Kranten, vakbladen en zelfs duurzaamheidsactivist George Monbiot schrijven enthousiast over wat Solar Foods het 'duurzaamste voedsel ter wereld' noemt.
Het wordt geproduceerd door middel van een proces dat vergelijkbaar zou zijn met het 'natuurlijke proces' van bierbrouwen. Levende microben worden in een vloeistof gebracht en gevoed met kooldioxide die door de electrolyse van water wordt ontleed. De microben maken eiwitten aan, die vervolgens worden gedroogd om een soort melkpoeder te maken dat volgens Solar Foods alle essentiële aminozuren, 5-10% vet, 20-25% koolhydraten en vitamine B bevat.
'Leven van de lucht'
Het poeder kan in talloze producten worden bijgemengd, onder meer via 3D-printing. Solar Foods claimt dat Solein honderd keer duurzamer is dan plantaardige vleesalternatieven zoals het populaire Beyond Meat of de Vegetarische Slager die op de markt brengen. Er zijn immers geen land of water voor nodig. De productie van een kilo Solein zou slechts tien liter water vergen. Een kilo soja kost 2.500 liter; voor een kilo rundvlees is 15.000 liter (vooral natuur)water in het totale productieproces nodig. Dat water gaat lang niet allemaal verloren, maar wordt wel in belangrijke mate gemonopoliseerd door de landbouw, ten koste van de natuur.
Solein is als 'leven van de lucht' beweert Solar Foods. Kan het waar zijn dat we de meest kostbare macronutriënten in de fabriek kunnen maken door kooldioxide uit lucht die met een stoot elektrische energie via een vat water met wat sporenelementen aan kleine beestjes wordt gevoed? Drogen kost bergen energie. Onbekend is hoeveel energie nodig is om CO2 bruikbaar te maken voor de gepatenteerde micro-organismen van Solar Foods. Juist duurzame zonenergie begint echter een vraagpunt te worden: is er wel genoeg? Volgens Solar Foods wordt het 'heel goedkoop' en maakt het bedrijf juist slim gebruik van energie zodat er meer dan genoeg te produceren valt. Solein komt in 2021 op de markt. De productie, belooft het bedrijf, is volledig schaalbaar en zou dan ook beschikbaar komen in eindeloze hoeveelheden.
Toch maar een opmerking die de prachtige belofte wat relativeert: om eindeloos zonne-energie te maken, is behalve veel dakoppervlakte ook heel veel land nodig om zonnepanelen te plaatsen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wie kan een zinnig woord zeggen over de energetische duurzaamheid en schaalbaarheid van deze techniek?
Zouden Tiny van Boekel, Wouter de Heij en Jos Hugense daar hun gedachten en eerste oordeel over willen delen?
Om eiwitten te maken heb je toch echt meer nodig dan water en kooldioxide. Op de site van Solar Foods geven ze in hun productieschema dan ook aan dat er ook 'nutrients & vitamins' aan het groeimedium worden toegevoegd. Als iets te mooi om waar te zijn klinkt, dan is het dat meestal ook. Gelikte website, maar het is gewoon een fermentatieproces waarbij bacterieel eiwit gevormd wordt.
Nee Dick, daar is geen zinnig woord over te zeggen, want dan moet je de inputs weten, en zoals zo vaak worden die niet gegeven. Wat wel wordt gegeven is de verwachte omzet in 2023; 1.2 miljard. Dat is over 3,5 jaar. Heel knap. Het komt op mij over als een idee waarvoor men (liefst grote) onderzoeksbudgetten aantrekt. Er worden te fantastische verwachtingen gewekt. Maar ik kan het mis hebben natuurlijk, in dat geval kunnen er nog gemakkelijk 5 miljard aardbewoners bij.
Carolien Makkink zegt het in #2 al:
- een klassieke fermentatie. We kunnen het al tientallen jaren. Niks nieuws dus.
- alleen met CO2 kan je nooit een aminozuur maken, dus ook geen eiwit.
- mooie marketing verpakking "uit de lucht eiwitten".
Eiwitten maken kan via bacteriën, via gisten of schimmels (denk aan Quorn), via algen of wieren.
Het proces is vrijwel altijd een natte fermentatie of een droge fermentatie. Hoe dat verloopt? Simpel:
- een RVS geroerd vat.
- een cultuur (GMO, CRISPER cas of klassiek) met water en voeding.
- roeren en beluchten (met het juiste gasmengsel). Soms een beetje verwarmen.
- na uren (of dagen) de biomassa verwijderen en drogen.
Kind kan de was doen (althans technologisch). Elke biotechnoloog of chemische technoloog uit Wageningen, Delft of Groningen kan het. In Nederland zijn zeker honderden mensen voldoende opgeleid. En zoals ik van de week al schreef: DSM, Corbion en vele andere bedrijven doen dit op grote schaal.
De nutriënten heb je behoorlijk zuiver nodig (en dat is niet altijd duurzaam).
Daarna centrifugeren en/of drogen.
Indien je een vleesvervanger wilt hebben: ook nog structureren.
Diervriendelijk is het wel ;-) maar of het automatisch ook duurzamer is? Ik denk het niet. Wel is het absoluut veel duurder dan gewoon vlees of plantaardig eiwit, en misschien iets goedkoper dan kweekvlees (maar wie wil dat nu?).
Als we zo naar de planeet mars gaan, dan gaan we fermentatie inzetten in ons spaceship. Maar hier op aarde? Denk het niet snel. Veel te duur, te complex en te ingewikkeld.
o ja die voeding: mineralen, fosfaat, nitraat, vitamines denk ik, anti-schuimmiddelen, etc etc.
Maar het kan, dat wel.