"Hittestress bij koeien, varkens en kippen in de vee-industrie is een steeds ernstiger probleem, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Melkkoeien hadden vorig jaar maar liefst 107 dagen kans op hittestress." En dat worden er alleen maar meer, als de verwachtingen uitkomen en de warme dagen tot 2050 met een derde toenemen en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelt.

Wakker Dier wijst erop dat de wet wel voorschrijft dat dieren niet mogen lijden onder de omgevingstemperatuur of slechte weersomstandigheden, maar dat daar niet of nauwelijks op wordt gehandhaafd. Maatregelen die in een Hitteplan opgenomen zouden kunnen worden: "schaduwplekken en genoeg water in de wei, en in de stal koelsystemen en een lagere bezetting."

In de volle zon doet zo'n trottoir pijn aan je blote voeten, alsof je op kolen loopt. Felix en Wodan dragen geen schoenen; hun baasje wel en merkt er niets van
Het klinkt logisch. Een hitteplan voor mensen, dan ook voor dieren. Voor dierentransporten is het er al. Maar je kunt je ook afvragen of het voor stal- en weidedieren wel nodig is. Boeren weten over het algemeen heel goed waar hun dieren behoefte aan hebben en wringen zich in bochten om hun dieren zo goed mogelijk te beschermen. Van belang is dat boeren doen wat ze kunnen. Zou het maken van algemene regels of het nemen van verplichte maatregelen, zoals Eyes on Animals voorstaat, daar verbetering in kunnen aanbrengen? Of zouden tips en leren van elkaar een betere strategie zijn, nu het aantal warme en zelfs extreem hete dagen jaarlijks toeneemt?

Ik heb geen oordeel over wat beter is, maar las er het relaas van boerin-in-Frankrijk Ellen-Maureen Colpa op na. De boer maakt zich zorgen en wil het beste voor zijn verhitte dieren. Help hem en haar dus in ieder geval aan beste tips waar ze wat aan hebben in hun situatie. Wie boeren niet vertrouwt, moet langsgaan om te zien of ze wel goede verzorgers zijn. Maar zo'n handhaving moet je ook in het geval van algemene regels toepassen.

Op kolen lopen
Hoe zit het eigenlijk bij 'de mensen thuis'? Wakker Dier zegt niets over onze huisdieren. Maar ook die kunnen last hebben van de hitte. De Belgische krant De Standaard noemt een aantal 'coole' maatregelen: een koelmat voor de honden- en kattenpootjes (katten en honden zweten niet en moeten overtollige warmte kwijt raken via hun voetzolen en tong), een koelschijf voor knaagdieren, een koelvest of -band voor de hond. Ook waterspelletjes (voor de hond) en ijslollies (van water) zijn leuke verkoelers. Daarnaast blijken er katten te zijn die het lekker vinden om een frisse duik te nemen!

Huisdieren met een witte of lichte (of afgeschoren) vacht kun je met zonnebrandcrème insmeren, voor honden en katten is die zelfs al op de markt. Vogels en knaagdieren zullen je dankbaar zijn voor een nat, wit laken over hun kooi en een frissere plek. En natuurlijk haal je het niet in je hoofd om te gaan wandelen op smeltend heet zwart asfalt met de hond.

En toch vraag ik het me af: hoeveel baasjes zouden weten dat het trottoir en de muren na een paar uur 39 graden nog urenlang warm blijven? In de volle zon doet zo'n trottoir pijn aan je blote voeten, alsof je op kolen loopt. Felix en Wodan dragen geen schoenen; hun baas wel en merkt er niets van.
Dit artikel afdrukken