Voedselstart-ups verzinnen het ene innovatieve product na het andere. In de categorie zuivel komt daar nu roomijs bij: mét dierlijke eiwitten, maar zónder de inmenging van dieren.
In veel gevallen zijn plantaardige producten qua smaak en textuur niet in staat om dierlijke producten te evenaren. De Amerikaanse startup Perfect Day claimt toch een oplossing te hebben. De oprichters verzamelden zo’n $60 miljoen dollar van grootmachten uit de agro-business en ontwikkelden een nieuw product: dierlijk eiwit zonder dat er dieren aan te pas komen.
Met behulp van gist en een bioreactor maakt Perfect Day echt melkeiwit zonder dat daar ook maar een enkele koe aan te pas komt. Met die eiwitten maken ze vervolgens 'diervrij roomijs'.
Smaaktest
Vorige week was het diervrije roomijs voor het eerst te koop in de Verenigde Staten. De eerste 1.000 klanten konden voor een luttele $60 drie pints aanschaffen. Binnen anderhalve dag waren alle pints uitverkocht.
Voor The New Food Economy testte Paul Shapiro, de man van het kweekvlees-boek, het diervrije ijs. Hij waagde zich aan de smaken ‘Milky Chocolate’ en ‘Vanilla Salted Fudge’ en vergeleek die met een portie zuivelvrij ijs van een commercieel verkrijgbaar merk. Hij vindt dat “het zuivelvrije ijs inderdaad minder romig binnenkomt dan de diervrije Perfect Day-varianten.”
Doelgroep
Shapiro vraagt zich ook hardop af voor wie het ijs bedoeld is: “Willen mensen die op zoek zijn naar zuivelvrij ijs wel een product met echte melkeiwitten, zelfs als die niet van een koe komen? Vermoedelijk zullen consumenten die zich uitsluitend laten leiden door de bezorgdheid over het welzijn van de dieren en het milieu in de veeteelt, deze producten kopen.”
Dat is precies de boodschap die de jonge oprichters uitdragen. Zij kiezen voor veganisme omdat ze zich zorgen maken over de impact van hun voeding op het dierenwelzijn en het milieu, maar zijn niet tegen dierlijke eiwitten.
Oude technologie
De gistsoort die Perfect Day gebruikt voor het produceren van het melkeiwit wordt al tientallen jaren gebruikt om stremsel te maken voor kaas. Nu de eerste stap naar diervrije zuivelproducten is gezet, zullen er in de toekomst wellicht meerdere voedingsmiddelen gemaakt worden met deze technologie.
Dit artikel afdrukken
Met behulp van gist en een bioreactor maakt Perfect Day echt melkeiwit zonder dat daar ook maar een enkele koe aan te pas komt. Met die eiwitten maken ze vervolgens 'diervrij roomijs'.
Smaaktest
Vorige week was het diervrije roomijs voor het eerst te koop in de Verenigde Staten. De eerste 1.000 klanten konden voor een luttele $60 drie pints aanschaffen. Binnen anderhalve dag waren alle pints uitverkocht.
Voor The New Food Economy testte Paul Shapiro, de man van het kweekvlees-boek, het diervrije ijs. Hij waagde zich aan de smaken ‘Milky Chocolate’ en ‘Vanilla Salted Fudge’ en vergeleek die met een portie zuivelvrij ijs van een commercieel verkrijgbaar merk. Hij vindt dat “het zuivelvrije ijs inderdaad minder romig binnenkomt dan de diervrije Perfect Day-varianten.”
Doelgroep
Shapiro vraagt zich ook hardop af voor wie het ijs bedoeld is: “Willen mensen die op zoek zijn naar zuivelvrij ijs wel een product met echte melkeiwitten, zelfs als die niet van een koe komen? Vermoedelijk zullen consumenten die zich uitsluitend laten leiden door de bezorgdheid over het welzijn van de dieren en het milieu in de veeteelt, deze producten kopen.”
Dat is precies de boodschap die de jonge oprichters uitdragen. Zij kiezen voor veganisme omdat ze zich zorgen maken over de impact van hun voeding op het dierenwelzijn en het milieu, maar zijn niet tegen dierlijke eiwitten.
Oude technologie
De gistsoort die Perfect Day gebruikt voor het produceren van het melkeiwit wordt al tientallen jaren gebruikt om stremsel te maken voor kaas. Nu de eerste stap naar diervrije zuivelproducten is gezet, zullen er in de toekomst wellicht meerdere voedingsmiddelen gemaakt worden met deze technologie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nederlands bedrijf wil binnen enkele jaren plantaardig kippenei-eiwit op de markt brengen.
Goede ontwikkeling, vind ik. Heel veel uitgebate kippen hebben nu een kort naargeestig bestaan.
Ben benieuwd of dit Nederlandse bedrijf de inzet, het doorzettingsvermogen, de medewerking, de financiering, de kunde en de wil heeft, snel een goed en concurrerend ei-eiwit op de markt te brengen. Ik wil aandelen kopen, om deze ontwikkeling te helpen mogelijk maken.
Het gaat mij er niet om of ik of wie dan ook het wel of niet wil kopen, het gaat mij erom of er al een minstens 20 jarige studie aan vooraf is gegaan wat het met onze lichamen doet, of het na verloop van tijd wel gezond is en geen negatoeve effecten heeft. DAT is mijn grootste probleem met het opnieuw 'uitvinden' van eten. Het is eetbaar, we kunnen het verteren dus het mag verkocht worden. Er wordt niet eerst langdurig bekeken of het wel veilig is, want dat kost geld. Later, zoals nu met vele toevoegingen(kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen enz) komen 'we' er pas achter dat het meeste van dat spul helemaal niet zo goed voor ons is, maar dan is het er wel al jaren, veel mensen al chronisch ziek, obees en wat nog meer ervan geworden en dan moet er iets nieuws gezocht worden. Maar ook dat kost geld en ook weer als het langdurig onderzocht moet worden.
Terug naar de simpele ingrediënten, dan wordt een mars maar 4 euro per stuk vanwege de echte ingrediënten ipv allerlei goedkope vullingen, worden ze minder gegeten en minder mensen obees, ziek enz.
Klopt helemaal Astrid.
Maar het is ze gelukt om $60 miljoen dollar van grootmachten uit de agro-business binnen te halen.
Dan moet daar wel wat tegenover staan. En gelukkig is niemand verplicht die producten te kopen, dus als je tegen bent doe je dat simpelweg niet.
Nou dan Sytske, je kan het al van andere dingen maken, dan is het toch helemaal niet nodig om dergelijke kunstgrepen uit te voeren. Maar ja, zoals Eric-Jan al zegt in #42: het is zo lekker om als enige een patent te hebben en er dan leuk aan kunnen verdienen. Het heeft vaak niks met gezondheid ofzo te maken, maar met winsten.
#41 Astrid,
Voor iemand die (af en toe) vegan ijs wil is er al vegan magnum, diverse smaken, met erwteneiwit.