelijk 291 en 279 mg natrium per 100 gram juist weer hoog op zout. Verpakte voedingsmiddelen waren in India het meest energierijk (1515 kJ per 100 gram) en in Zuid-Afrika het minst, met maar 1044 kJ per 100 gram.
Figuur 2: Heat map of nutrient profile (mean health star rating – HSR) and nutritional composition (median) by country for all foods and beverages combined, separately for foods and separately for beverages
De wetenschappers stippen aan dat veel van ‘s werelds grootste voedinsgmiddelenproducenten zich hebben aangesloten bij de International Food and Beverage Alliance. Die streeft er naar eten gezonder te maken door zout, suiker en schadelijk vet uit producten te halen. De auteurs hopen dat bedrijven naar aanleiding van onder meer deze resultaten zich extra zullen inspannen de gezondheid van het productassortiment te verbeteren.
De resultaten zijn gepubliceerd in Obesity Reviews.
Het nieuws dat Britten het gezondste eten hebben, valt op. Britten staan niet echt bekend om het gezonde eetgewoonten en zijn gemiddeld wat dikker dan de continentale Europeaan. Na Malta, Letland en Litouwen, zijn Britten de dikste Europeanen volgens cijfers van de Europese Commissie.
Het systeem scoort producten op basis van hun voedingssamenstelling per 100 gram of 100 milliliter. Het kijkt naar energie, zout, suiker, verzadigd vet, eiwitten, calcium en vezels. Deze HSR-scores worden vervolgens omgezet in een ‘Health Star Rating’ van een halve (minst gezonde) tot 5 (meest gezonde) sterren, in stappen van een halve ster.
Onderzoekers van het George Institute for Global Health van de Universiteit van Oxford vergeleken 394.815 voedingsmiddelen en dranken uit 12 landen (Australië, Canada, Chili, China, Hong Kong, India, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Slovenië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) aan de hand van het HSR-systeem.
Het gemiddelde voor alle verpakte producten tezamen kwam uit op 2,73 sterren. Als ‘winnaar’ komt het Verenigd Koninkrijk met een gemiddelde van 2,83 sterren. Op de voet gevolgd door Amerika (2,82) en Australië (2,81). De drie laagste scores gingen naar India, China en Chili met respectievelijk 2,27, 2,43 en 2,44.
Opvallend: de Chinese dranken scoorden als hoogste in de studie, met 2,9 sterren, maar op verpakt eten scoorde China maar 2,39 sterren. In Zuid-Afrika ligt het omgekeerd, de voedselbeoordeling lag op 2,87 terwijl de Zuid-Afrikaanse dranken maar 1,92 sterren krijgen.
De hoogste gehalten aan verzadigd vet en suiker waren bij de Chinezen te vinden, Canadese en Amerikaanse producten scoorden met respectievelijk 291 en 279 mg natrium per 100 gram juist weer hoog op zout. Verpakte voedingsmiddelen waren in India het meest energierijk (1515 kJ per 100 gram) en in Zuid-Afrika het minst, met maar 1044 kJ per 100 gram.
De wetenschappers stippen aan dat veel van ‘s werelds grootste voedinsgmiddelenproducenten zich hebben aangesloten bij de International Food and Beverage Alliance. Die streeft er naar eten gezonder te maken door zout, suiker en schadelijk vet uit producten te halen. De auteurs hopen dat bedrijven naar aanleiding van onder meer deze resultaten zich extra zullen inspannen de gezondheid van het productassortiment te verbeteren.
De resultaten zijn gepubliceerd in Obesity Reviews.
Het nieuws dat Britten het gezondste eten hebben, valt op. Britten staan niet echt bekend om het gezonde eetgewoonten en zijn gemiddeld wat dikker dan de continentale Europeaan. Na Malta, Letland en Litouwen, zijn Britten de dikste Europeanen volgens cijfers van de Europese Commissie.
Fotocredits: A comparison of the healthiness of packaged foods and beverages from 12 countries using the Health Star Rating nutrient profiling system, 2013–2018 - Dunford - - Obesity Reviews - Wiley Online Library
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als deze uitkomst betekenis heeft, dan laat het vooral zien dat er geen relatie is tussen het aandeel 'betere' voedselkeuzelogo's en gezondheidsuitkomsten. In dat geval zou ik zeggen: stop die onzin en richt de aandacht op iets nuttigs.
Maar betekent deze uitkomst iets? Het zegt namelijk helemaal niets over de verdeling van de consumptie van producten. In een categorie (bijv. frisdrank) kunnen misschien vijftig producten zitten met een mediane* score van X, terwijl er maar tien zijn die veel verkocht worden. Uit deze analyse volgt niet hoe de score van die veel geconsumeerde producten is, terwijl alleen de score daarvan gecorreleerd zou kunnen worden aan de lokale volksgezondheid.
------
* NB: opletten redactie, in de studie rapporteren ze mediane scores en dat is wat anders dan het gemiddelde.