Eerder dit jaar sprak EVMI met Nicole van Gemert, de directeur van foodwatch. Op dat moment was al bekend dat de Consumentenbond voorstander was van Nutri-Score, maar de industrie (vertegenwoordigd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) tegen.

Zolang Nutri-Score, of een ander voedselkeuzelogo, niet verplicht is, is het niet echt een oplossing wat ons betreft
Van Gemert: “Het motto van foodwatch is ‘gezond, eerlijk en veilig voedsel’. Dit onderwerp betreft de tak eerlijk. Wij vinden het heel belangrijk dat er een betrouwbaar label is om de consument te informeren over wat hij eet. Op dit moment is de Nutri-Score het beste alternatief wat we kennen.”

Alles of niets
Van Gemert erkent dat ze bij foodwatch de discussie rondom Nutri-Score op de voet hebben gevolgd. “Feilloos is het niet. Olijfolie wordt gezien als ongezond, en Coca-Cola light als gezond. De kwestie blijft lastig. Wij hebben in ieder geval liever de Nutri-Score dan niets. Wat het meest essentieel is, is dat het logo verplicht wordt voor alle producten. Want zolang je dat niet doet, krijg je cherry-picking. De fabrikanten van goed en gezond voedsel zullen dan wel het logo op hun producten plaatsen, terwijl producenten van ongezonde voeding het logo achterwege laten. Daar heb je niet zo veel aan. Zolang Nutri-Score, of een ander voedselkeuzelogo, niet verplicht is, is het niet echt een oplossing wat ons betreft.”

Wij vinden dat de politiek hoort op te komen voor de belangen van de bevolking en dat zij niet moet worden beïnvloed door de industrie. Politieke integriteit is heel belangrijk
Lobby
De rol van foodwatch is om de consumenten bewust te maken. “Wij zijn niet een organisatie die voedingsvoorschriften geeft, of die zegt dat je alleen maar gezonde dingen mag eten. Wij vinden het belangrijk dat je als consument ‘weet wat je eet’.” Daarnaast wil foodwatch de consument bewust maken van de lobby van de voedselindustrie in de politiek. “Producenten mengen zich in verschillende instanties om invloed uit te oefenen op de regulering en wetgeving rondom voedsel. Wij vinden dat de politiek hoort op te komen voor de belangen van de bevolking en dat zij niet moet worden beïnvloed door de industrie. Politieke integriteit is heel belangrijk!”

Als consument zou je precies moeten (kunnen) weten wat je eet en kun je ieder product herleiden naar de bron. “Dan weet je waar het vandaan komt, weet je wie het geproduceerd heeft, en weet je dat alles wat op het etiket staat klopt. We hebben wel even de tijd voor nodig om dit te bereiken, maar dat maakt niet uit. We doen het gewoon stap voor stap.”

Nieuw voedselkeuzelogo
Een van de maatregelen die in het Nationaal Preventieakkoord staat opgenomen is de invoering van een nieuw voedselkeuzelogo ter vervanging van het vroegere Vinkje. Een aantal gegadigden zijn de Nutri-Score, het Evolved Nutrition Label en de meest recente SIGA classificatie.

Het kiezen van een juist logo blijkt verre van eenvoudig en ook hier lijkt de lobby een vinger in de pap te hebben. Voedselwaakhond foodwatch streeft in ieder geval naar een ‘lobbyvrij, onafhankelijk, verplicht en duidelijk voedselkeuzelogo’.

eerlijk veilig gezond eten foodwatch

Dit artikel is een bewerkte en aangevulde versie van het interview dat verscheen in de printeditie van EVMI, mei 2019. Foodlog brengt in de komende weken een serie artikelen over het kiezen en de lobby - ook door NGO's - voor de verschillende voedselkeuze logo's.
Fotocredits: foodwatch
Dit artikel afdrukken