Van het voedsel dat de Britse boeren produceren, bereikt 3,6 miljoen ton nog niet eens de supermarkten. Voedsel ter waarde van £1 miljard (€1,112 miljard) verlaat de boerderij niet en wordt weggegooid of tot veevoer verwerkt.
Dat getal komt aan het licht in een nieuw rapport van de Britse afvalverminderingsorganisatie Wrap.
Het gaat om primaire producten (aardappelen, appels, boontjes, kolen) die door supermarkten worden afgekeurd omdat ze niet aan de kwaliteitscriteria voldoen, omdat er te veel van is of doordat er problemen optreden tijdens de opslag of verpakking.
Van die 3,6 miljoen ton overtollig eetbaar voedsel komt 2 miljoen ton terecht bij voedselbanken of wordt omgewerkt tot veevoer. Wat overblijft wordt gecomposteerd, ondergeploegd of voor energieopwekking gebruikt, schrijft The Guardian. Suikerbieten, aardappelen en wortels maken samen meer dan de helft van de voedselverspilling in de primaire sector uit.
De verspillingsberg in de land- en tuinbouw is 10 keer zo groot als de hoeveelheid voedsel die door supermarkten wordt weggegooid, aldus Wrap. Dat biedt aanknopingspunten voor verbetering. Wrap zette een netwerk op om boeren en kleine producenten aan nieuwe afzetmogelijkheden voor overtollig voedsel te helpen, zoals liefdadigheidsorganisaties. Ook neemt Wrap het voortouw om samen met boeren en supermarkten tot betere - of andere - kwaliteitsstandaarden te komen zodat de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling aangepakt wordt.
Boerenvoorman Jack Ward van de British Growers Association is tevreden met het inzicht in de omvang van de voedselverspilling bij boeren en hoe dat hun winst drukt. "Naarmate we strikter gaan toezien op de duurzaamheid van onze voedselproductiesystemen, krijgt het verminderen van voedselverspilling op ieder punt van de voedselvoorzieningsketen meer prioriteit."
Onderploegen
Op Foodlog legde de Nederlandse tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer al eens uit dat overtollig en onverkoopbaar boerenproduct het beste direct op de akker kan worden ondergeploegd. Uiteraard is het wel zo dat producten met een lelijk plekje wel degelijk door consumenten gegeten kunnen worden. Het feit dat er zoveel verspild kan worden, wijst dan ook op ruime productievolumes. Beperking daarvan zou dan ook sterk kunnen bijdragen aan verlaging van de voedselverspilling en directe recycling door onderploegen.
150% onderschatting van verspilling in de VS
De economie van overproductie is een discussie waard, die we op Foodlog al eens uitgebreid gevoerd hebben. Of boeren ook altijd door hebben hoeveel eten ze weggooien, cq. te veel maken is maar de vraag. Amerikaanse onderzoekers berekenden de voedselverspilling op 123 boerderijen in Noord- en Centraal-Californië. Ze constateerden dat agrarische ondernemers maar liefst 157% meer verspillen dan zij zelf schatten. Het gemiddelde voedselverlies op de Californische boerderijen is 11.299 kg per hectare. Dat komt overeen met 33,7% van de verkochte opbrengst, inclusief de velden die niet worden geoogst.
Dit artikel afdrukken
Het gaat om primaire producten (aardappelen, appels, boontjes, kolen) die door supermarkten worden afgekeurd omdat ze niet aan de kwaliteitscriteria voldoen, omdat er te veel van is of doordat er problemen optreden tijdens de opslag of verpakking.
Van die 3,6 miljoen ton overtollig eetbaar voedsel komt 2 miljoen ton terecht bij voedselbanken of wordt omgewerkt tot veevoer. Wat overblijft wordt gecomposteerd, ondergeploegd of voor energieopwekking gebruikt, schrijft The Guardian. Suikerbieten, aardappelen en wortels maken samen meer dan de helft van de voedselverspilling in de primaire sector uit.
De verspillingsberg in de land- en tuinbouw is 10 keer zo groot als de hoeveelheid voedsel die door supermarkten wordt weggegooid, aldus Wrap. Dat biedt aanknopingspunten voor verbetering. Wrap zette een netwerk op om boeren en kleine producenten aan nieuwe afzetmogelijkheden voor overtollig voedsel te helpen, zoals liefdadigheidsorganisaties. Ook neemt Wrap het voortouw om samen met boeren en supermarkten tot betere - of andere - kwaliteitsstandaarden te komen zodat de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling aangepakt wordt.
Boerenvoorman Jack Ward van de British Growers Association is tevreden met het inzicht in de omvang van de voedselverspilling bij boeren en hoe dat hun winst drukt. "Naarmate we strikter gaan toezien op de duurzaamheid van onze voedselproductiesystemen, krijgt het verminderen van voedselverspilling op ieder punt van de voedselvoorzieningsketen meer prioriteit."
Onderploegen
Op Foodlog legde de Nederlandse tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer al eens uit dat overtollig en onverkoopbaar boerenproduct het beste direct op de akker kan worden ondergeploegd. Uiteraard is het wel zo dat producten met een lelijk plekje wel degelijk door consumenten gegeten kunnen worden. Het feit dat er zoveel verspild kan worden, wijst dan ook op ruime productievolumes. Beperking daarvan zou dan ook sterk kunnen bijdragen aan verlaging van de voedselverspilling en directe recycling door onderploegen.
150% onderschatting van verspilling in de VS
De economie van overproductie is een discussie waard, die we op Foodlog al eens uitgebreid gevoerd hebben. Of boeren ook altijd door hebben hoeveel eten ze weggooien, cq. te veel maken is maar de vraag. Amerikaanse onderzoekers berekenden de voedselverspilling op 123 boerderijen in Noord- en Centraal-Californië. Ze constateerden dat agrarische ondernemers maar liefst 157% meer verspillen dan zij zelf schatten. Het gemiddelde voedselverlies op de Californische boerderijen is 11.299 kg per hectare. Dat komt overeen met 33,7% van de verkochte opbrengst, inclusief de velden die niet worden geoogst.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dan zou je zeggen dat een hongersnood nog ver weg is.
"Het feit dat er zoveel verspild kan worden, wijst dan ook op ruime productievolumes. Beperking daarvan zou dank ook sterk kunnen bijdragen aan verlaging van de voedselverspilling en directe recycling door onderploegen."
Minder gaan produceren om de consument te dwingen appelen met beurse plekjes te kopen? Of dat werkt moet ik nog zien. Ik koop hier vaak een beetje beurse appeltjes, maar die zijn dan altijd behoorlijk afgeprijsd. Dat wijst erop dat het de supermarkt is die ze vlug van de hand wil doen om weggooien te voorkomen. Ze kopen ze vast niet zo van de boer, want ze kunnen meer verdienen aan gaaf fruit.
Zit zo te zien ook voedsel bij dat de boeren niet in het VK produceren.
Kom terug op mijn pleidooi om in te grijpen in de veel te grote keuze.
De sleutel ligt in het aanbod van de supers.. Ik zie overigens dat supers zelf in de problemen komen. In de 'beste' groentesuper van Nederland (LIDL) heb ik zaterdag bij de sla een stuk of 6 rottende hydrocultuur kropjes Romana sla (per 2 verpakt) duidelijk zichtbaar boven op de stelling gelegd en 1 driekleurensla.
Heb dat gemeld aan 2 dames, die begrijpend knikten en het zouden weghalen en rapporteren, maar ik zag 5 minuten later nog dat ze er lagen. Geen gezicht.
Er ligt gewoon veel te veel.
Supers kunnen hun gamma levensmiddelen met gemak terugbrengen met zeker 70%.
Zag dit voorjaar bakjes frambozen met onderin gelekt sap; werden niet verkocht omdat de luxe import te duur was.
Als er geen omslag komt, dan zal die omslag toch komen, maar wat harder. (te cryptisch ?)
De overheid, stelt Wiebes zeld, verspilde meer dan 6 miljard euro voor den Haag door had dat de gesubsidieerde hybrides hoofdzakelijk 'zakelijk' rond scheurden, en subsidieert nu o.a. een elektrische Porche Panamera van 147.000 euro die de wereld aan het redden is.
Hoelang gaat het duren dat de overheid kritisch ingrijpt in de over-diversiteit van de voeding-productie en -import ?
En natuurlijk calculeert de distributiemarkt met een verspillingsfactor; die zit gewoon verdisconteerd in wat wel verkocht wordt. "Goed voor de economie" en zelfs omzetverhogend...
Hans Pollemans , het artikel stelt 'De verspillingsberg in de land- en tuinbouw is tien keer zo groot als de hoeveelheid voedsel die door supermarkten wordt weggegooid', en jij komt vervolgens met de opmerking dat de sleutel ligt in het aanbod van de supers? Hoe dan?
Voor wat betreft die sla bij de Lidl, weet je zeker dat het hydrocultuursla was?
#4 Henric,
1. Het trio-bundeltje sla krulsla, bruine krulsla (?) en eikenbladsla heeft een zand- en grondloos blokvormpje van wortels ca. 4x4cm, dat voor mij als consument duidelijk niet uit de volle grond komt, en dat haast wel uit een roostervorm moet komen; ook de kropsla, net gecheckt, heeft een identiek grondloos wortel blokvormpje. Verder op en tussen blad geen enkel spoor van zand/aarde of een kleine insect. Zelfs als het uit de grond in de kas komt, dan wordt het nog 'hydro'-gestuurd bemest en bevochtigt, bij mijn weten.
En als op knappe wijze volle grond-sla geautomatiseerd een behandeling van spoelen krijgt (zitten daar middelen in ?), en automatisch de tros wortels gecomprimeerd wordt tot een blokje, dan chapeau, want dan loop ik achter, en geloof ik je.
Aanwijzing is ook het smaakloze van de bladeren vergeleken met normale grondsla, waardoor je wel verplicht een vollere dressing te maken.
Maar verduidelijk het proces, en ik ga met je mee..!
Aanhanger van permanente educatie !
2. In de supermarkt stagneert het overaanbod duidelijk; dat zie aan de kwaliteit die er verpietert. Thuis gekomen vinden we regelmatig al zachte plekken op diverse groent op b.v. stoplicht-paprika's;. Houdbaarheid is soms maar 10-2 dagen, met een utizondering voor witlof.
Wij wonen 15 (PLUS) tot 34km (AH,LIDL,JUMBO) v.v. van de grote supers.
Voor een week inkopen lukt niet qua versheid in de koeling bij ons.
De veel te grote keuze-variëteit in volume in de super jaagt de productie bij de land- en tuinbouw op. Kwestie van inefficiënt verstoorde vraag en aanbod door hoge keuze-risico's.
Je maakt mij niet wijs dat supers alles verkopen. Misschien heb jij een idee wat daar naast de markt valt.
Druk de supers terug tot een meer elementaire groente-aanbod, en de boer verspilt minder.
Da's wat ik bedoel.