Solar Foods maakt Solein, 'landbouwvrij' eiwit in poedervorm. Het is gemaakt van CO2, een stofje dat toch uit de lucht moet worden gehaald omdat het verantwoordelijk is voor klimaatverandering.

Kranten, vakbladen en zelfs duurzaamheidsactivist George Monbiot schrijven enthousiast over wat Solar Foods het 'duurzaamste voedsel ter wereld' noemt.

Het wordt geproduceerd door middel van een proces dat vergelijkbaar zou zijn met het 'natuurlijke proces' van bierbrouwen. Levende microben worden in een vloeistof gebracht en gevoed met kooldioxide die door de electrolyse van water wordt ontleed. De microben maken eiwitten aan, die vervolgens worden gedroogd om een soort melkpoeder te maken dat volgens Solar Foods alle essentiële aminozuren, 5-10% vet, 20-25% koolhydraten en vitamine B bevat.

'Leven van de lucht'
Het poeder kan in talloze producten worden bijgemengd, onder meer via 3D-printing. Solar Foods claimt dat Solein honderd keer duurzamer is dan plantaardige vleesalternatieven zoals het populaire Beyond Meat of de Vegetarische Slager die op de markt brengen. Er zijn immers geen land of water voor nodig. De productie van een kilo Solein zou slechts tien liter water vergen. Een kilo soja kost 2.500 liter; voor een kilo rundvlees is 15.000 liter (vooral natuur)water in het totale productieproces nodig. Dat water gaat lang niet allemaal verloren, maar wordt wel in belangrijke mate gemonopoliseerd door de landbouw, ten koste van de natuur.

Solein is als 'leven van de lucht' beweert Solar Foods. Kan het waar zijn dat we de meest kostbare macronutriënten in de fabriek kunnen maken door kooldioxide uit lucht die met een stoot elektrische energie via een vat water met wat sporenelementen aan kleine beestjes wordt gevoed? Drogen kost bergen energie. Onbekend is hoeveel energie nodig is om CO2 bruikbaar te maken voor de gepatenteerde micro-organismen van Solar Foods. Juist duurzame zonenergie begint echter een vraagpunt te worden: is er wel genoeg? Volgens Solar Foods wordt het 'heel goedkoop' en maakt het bedrijf juist slim gebruik van energie zodat er meer dan genoeg te produceren valt. Solein komt in 2021 op de markt. De productie, belooft het bedrijf, is volledig schaalbaar en zou dan ook beschikbaar komen in eindeloze hoeveelheden.

Toch maar een opmerking die de prachtige belofte wat relativeert: om eindeloos zonne-energie te maken, is behalve veel dakoppervlakte ook heel veel land nodig om zonnepanelen te plaatsen.

Dit artikel afdrukken