FlashTermijnmarkt voor een goeie boerenprijs

Boeren hopen met een termijnmarkt minder last meer te hebben van lage prijzen in de markt. Maar als nou niet de hele markt meedoet? Dan is er geen termijn.


Het Financieele Dagblad - Tuinbouw lanceert termijnhandel in strijd tegen supermarkten, 17 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 19 jul '19
  • 8:14

"Dan is er geen termijn."
Slaat nergens op, redactie. Op een termijnmarkt wordt er nauwelijks echt geleverd, verkopen vinden nog steeds op de gewone manier plaats. Het werkt als een soort verzekerings- of misschien liever rugdekkingssysteem, voor zowel kopers als verkopers. Het is wat ingewikkeld voor een flashberichtje, maar iemand als Krijn Poppe moet dit wel eenvoudig uit kunnen leggen, denk ik.

Krijn Poppe
Krijn Poppe Food- en agri-economie
  • #2
  • 22 jul '19
  • 8:25

Harry van den Burg Het lijkt me een wat ongelukkig woordgrapje. De Flash-scribent zal wel iets in gedachten hebben gehad als "dan is er op termijn ook geen goede prijs" of zo. En er is ook geen eis dat de hele markt mee moet doen. Sterker: in de aardappelen werkte vroeger in Amsterdam de termijnmarkt, speelde een nuttige rol, maar maar betrekkelijk weinig boeren verhandelden daar echt hun oogst. Het is dus geen kartel of zo (het lijkt alsof de auteur daar aan gedacht heeft).

Er zijn boekenkasten met literatuur over termijnmarkten. In principe verbeteren die markten de werking van de actuele markt omdat ze duidelijk maken met hun termijnprijs wat de verwachtingen van kopers en verkopers over de toekomst zijn. Ze doen aan 'prijsvinding'. Daardoor wordt de prijsvorming in ieder geval beter, minder fluctuerend, duidelijker en eerlijker. Boer en handelaar kunnen hun prijs 'vastklikken' als ze die prijs interessant vinden (wat niet noodzakelijkerwijs al hun risico's vermindert als de oogst nog op het veld staat). En als je speculanten op de beurs weet aan te trekken kun je een deel van de risico's (en dus beloning) bij hen neer leggen. Of het uiteindelijk allemaal een grote bijdrage is aan de inkomensvorming hangt nogal van de situatie af.

Om goed te werken moet het in principe mogelijk zijn om bij het afrekenen als de termijn daar gekomen is (en contracten niet worden doorgerold) om ook fysiek te leveren. Dan blijft het serieus. In de praktijk gebeurt dat niet, niemand brengt zijn granen echt naar Rouen of Chicago, maar men rekent cash af (koopt contracten terug). Hoewel er dacht ik wel enkele termijnmarkten zijn waar fysieke levering niet meer mogelijk is, maar dat zou ik na moeten zoeken.

Verder is voor de discussie wellicht relevant dat termijnmarkten vooral werken voor commodities (gestandaardiseerde producten). Natuurlijk is het zo dat je het verhandelbare goed kunt definiƫren als een ras (bij aardappelen in Amsterdam was dat Bintje) met eisen van sortering, datum van levering en eventueel geproduceerd onder GlobalGap, en dat het dan ook zinvol is voor alle andere rassen, sorteringen, certificaten die daarvan een substituut zijn (en qua prijs meebewegen), maar in een echt gedifferentieerde markt (waar de prijs van biologische geitenmelk uit Twente niet altijd veel samenhang vertoont met die van Nederlandse koeienmelk of Goudse kaas) is de termijnmarkt niet echt de oplossing voor prijsonzekerheid en het realiseren van een beter inkomen. Het is ook veelal een instrument wat vooral interessant is voor grotere telers, die relatief zwaar gefinancierd zijn en dus een dip in prijzen en inkomens vanwege laag eigen vermogen niet kunnen hebben. Net als bij contracten geven die dan iets van de onzekerheid en de bijbehorende beloning voor eigen vermogen op, om dat risico van zeer laag inkomen te vermijden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.